Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

12.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Konuklar,

Zat-ı Devletleri Değerli Dostumu ve heyetinizin saygıdeğer üyelerini Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyor ve en içten duygularımla selamlıyorum.

Türkiye'ye hoşgeldiniz.

Bir ilk teşkil eden resmi ziyaretiniz, Türkiye ile Zambiya arasında işbirliğinin geliştirilmesi için mükemmel bir fırsat oluşturmaktadır. Bu ziyaretinizi, Zat-ı Devletlerinin siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerimize ve işbirliğimize verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz.

İkili konuların yanısıra, sizinle bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunma imkanı bulmaktan memnuniyet duyuyorum.

Üst düzeyli ziyaretler, ülkeler arasındaki ilişki ve işbirliğinin geliştirilmesine kaydadeğer katkı sağlamaktadır. Zat-ı Devletlerinin ziyaretinin de ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin ilerletilmesine yönelik verimli sonuçları olacağı şüphesizdir.

Bugün gerçekleştirdiğimiz son derece verimli ve faydalı görüşmelerimiz, Zambiya'ya ilişkin gelişmeler ve ülkelerimiz arasında somut işbirliği alanlarının tespiti imkanı sağlamıştır.

Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Dostum,

Türkiye olarak, tarihi, manevi, dini ve kültürel bağlara sahip olduğumuz Afrika'daki gelişmeleri ve kıtanın karşı karşıya kaldığı sorunları yakından takip ediyoruz.

Bu bağlamda Türkiye, 1998 yılında "Afrika'ya Açılım Politikası"nı uygulamaya koymuş, 2005 yılı "Afrika Yılı" ilan edilmiş ve Afrika Birliği de Ocak 2008'de yaptığı Zirve'de, Türkiye'yi Afrika'nın stratejik ortaklarından biri olarak kabul etmiştir.



Bilahare, İstanbul'da 18-21 Ağustos 2008 tarihleri arasında düzenlenen "Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi" ile Türkiye ve Afrika arasında yeni bir işbirliği ruhunun, yeni bir işbirliği anlayışının temelleri atılmıştır.

Afrika ile kurumsallaştırılmış ilişkilerimiz ilerleyerek devam edecektir.

Zambiya ile ilişkilerimizin geliştirilmesi, ülkemizin "Afrika'ya Açılım" politikasıyla uyumludur. Lusaka'da faaliyete geçirmeyi kararlaştırdığımız Büyükelçiliğimiz bu irademizin bir tezahürüdür.

Ülkemizin Afrika Kıtası'na yönelimi sadece ekonomik ve ticari hedeflerle bağlı olmayıp, Afrika'nın gelişme ve kalkınmasını da kapsayan bütüncül bir politikadır.

Türkiye, Afrika'ya olan ilgisini ve Afrika'daki bölgesel sorunların çözümüne katkıda bulunma iradesini, 21 Mart 2010 tarihinde Kahire'de düzenlenen "Darfur'un Yeniden İnşaası ve Kalkınması için Uluslararası Donörler Konferansı"na Mısır ile birlikte eşbaşkanlık yaparak ve Somali sorununun çözümüne yönelik BM çerçevesinde düzenlenen İstanbul Somali Konferansı'na 21-23 Mayıs 2010 tarihlerinde evsahipliği yaparak da göstermiştir.

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin, Zat-ı Devletlerinin ziyareti ile oluşturulan zemin üzerinde süratle gelişeceğinden şüphe duymuyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, Zat-ı Devletlerine sağlık ve mutluluk, dost ve kardeş Zambiya halkına esenlik ve refah diliyor, dostluk ve işbirliği ilişkilerimizin parlak geleceğine olan kuvvetli inancımı yineliyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı