İran

09.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
İran

İran Cumhurbaşkanı Dr. Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak, 9-10 Haziran 2014 tarihlerinde Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Çankaya Köşkü yerleşkesine girişinde İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye Kara Kuvvetleri Süvari Birliği eşlik etti. Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Ruhani’yi törenle karşıladı. Karşılama töreninin ardından bir süre baş başa görüşen her iki Cumhurbaşkanı daha sonra heyetler arası toplantıya geçti. Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası konular da ele alındı.

 

 

Görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Çankaya Köşkü’nde ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, akşam da konuğu İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî bir yemek verdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile birlikte 10 Haziran Salı günü “Türk-İran İş Forumu”nun açılış toplantısına katıldı.

 

 

Ziyaret sırasında iki ülke arasında; Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türkiye Cumhuriyeti ile İran Standartlar ve Endüstriyel Araştırmalar Enstitüsü (ISIRI), İran İslam Cumhuriyeti arasında Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Haberleşme ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı Arasında Mutabakat Muhtırası, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Ekonomi ve Maliye Bakanlığı Arasında Devlet Taşınmazlarının Yönetimi Alanında İşbirliği Geliştirme Mutabakat Zaptı,, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm İşbirliği Uygulama Programı 2014-2017 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 2014-2016 Yılları için Tarihi ve Kültürel Miras İşbirliği Uygulama Programı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 2014-2017 Yıllarına İlişkin Kültürel, Eğitsel, Bilimsel, Gençlik ve Spor Alanlarında Değişim Programı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ortak Film Yapımına İlişkin Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Nüfus İşleri Alanında İşbirliği Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İmzalanan 14 Şubat 2011 Tarihli Kapıköy ve Razi Kara Hudut Kapılarının Ortak Kullanımına Dair Mutabakat Zaptı’nda Değişiklik Yapan Protokol ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İmzalanan 22 Mart 2010 Tarihli Esendere ve Sero Kara Hudut Kapılarının Ortak Kullanımına Dair Anlaşma’da Değişiklik Yapan Protokol imzalandı.

Söz konusu ziyaret, Cumhurbaşkanı Gül’ün,  İran İslam Cumhuriyeti’ne 13-16 Şubat 2011 tarihlerinde gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından İran’dan ülkemize Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

Ziyaret sırasında ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 28-29 Ocak 2014 tarihlerindeki İran ziyareti sırasında kurulması kararlaştırılan Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin Birinci Toplantısı da Konuk Cumhurbaşkanı Ruhani ve Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleşti.

Yazdır Paylaş Yukarı