Fransa

27.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Fransa

 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak 27-28 Ocak tarihlerinde Türkiye’ye bir devlet ziyareti gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ı Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Baş başa görüşen cumhurbaşkanları daha sonra heyetler arası toplantıya geçtiler.

Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın toplantısı öncesinde; MÜSİAD-CGPME arasında iyi niyet mektubu, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile GDF-Suez Grubu arasında İşbirliği Protokolü, Fransız Kalkınma Ajansı ile Hazine Müsteşarlığı Arasında Mali İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Fransız Kalkınma Ajansı ile Hazine Müsteşarlığı arasında sürdürülebilir orman yönetimi program finansmanına ilişkin 150 milyon avro tutarında Kredi Anlaşması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Ulusal Araştırma Ajansı Arasında Ortak Araştırma Projeleri İçin Ortak Çağrı Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Fransa Cumhuriyeti Üretken Kalkınma Bakanlığı ile Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanlığı Arasında Raylı Ulaştırma Alanında Ortak Bildiri, Fransa Cumhuriyeti Dış Ticaret Bakanlığı İle Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Arasında İyi Niyet Beyanı, Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Fransa Cumhuriyeti Tarım, Tarımsal Gıda ve Orman Bakanlığı Arasında İyi Niyet Beyanı, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Fransa Cumhuriyeti Üretken Kalkınma Bakanlığı ile Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanlığı Arasında Enerji Alanında Ortak Bildiri, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransa Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliği Anlaşması ile İşbirliği İçin Stratejik Çerçeve Oluşturulmasına Dair Ortak Siyasi Bildiri imzalandı.

Aynı gün akşam da Cumhurbaşkanı Gül, konuğu Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî bir yemek verdi.

28 Ocak günü İstanbul’a geçerek Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile birlikte Türk-Fransız İş Forumu toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Gül, Toplantının ardından konuğu onuruna İstanbul Tarabya Köşkü’nde öğle yemeği verdi.

Temaslarını tamamlayan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, 28 Ocak Salı günü ülkemizden ayrıldı.

Söz konusu ziyaret, Fransa’dan Türkiye’ye 22 yıllık aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ikili resmî ziyaret olma özelliği taşıyor.

Resmî görüşmelerde, başta siyasi ve ekonomik konular olmak üzere, iki ülke arasındaki ilişkiler tüm yönleriyle ele alınarak, yeni iş birliği ve ortaklık imkânları üzerinde duruluyor. Ayrıca, AB dâhil güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Yazdır Paylaş Yukarı