Meksika

15.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Meksika

Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak, 15-19 Aralık 2013 tarihlerinde ülkemize bir devlet ziyaretinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Pena Nieto ve eşi Angelica Rivera de Pena’yı Çankaya Köşkü’nde 17 Aralık Salı günü törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Cumhurbaşkanı Pena Nieto ve Angelica Rivera de Pena ile bir süre görüştü.

Gerçekleştirilen görüşmelerin ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi. Bu sırada Bayan Gül, konuğu Angelica Rivera de Pena’ya Çankaya Köşkü’nün yenilenen bazı bölümlerini gezdirdi.

Görüşmelerin ardından anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül ve Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Pena Nieto “Türkiye-Meksika 21. Yüzyıl İçin Stratejik İşbirliği ve Ortaklık Çerçevesi”ne imza attılar. Cumhurbaşkanları’nın huzurunda, Türkiye ile Birleşik Meksika Devletleri Cumhuriyeti arasında 11 önemli iş birliği anlaşması imzalandı. Ardından da ortak basın toplantısı düzenledi.

Törende, “Bancomex-Eximbank Arasında İhracat Kredileri Alanında Mutabakat Muhtırası”, “T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ile Birleşik Meksika Devletleri Promexico Arasında Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Birleşik Meksika Devletleri Dışişleri Bakanlığı Arasında Bilim ve Teknolojide İşbirliği Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İle Birleşik Meksika Devletleri Dışişleri Bakanlığı Arasında Üst Düzey İki Uluslu Komisyon Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”,” Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetiyle Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım ve Bilgi Paylaşımı Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti arasında Örgütlü Suçlar ve Terörizmle Mücadelede İşbirliği Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Yasadışı Uluslararası Ticaretiyle Mücadele Alanında İşbirliği Anlaşması”, “Türkiye ve Meksika Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakerelerine İlişkin Çerçeve Belgesi”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma” imzalandı.

Ziyaret, Türkiye ile Meksika arasında Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyareti teşkil ediyor. Görüşmelerde, ikili ilişkilerin tüm veçheleriyle değerlendirilmesi, yeni iş birliği ve ortaklık imkânları üzerinde durulması, güncel bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Pena Nieto ve eşi Angelica Rivera de Pena onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi.

Yazdır Paylaş Yukarı