Norveç

05.11.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Norveç

Norveç Kralı V. Harald Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak, 5-7 Kasım 2013 tarihlerinde ülkemize bir devlet ziyareti gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Gül, Kral V. Harald’ı Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kral V. Harald ve eşi Kraliçe Sonja ile bir süre görüştü. Görüşme sırasında Norveç Kralı Harald’a tevcih edilen Devlet Nişanı ile Cumhurbaşkanı Gül’e tevcih edilen Aziz Olaf Nişanı sergilendi ve nişanlar karşılıklı olarak tanıtıldı. 

Baş başa görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Harald heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti ile Norveç Krallığı arasında enerji alanında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandı. Cumhurbaşkanı Gül ve Norveç Kralı V. Harald ortak basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Norveç Kralı V. Harald ve Kraliçe Sonja ile birlikte Cer Modern’de gerçekleştirilen, Edvard Munch ile Andy Warhol’un eserlerinin yer aldığı “Munch/Warhol Sergisi”nin açılışını yaptılar. 

Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül ile birlikte, Norveç Kralı V. Harald ve Kraliçe Sonja onuruna, Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi. 6 Kasım Çarşamba günü İstanbul’da Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül Norveç Kralı V. Harald ve Kraliçe Sonja tarafından Çırağan Sarayı’nda verilen resepsiyona katıldı. 

Aynı gün “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanında Türkiye-Norveç Ortaklığı Forumu”nun açılışına katılan konuk Kral, resmi temaslarını tamamladıktan sonra 7 Kasım Perşembe günü İstanbul’da iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi. 

Kral V. Harald’ın ziyareti, Türkiye ile Norveç arasında diplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1926 yılından bu yana Devlet Başkanı seviyesindeki ilk ziyareti teşkil ediyor.

Yazdır Paylaş Yukarı