Gana

21.01.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Gana

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak, 21-23 Ocak 2013 tarihlerinde ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.


Karşılama
Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül
Gana Cumhurbaşkanı
John Dramani MAHAMA

 Cumhurbaşkanı Gül, Gana Cumhurbaşkanı Mahama’yı 21 Ocak Pazartesi günü Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılama töreninin ardından baş başa görüşen ve heyetlerarası görüşmelere başkanlık yapan her iki Cumhurbaşkanı, daha sonra da ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

 Akşam da Cumhurbaşkanı Gül, Gana Cumhurbaşkanı Mahama onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî bir yemek verdi.

 Gana’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilki teşkil etmesi bakımından ayrı bir anlamı bulunan ziyaret, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Mahama’nın 7 Ocak 2013 günü yemin ederek başladığı yeni görev döneminde yurt dışına yaptığı ilk resmî ziyaret olma özelliği de taşıyor.

 Sahraaltı Afrika’da sömürge idaresinden bağımsızlığını ilan eden ilk ülke özelliğine sahip olan Gana, bugün köklü demokrasi geleneği, yetişmiş insan gücü ve ekonomik potansiyelinin yanı sıra, Batı Afrika Devletleri İktisadi Topluluğu (ECOWAS), Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çok taraflı kuruluşlardaki konumu ile dikkat çekmektedir.

 Ziyaret sırasında;  “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Gana Ulusal Küçük Ölçekli Endüstriler Kurulu (NBSSI) arasında Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Gana Cumhuriyeti Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanlığı Legon Uluslararası İşler ve Diplomasi Merkezi (Leciad) Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”,  “Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması”, “Savunma Sanayi İşbirliği (SSİ) Anlaşması”, “Serbest Bölgeler Alanında İşbirliği ve Teknik Destek Sağlanmasına İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı.

Yazdır Paylaş Yukarı