Tacikistan

17.12.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Tacikistan

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 17-18 Aralık 2012 tarihlerinde ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.


Karşılama
Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül
Tacikistan Cumhurbaşkanı
İmamali Rahman

Anlaşmalar

Yemek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 18 Aralık Salı günü Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman’ı, Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Rahman ile bir süre görüştü. Daha sonra her iki cumhurbaşkanının başkanlığında heyetler arası görüşmelere geçildi, ardından da ortak basın toplantısı gerçekleştirildi.

 Cumhurbaşkanı Gül, akşam da konuğu Cumhurbaşkanı Rahman onuruna Çankaya Köşkü’nde yemek verdi. Ülkemizdeki temaslarını tamamlayan konuk Cumhurbaşkanı, aynı gün Ankara’dan ayrıldı.

 Cumhurbaşkanı Gül’ün, 28-29 Mayıs 2009 tarihlerinde Tacikistan’a gerçekleştirdiği resmî ziyaretin iadesi niteliğini taşıyan bu ziyaret, aynı zamanda ülkemizin Tacikistan’ın bağımsızlığını tanıdığı günün (16 Aralık 1991) 21. ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 20. yıl dönümünde gerçekleşti.

 Ziyaret vesilesiyle yapılan görüşmelerde, ikili siyasi ilişkiler ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılması ve karşılıklı olarak yatırımların teşvik edilmesi için alınması gereken önlemler ele alınarak, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

 Konuk Cumhurbaşkanı, Ankara’daki temasları öncesinde 17 Aralık Pazartesi günü Konya’da düzenlenen Şeb-i Arus törenleri ve iki ülke iş dünyası temsilcilerini biraraya getiren İş Forumu’na; ayrıca Mevlana Üniversitesi tarafından kendisine verilen Fahri Doktora için düzenlenen törene katıldı.

 Ziyaret sırasında iki ülke arasında; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ile Tacikistan Merkez Bankası Arasında Bankacılık ve Maliye Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, TRT ve Tacikistan Televizyon ve Yayın Komitesi Arasında İşbirliği Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Tacikistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Tarım Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası,  Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik Politikası Alanında İşbirliği Anlaşması,  Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı ile Tacikistan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Arasında Ortak Açıklama, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kültürel Değişim Programı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında 2013–2014 Yıllarını Kapsayan İşbirliği Planı ve Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne Resmi Ziyaretinin Sonuçlarına İlişkin Ortak Bildiri imzalandı.

Yazdır Paylaş Yukarı