Kongo Cumhuriyeti

14.11.2012
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kongo Cumhuriyeti

 

Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak, 14-16 Kasım 2012 tarihlerinde ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.


Karşılama
Cumhurbaşkanı Gül'ün
Basın Açıklaması
Denis Sassou Nguesso
Basın Açıklaması

Anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’yu 15 Kasım Perşembe günü Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sassou Nguessove ve eşi Antoinette Sassou Nguesso bir süre görüştü. Daha sonra her iki cumhurbaşkanı heyetler arası görüşmelere geçtiler. Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Akşam da, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nguessove ve Bayan Nguesso onuruna Çankaya Köşkü’nde yemek verdi.

Cumhurbaşkanı Nguesso’nun ziyareti, Türkiye ile Kongo Cumhuriyeti arasında Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyaret olması bakımından özel önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Nguesso’nun tarihî nitelik taşıyan ziyareti, Kongo Cumhuriyeti ile ikili ilişkilerimizin tüm yönleriyle en üst düzeyde gözden geçirilerek güçlendirilmesine, ilave iş birliği alanlarının değerlendirilmesine ve Afrika kıtasında öne çıkan bölgesel meseleler ile uluslararası gelişmelerin ele alınmasına imkân sağladı.

Ziyaret sırasında, Türkiye ile Kongo Cumhuriyeti Arasında İmzalanan Anlaşmalar:

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma Sanayisi İşbirliği Anlaşması,

-Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Kongo Cumhuriyeti Dışişleri ve İşbirliği Bakanlığı Arasında Diplomat Değişimine İlişkin Mutabakat Zaptı,

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Pasaport Hamillerinin Karşılıklı Olarak Vizeden Muaf Tutulmasına Dair Mutabakat Muhtırası,

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması,

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması,

-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Hakkında Mutabakat Zaptı.

Yazdır Paylaş Yukarı