Zambiya

11.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak, 11–15 Temmuz 2010 tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Zambiya Cumhurbaşkanı Banda’yı Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Resmî karşılama töreninin ardından, baş başa görüşen ve heyetler arası görüşmelere başkanlık eden her iki cumhurbaşkanı daha sonra, ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül akşam da, Zambiya Cumhurbaşkanı Banda’nın onuruna Konut’ta resmî bir yemek verdi.

13 Temmuz Salı günü Ankara’dan İstanbul’a geçerek çeşitli temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Banda, 14 Temmuz günü Türkiye-Zambiya Ticaret ve Yatırım Forumu’na katıldıktan sonra 15 Temmuz Perşembe günü Türkiye’den ayrıldı.

Basın açıklaması öncesinde iki ülke arasında, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Zambiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Eğitim Merkezi Başkanlığı ile Zambiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi ve Uluslararası Etütler Enstitüsü Arasında Diplomat Eğitimi Alanında Mutabakat Muhtırası ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Zambiya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması imzalandı.

Cumhurbaşkanı Banda’nın ziyareti, Türkiye ve Zambiya arasında Cumhurbaşkanı seviyesinde yapılan ilk resmî ziyaret olması bakımından özel bir önem taşıyor.

 

Yazdır Paylaş Yukarı