Brezilya

22.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

                                                                     

 

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 20-23 Mayıs 2009 tarihlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak resmî bir ziyarette bulunmak üzere Türkiye’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva’yı, 22 Mayıs Cuma günü Çankaya Köşkü’nde resmî törenle karşıladı. Millî marşların dinlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva baş başa görüştü. Daha sonra her iki cumhurbaşkanın başkanlığında heyetler arası görüşmeler ve ardından basın toplantısı gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî bir akşam yemeği verdi.

Resmî görüşmelerde, Türkiye-Brezilya ikili ilişkilerinin yanı sıra, çeşitli bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunuldu ve iş birliği alanlarının çeşitlendirilmesi imkânları ele alındı. Ayrıca TPAO ile PetroBras arasında Karadeniz’de petrol ve doğal gaz sondaj çalışmalarının başlatılması amacıyla bir mutabakat belgesi imzalandı.

Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva’nın, Brezilya Dışişleri Bakanı ile Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı’nın da dahil olduğu geniş bir heyet ile gerçekleştirdiği ziyaret, Brezilya’dan Türkiye’ye Devlet Başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olması bakımından ayrı bir önem taşımaktadır.

Yazdır Paylaş Yukarı