11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte, Oxford Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Oxford İslam Araştırmaları Merkezi’nin (OCIS) 40. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katıldı. Etkinlik, 17 Temmuz 2025 tarihinde merkezin Oxford’daki yerleşkesinde düzenlendi. Kutlamalarda İngiltere Kralı Charles onur konuğu olarak yer aldı. Ayrıca Gül, İngiltere Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw ile de kutlamalar kapsamında görüştü.
Etkinliğe katılan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Kral Charles III ile sohbet etti. Gül sohbet sırasında Filistinle ilgili hassasiyetini belirttiği ve Kral’a bu konuda tavsiyelerde bulunduğu bir mektubu elden iletti. Gül, aynı zamanda merkezin Mütevelli Heyeti toplantılarına da iştirak etti.
Oxford İslam Araştırmaları Merkezi (OCIS), Oxford Üniversitesi marjında bağımsız bir araştırma merkezi olarak faaliyet göstermektedir. İslam dünyası üzerine akademik çalışmalar yürüten merkez, son 40 yılda İslam dünyası, kültürü ve bilimleri üzerine yaptığı akademik yayınlar ve düzenlediği uluslararası konferanslarla dünya çapında tanınırlık kazanmıştır. OCIS, devlet adamları ve akademisyenlerden oluşan bir yönetim kurulu tarafından idare edilmektedir. Türkiye’den 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yer aldığı yönetim kurulunda, Suudi Arabistan’dan Prens Türki Al – Faisal ve Prens Faisal bin Salman, Birleşik Arap Emirliği’nden Dr Raja Al Gurg, Malezya’dan Sultan Nazrin Shah, Kuveyt’ten eski Başbakan ve Dışişleri Bakanı Shaikh Mohammed Al-Sabah, Katar’dan Sheikha Hind bint Hamad Al Thani, Nijerya’dan Sokoto Sultanı Muhammed Sa’ad Abubakar ve Endonezya’dan Başbakan Yardımcısı M. Jusuf Kalla gibi İslam dünyasından seçkin devlet adamları yer almaktadır. OCIS, çoklu disipliner vizyonuyla İslam kültürü, İslam medeniyeti ve günümüz Müslüman dünyasının modern sorunlarına dair konferanslar, seminerler, çalıştaylar, dersler, sergiler ve akademik çalışmalar düzenlemekte ve burslar vermektedir.
Kral Charles III, henüz Veliaht Prens olduğu dönemde OCIS’in kurulmasına destek olmuş ve merkezin inşasına öncülük etmiştir. Bu destek, İslam dünyasıyla akademik ilişkilerin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Merkezin Oxford’daki yerleşkesinde düzenlenen bu yılki 40. yıl kutlamalarında dünyanın dört bir yanından akademisyenler, kanaat önderleri ve devlet temsilcileri bir araya gelmiştir..