KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eşi Hayrünnisa Gül, Kazakistan’ın Türkistan Şehrini Ziyaret Etti

27.12.2022
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eşi Hayrünnisa Gül, Kazakistan’ın Türkistan Şehrini Ziyaret Etti

11 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Birinci Orta Asya Medya Forumu kapsamında, 21-24 Aralık 2022 tarihlerinde Kazakistan’ın Türk Dünyası Manevi Başkenti unvanına sahip Türkistan şehrini ziyaret ettiler.  Türkistan Valiliği ev sahipliğinde gerçekleşen söz konusu program, Hoca Ahmet Yesevi Türbesi ziyareti ile başladı ve ilgili diğer kültürel mekanların incelenmesiyle devam etti. Ardından, Türk-İslam tarihi açısından çok önemli bir yere sahip olan Ahmet Yesevi’nin türbesinin bahçesinde ağaç dikme törenine geçildi. Töreni takiben, Büyük Bozkır Ülkesi isimli dijital müze ziyaret edilerek, Türk tarihi genelinde ve Kazak tarihi özelinde hazırlanan sergiler incelendi.

 

 

Programın ikinci gününde Türk tarihinin önemli isimlerinden Al Farabi adına yaptırılmış ve modern teknolojilerle donatılmış Farab Kütüphanesi’nde incelemelerde bulunan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışmalar hakkında bilgi aldı ve anı defterini imzaladı. Ardından, bir turizm cazibe merkezi haline getirilmeye çalışılan Türkistan’da açılmış olan Uluslararası Turizm ve Otelcilik Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Öğrencilere hitabında turizmin gelişmesinde insan gücünün önemine vurgu yapan 11. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de turizm sektöründeki ilerlemeler örnek alınarak, Türkistan’da da bu sektörün güçlenmesine yönelik önemli adımlar atılabileceğini dile getirdi. Programın devamında,  Kongre Merkezi’nde Türkistan’ın kültürel zenginliklerinin yanı sıra bir ekonomik değer haline dönüştürülmesi projesi olan Turan Serbest Ekonomi Bölgesi (Turansez) çalışmaları hakkında yetkililerden brifing aldı. Ardından, Turan Türkistan televizyonun “Turan’da Bugün” programına konuk olan 11. Cumhurbaşkanı Gül, son 10 yıla kıyasla Türk Dünyası manevi başkenti olan bu şehirde gördüğü ilerlemenin takdire şayan olduğunu ifade etti. Türk işbirliğinin daha da gelişmesine yönelik medyanın oynadığı önemli role de değinen 11. Cumhurbaşkanı Gül, jeopolitik koşullar dikkate alındığında bu işbirliğinin gerekliliğinin daha belirginleştiğinin altını çizdi. Astana’daki programı çerçevesinde görüştüğü Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’e de ilettiği üzere, Kazakistan’ın içinden geçmekte olduğu reform sürecinin ülke için çok büyük öneme haiz olduğunu ifade eden 11. Cumhurbaşkanı Gül, siyasi ve hukuki olarak başlatılan bu sürecin ekonomik reformlarla da desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Röportajın ardından 11. Cumhurbaşkanı Gül, adına uygun bir şekilde tarihi doku gözetilerek inşa edilen ve hem yerel halk hem de turistler için kapsamlı bir sosyal tesis olan Kervansaray’da incelemelerde bulundu.

Programın üçüncü gününde, önce, el sanatlarından robot teknolojisine Türkistan’daki çocuklar ve aileleri için kurs eğitim merkezi olarak faaliyet gösteren Öğrenciler Sarayı’nı ziyaret eden 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül burada çocuklarla ve kurum yöneticileriyle bir araya geldi. Ardından, Kazakların gelenekleri ve göreneklerinin tanıtıldığı Etnik Köyü ziyaret etti ve burada kartal uçurtmasından keçeden yapılmış çadır hayatına ortak Türk değerlerinin sergilendiği çalışmaları inceledi. Programın devamında 11.Cumhurbaşkanı Gül, Türkistan Eyalet Valisi Darhan Satıpaldı ile görüştü ve Türkistan’ın sosyo-ekonomik gelişimine yönelik çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Türkistan ziyareti kapsamında Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesini ziyaret eden 11. Cumhurbaşkanı Gül’e, Rektör Janar Temirbekova tarafından üniversitenin fakülteleri ve akademik çalışmaları hakkında bilgi arz edildi. Programın devamında akademisyenlere ve öğrencilere hitap eden 11. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında Türk-Kazak yükseköğretim işbirliğinin somut bir göstergesi olan Ahmet Yesevi Üniversite’nin kaydettiği başarılarından memnuniyet duyduğunu belirtti ve bu anlamda yenilikçi kadrosuyla üniversitenin geleceğinin parlak olduğunu ifade etti. Kazakistan’ın Türkistan’ın kalkınmasına yönelik attığı adımları takdire şayan bulduğunu ifade eden 11. Cumhurbaşkanı Gül, bu yönde çalışmaların aynı süratle devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Program kapsamında, üniversite bahçesindeki ağaç dikme törenin ardından, 10 sene önce Birinci Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile temelini attığı kütüphanede incelemelerde bulundu ve burada da Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin son dönemde akademik anlamda katettiği gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını vurguladı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı