KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AGÜ Mezuniyet Törenine Katıldı

21.07.2022
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AGÜ Mezuniyet Törenine Katıldı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri’de adını taşıyan Abdullah Gül Üniversitesi’nin (AGÜ) mezuniyet törenine katıldı. Gül törende yaptığı konuşmada, ”Üniversitelerde bir vasatlaşma görüyorum. Çok şükür bütün illerimize üniversite götürdük, yani hükümetlerimiz bunları yaptı. Şimdi her ilde üniversite var. Ama iyi üniversitelerin sayısını çoğaltmak lazım.” dedi.

Sözlerine Covid 19’u atlatmış olduğumuzu ama bütün bunlara rağmen dünyada hala problemler olduğunu belirten 11. Cumhurbaşkanı Gül,  “Bir tarafta savaş, komşunuz Kuzey’de. Diğer tarafta büyük iklim değişiklikleri, gıda sıkıntıları, açlık… Bütün bunlar olurken öbür tarafta da ülkelerin inanılmaz şekilde savaş, silahlanma için büyük paralar harcadığını görüyoruz. Halbuki milyarlarca dolarlık bu silaha harcanan paralar sürdürülebilir bir kalkınmaya, eğitime, sağlığa, insanlığın iyiliği için harcanmış olsa dünya tabii çok farklı olur.” dedi.

Karamsar ortamlarda bile hiçbir ülkenin ihmal etmeyeceği şeyin eğitim olduğunu vurgulayan Gül, eğitime yapılan yatırımın en iyi yatırım olduğunu belirterek şöyle söyledi: “Bir ülkenin geleceğine yatırım yapmak istiyorsanız, ne yoldur ne başka şeydir, hangi sektör olursa olsun bir kenara bırakın… Önce eğitim gelir. Eğitime yapılan yatırım, eğitime verilen öncelik bir ülkenin geleceğine verilen öncelik demektir. Nitelikli ve vasıflı insan yetiştirmek için anaokulundan üniversiteye kadar verilecek en önemli şey bu alanda yapılan yatırımdır.”.

Ülkelerin nitelikli nüfuslarına da değinen Cumhurbaşkanı Gül, “Öyle ülkeler vardır ki tabii zenginlikleri olan, ama onların nitelikli nüfusu olmadığı için çok fazla birşey ifade etmez. Ama bildiğimiz öyle küçük ülkeler var ki; nitelikli, vasıflı, eğitimli nüfusları var, o ülkelerin ağırlığı, etkisi hem insanlığa hem dünyaya çok faydalı. Türkiye bu yolda şüphesiz ki hızlı bir şekilde ilerliyor. İnanıyorum ki giderek herkes bunun farkına varıyor.” dedi.

Bazı alarm zillerinin de çaldığını vurgulayan Gül, “Üniversiteye giriş imtihanının neticeleri dün açıklandı. Eğitimciler de analiz ediyor. Baktığımızda hiç iç açıcı bir durum yok. Tabii bu arada Kayseri olarak bir mutluluğumuzu da söylemek durumundayım: 3 milyona yakın kişinin içinden iki öğrencimizin birinci olması, bir öğrencimizin ikinci olması, kendi alanlarında derecelere girmesi büyük bir başarı. Onları yetiştiren ailelerini ve hocalarını tebrik ediyorum.” diyerek sözlerini sürdürdü.

Eğitimcilerin ortalamalara baktığında durumun çok iyi olmadığını yazmaya başladıklarını ifade eden 11. Cumhurbaşkanı,OECD ülkelerinin ortalamalarının gerisinde olduğumuzu hatta 37 ülkenin içerisinde çok gerilerde olduğumuzu görünce de açıkçası çok kaygılanıyorum. Siyasetçilerin de, devlet adamlarının da, planlamacıların da, eğitimcilerin de hepimizin kaygılanması gerekir. Dolayısıyla ne yapıp edip tekrar önceliği eğitime vermek ve odaklanmamız gerekir. Bu ailemiz için de geçerli. Çocuklarımızın eğitimi için her şeyi veririz. Benim de 3 tane çocuğum var, onlar en iyi şekilde okusun diye her şeyi yaptım. Torunlarım var… Bir tanesi de şimdi burada aranızda. Bakalım ileride onun eğitim hayatı nasıl olacak?” dedi.

Beşeri sermeyesi güçlü olan ülkenin problemlerini kolay bir şekilde aşarak yolunu bulduğunu söyleyen Gül, bu ülkelerin insanlarını mutlu ederek, demokrasilerinin de, hukuklarının da ona göre daha güçlü gelişip ekonomilerinin güçlü olduğunu hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Bildiğiniz gibi burası bir devlet üniversitesi. Her ne kadar mütevelli heyet başkanımız izah etse de bazen karıştırıldığını görüyorum. Burası bir devlet üniversitesi. Kayseri’de Erciyes Üniversitesi ve AGÜ devlet üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi vakıf üniversitesidir. Ama üniversitemiz için devlet herşeyi yapıyor, kamu herşeyi yapıyor. Buna biz hemşehriler, özel sektör, hayırseverler, onlar da katkı sağlasın ve iyi bir üniversite olsun diye bir vakıf kurduk. Bu vakfın neleri desteklediğini de yine mütevelli heyeti başkanı açıkladı.”.

İyi eğitim için iyi öğretmen gerektiğinin tekrar altını çizen Gül, “İyi öğretmen yetiştirmek için yine her türlü fedakarlığı yapmak lazım. Onlara çocuklarımızı teslim ediyoruz. Onlar geleceğe şekil veriyorlar. Dolayısıyla her şeyin başı öğretenlerdir. Her zaman söylediğim bir sözü tekrar edicem: “Bir barakada iyi öğretmenlerle eğitim yaparsınız çok iyi başarılar elde edersiniz. Ama bir sarayda iyi öğretmen, iyi öğretim üyeleri yoksa çocuklar sadece yıllarını tüketirler.” Onun için eğitim dediğimizde tabii ki binalarımız var, hükümetlerimiz bu konularda çok büyük yatırımlar yaptılar, bir de bu yapıların içi var… Bilgisayar mezunları var, onlara hiç tereciye tere satar gibi olamayayım ama bir hardware var; demir parçası dediğimiz, bir de software var; onun içindeki esas programlardır. Binlerce dolar veriliyor. Dolayısıyla eğitimin içinde binalardan sonra öncelikli olarak buna önem vermek lazım.”diyerek konuşmasını sürdürdü.

Yüksek eğitim kurulunun da dikkatini çekmek istediğini belirten 11. Cumhurbaşkanı Gül, “Üniversitelerde bir vasatlaşma görüyorum. Çok şükür bütün illerimize üniversite götürdük, yani hükümetlerimiz bunları yaptı. Şimdi her ilde üniversite var. Ama iyi üniversitelerin sayısını çoğaltmak lazım. Amerika’da da, Avrupa’da da, her yerde üniversite var ama az önce isimleri de sayıldı, çok iyi üniversitelerin sayıları belli. Türkiye'de de bunu teşvik etmek gerekir. Bundan hiç çekinmemek gerekir. Nasıl serbest piyasa ekonomisinde şirketler, firmalar, üreticiler düzgün bir şekilde, kurallar çerçevesinde rekabet ederlerse, kalite ortaya çıkar, yarış, motivasyon ortaya çıkar, o hedefleri alır yüceltir. Akademide de bunu yapmak lazım. Kapasitesi olan üniversitelerin önünü açmak ve iyi üniversite sayısını çoğaltmak lazım. Bu çok önemli. Siyasetçiler, devlet adamları, hepimiz deriz ki, dünyanın ilk 500, 300, 200 üniversitesi içerisinde hala Türk üniversitesi yok deriz ve üzülürüz. Onun için bunu süratli bir şekilde bitirmemiz gerekir. Üniversitelerde bir vasatlaşma tehlikesinden bahsettim. Eminim ki YÖK bunları hep inceliyordur ama bunun üstünde çok durmaları Türk üniversitelerinin geleceği ile ilgili yapacakları en iyi iş olacaktır. Ümit ediyorum ki onlarda hep bunlarla ilgileniyorlardır.” dedi.

AGÜ’nün iyi bir üniversite olması için uğraşıldığını ve onun için de vakfın da kurulduğuna dikkat çeken Gül, kazanılan başarıların sürdürülebilir ve devamlı olması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Şimdi burada kurumsallaşma gerçekleşti. Kurucu rektörümüz de aramızda, onun da çok büyük hizmetleri oldu. Yeni rektörümüz bu temeller üzerine arkadaşlarıyla el birliği içerisinde en hızlı ve güzel şekilde üniversiteyi yükseltiyor. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu başarı çok daha görünür halde olacak. Önce çok güzel bir ingilizce öğretiyorlar; yani ben bunu İstanbul’daki, Ankara’daki rektörlerden, üniversite hocalarından, iş dünyasından duyuyorum. En iyi lisan öğreten üniversitelerden birisi olarak burayı gösteriyorlar. Zaten öyle olmasa Amerikan üniversitelerine giriş sınavı SAT burada yapılıyor, Türkiye’de değil mi? Yani bütün Amerikan üniversiteleri AGÜ’ye güveniyor, siz bizim üniversiteye giriş imtihanlarımızı yapabilirsiniz diyor. TOEFL, yine birisinin bütün dünyada ingilizce bildiğini ispatlayan belgeyi yine burada AGÜ’de yapıyorsunuz ve bu belgeleri veriyorsunuz. Dolayısıyla böyle bir noktaya gelmiş olan bir üniversite.”.

Üniversitenin sadece bilgi edinilen, depolanan yer olmadığını, akademik bir iklim olduğuna işaret eden Gül, eğitimin bir ömür boyunca devam ettiğini belirterek öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:  “Beşikten mezara kadar kendinizi eğitmenin yollarını burada öğrendiniz. Sadece bilgi edinmediniz, nasıl öğrenilir, dünyanın eğitim merkezlerine, kütüphanelerine, bilgi merkezlerine nasıl ulaşılır, nasıl faydalanılır, bütün bunları da öğrendiniz burda. Dolayısıyla birinci tavsiyem size, eğitiminizin bitmediğinin farkında olmanız. İster yüksek lisans yapın, doktora yapın veya yapmayın, sonuna kadar eğitime devam etmeniz, kendinizi daima yeni tutmanız, içerideki ve dışarıdaki bütün yayınları takip etmeniz. Her şeyin başı iyi insan olmaktan geçiyor. Ailenize, çevrenize, ülkenize, memleketinize, bütün insanlığa, herkese karşı dürüst, güvenilir, iyi insan olmanız gerektiğinin bilincinde olmanız lazım. Açıkcası bu çizgiden çıkarsanız allame olsanız bi işe yaramaz. İyi bir insanın bilgili, donanımlı olması esas kıymetli olandır.”

Ailelerin de mutluluğunu paylaştığını ifade eden Gül, öğrencilerin iyi bir üniversiteden mezun olarak önlerinin açık olduğunu belirtti. Gül, AGÜ mezunlarının hemen çok iyi işler bulduğunu vurgulayarak, “Ülke veya dünya şartlarından dolayı sizden kaynaklanmayan bir engelle karşılaşırsanız bunlar asla moralinizi bozmasın. İnanıyorum ki önünüz açık ve kısa süre içerisinde hepiniz iş sahibi olacaksınız. Oralarda kendinizi ispatlayın ki daha büyük mevkilere ulaşın. Sizin başarınız ailenizin, memleketin, hepimizin başarısı olacak. Bi kez daha hepinizi tebrik ediyorum. Öğretim görevlilerini çok büyük hakları geçtiği için çok tebrik ediyorum. AGÜ mütevelli heyetinin değerli üyeleri, hayırseverler, işadamlarımız, çoğuyla biz İstanbul’da bir araya geliyoruz, neler yapabiliriz, nasıl kaynaklarımızı geliştirebiliriz diye. Açıkçası her şey kaynağa bağlı olduğu için bunlar tabi birinci gündemimiz oluyor. Bütün önceliğimiz buranın başarısının devam etmesi ve sizlerin en iyi şekilde eğitimlerine devam edip, Türk Eğitim Sistemi’ne AGÜ olarak iyi bir katkı sunmak olacak. Kayseri’mizin tüm kamu yöneticilerinin, vali beylerin, belediye başkanlarımızın, sanayi ve ticaret odaları başkanlarının, onların desteği olmasa tabiki üniversite kendisinini garip hisseder. O bakımdan onların hepsine teşekkür ediyorum. Tekrar hepinize başarılar.” sözlerini sonlandırdı.

Tören sonunda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, okul birincilerine diplomalarını takdim etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı