KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazak Devlet Televizyonunun Sorularını Yanıtladı

31.10.2019
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazak Devlet Televizyonunun Sorularını Yanıtladı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Kazak Devlet Televizyonu Haber 24’ün canlı yayınına video konferansla katılarak soruları yanıtladı.

 

29 Ekim’in aynı zamanda 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün doğum günü olması sebebiyle Kazak halkı adına doğum gününü kutlayan sunucuya Cumhurbaşkanı Gül teşekkür ederken, Cumhuriyet Bayramı’nın Türk halkı için önemini şu sözlerle ifade etti: “29 Ekim 1923'te yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yeni kurulan devlet, cumhuriyetle idare edilmeye karar verildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde cumhuriyet ilan edildi. O günden bugüne de hepimiz cumhuriyete çok bağlıyız ve cumhuriyetin nimetlerinden bütün Türk vatandaşları faydalanmaktadır. Ben de Anadolu'nun merkezi Kayseri'de orta halli bir aileden gelen bir kişi olarak cumhuriyetin verdiği bu fırsat eşitliğinden faydalanarak neticede cumhurbaşkanı oldum.  O günkü Türkiye 27 milyon nüfusu olan küçük bir Türkiye idi. Şimdi ise 82 milyon nüfusu olan büyük bir Türkiye var.  O gün Birinci Cihan Savaşı'ndan yeni çıkmış, ekonomisi tamamen yıpranmış bir Türkiye'den bugün dünyanın en büyük 20 ekonomisinin içerisine girmiş, 850 milyar dolar yıllık gayri safi milli hasılası olan Türkiye olduk. Türkiye Batı aleminin bir parçası haline gelmiş, çok önemli ittifaklar kurmuş, bir taraftan halkı ekonomik olarak zengin, bir taraftan da temel hak ve özgürlüklerini, hukukunu Avrupa standartlarında geliştirmek için demokrasimizi güçlendirmeye başlamışız. İnanıyorum ki cumhuriyet ve demokrasi ikisi birbirine bütünleşerek Türk milletini çok daha ileriye taşıyacaktır.”

Türk Kazak halkı arasındaki ilişkiyi, tarihten gelen bir kardeşliğin oluşturduğu ve iki halkın büyük Türk milletinin parçaları olduğunu söyleyen Gül, “Kazakistan - Türkiye ilişkileri her zaman samimi, dostane ve kardeşçe olmuştur. Ekonomik ilişkilerimiz giderek gelişmektedir, Ulaştırma alanında 2 ülke birbirine artık bağlanmıştır. Demiryolları ve karayollarıyla ortak büyük projelere imzalar atılmıştır.” diye konuştu.

 

Kazakistan'ın bağımsızlığını kazandıktan sonra ilk tanıyan ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu ve o günden bugüne dek iki ülkenin  daima güçlü bir ilişki içerisinde olduğunu ifade eden Gül, “7 sene cumhurbaşkanı olduğum dönemde her sene Kazakistan'ı ziyaret ettiğim gibi cumhurbaşkanı değerli dostum Nazarbayev de her sene Türkiye'ye gelmiştir. Türkiye'de kendisinin bir büstü vardır ve  onu açmaktan da her zaman büyük gurur duydum, iftihar ettim. İlişkilerimiz uluslararası alanda da, dış politika alanında da, uluslararası kurumlarda da hep dayanışma içerisinde olmuştur. Türkiye ne kadar güçlü, yüce, ne kadar mutluysa Kazak halkı ve Kazak devlet adamları o kadar çok gurur duyar. Kazakistan ne kadar mutlu, ekonomik olarak ne kadar müreffeh olursa, demokrasisini ne kadar çok güçlendirir ise Türkiye olarak biz de çok gurur duyarız.” diyerek sözlerini tamamladı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı