KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

11. Cumhurbaşkanı Gül: "Siyasi partiler arasındaki yapıcı diyalog halkın da beklediği manzaraydı"

21.07.2016
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
11. Cumhurbaşkanı Gül: "Siyasi partiler arasındaki yapıcı diyalog halkın da beklediği manzaraydı"

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "İnanıyorum ki Türkiye bu acıları atlatacaktır ve tekrar en normal günlere dönecektir. Bunun işaretleri de Mecliste ortada. Siyasi partiler arasındaki yapıcı diyalog halkın da beklediği manzaraydı." dedi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin ve herkesin birlik, beraberlik içinde darbeye, gece baskınına karşı çıkmasının, demokrasiyi sahiplenmesinin Türkiye için büyük övünç kaynağı olduğunu dile getirdi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "İnanıyorum ki Türkiye bu acıları atlatacaktır ve tekrar en normal günlere dönecektir. Bunun işaretleri de Mecliste ortada. Siyasi partiler arasındaki yapıcı diyalog halkın da beklediği manzaraydı." dedi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin ve herkesin birlik, beraberlik içinde darbeye, gece baskınına karşı çıkmasının, demokrasiyi sahiplenmesinin Türkiye için büyük övünç kaynağı olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül:"Her şeyin olacağı akla gelirdi, böyle bir şey kimsenin aklına gelmezdi. Suikastler, sokak çatışmaları, bazı isyanlar... Ama Meclisin planlı bir şekilde bombalanacağını kimse hayal edemezdi. Bütün bunlar kara leke olarak geçti." dedi.

 

 

Gül, FETÖ'nün darbe girişiminde bombalanarak ağır hasar gören Meclisi ziyaret etti. Gül, görüşmeye gitmek üzere şeref holünden geçerken, Başbakanın makam odası yakınındaki bomba isabet eden yere yöneldi ve incelemede bulundu.

Gül, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Genel Kurul Başkanlık Divanının arkasındaki salonda bir araya geldi. Görüşmede Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da hazır bulundu.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin gazetecilerin görüntü almasına izin verilen başlangıcında Kahraman'a geçmiş olsun dileklerini ileten Gül, şöyle konuştu:

"Her şeyin olacağı akla gelirdi, böyle bir şey kimsenin aklına gelmezdi. Suikastler, sokak çatışmaları, bazı isyanlar... Ama Meclisin planlı bir şekilde bombalanacağını kimse hayal edemezdi. Bütün bunlar kara leke olarak geçti. Çok daha karanlık günlere girebilirdik. Bunlar geçti. Cumhurbaşkanının, Başbakanın verdiği ilk işaretler, bunun ne kadar düzensiz olduğunu gösterdi."

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin ve herkesin birlik, beraberlik içinde darbeye, gece baskınına karşı çıkmasının, demokrasiyi sahiplenmesinin Türkiye için büyük övünç kaynağı olduğunu dile getirdi.

Türkiye'yi bu badireden çıkarmanın ve normalleştirmenin iktidarla muhalefetin sağlam diyaloğuyla olacağını belirten Gül, şöyle devam etti:

"Farklı görüşler çoğulculuğun, demokrasinin şartı ama diyalog da demokrasinin şartı. Sayın Başbakanın demeçlerini takdirle takip ediyorum. Meclis Başkanımızın söyledikleri... Utanç duyacağımız bir olayı yaşadıktan sonra hep beraber ülkeye, vatana, demokrasiye sahip çıkmak, üzüntümüzü belki biraz azaltıyordur. Meclis hiçbir dönemde bombalanmadı. Karanlık günlerde bunlar meydana gelmedi. Tekrar geçmiş olsun."

Yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere de açıklama yapan Gül, "Maalesef 15 Temmuz'da tarihimizin en utanç sayfalarından birini yaşadık." dedi.

Gül, silahlı kuvvetler içinde örgütlenen ve bugün açıkça deşifre Fettullahçı Terör Örgütüne mensup birçok askerin organize olmasıyla yönetimin ele geçirilmesi ve darbe teşebbüsünün söz konusu olduğunu kaydetti.

Büyük üzüntü içinde olduklarını dile getiren Gül, "Bunu yapanları şiddetle lanetliyoruz. İnanıyorum ki mevcut yasalar çerçevesinde hak ettikleri cezayı göreceklerdir. Bu işi yapanlar Türkiye'de bir Afrika ülkesine, Latin Amerika ülkelerindekine benzer işler yaptılar. Halka kurşun çektiler, halkı tanklarla ezdiler. Komutanlarına en büyük saygısızlığı ve en büyük itaatsizliği yaptılar." diye konuştu.

Darbe girişiminde birçok şehit verildiğini anımsatan Gül, vatan için, millet için canını feda eden vatandaş, asker ve polise rahmet, ailelerine ve millete başsağlığı diledi.

Abdullah Gül, gece baskınının önlenmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Binali Yıldırım'ın, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın Meclisi toplamasının, diğer siyasi partilerin sağlam duruş sergilemesinin örnek davranış olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnanıyorum ki Türkiye bu acıları atlatacaktır ve tekrar en normal günlere dönecektir. Bunun işaretleri de Mecliste ortada. Siyasi partiler arasındaki yapıcı diyalog halkın da beklediği manzaraydı. Bunu bugün TBMM'yi ziyaret etmemde görmüş olmaktan büyük memnuniyet duydum. Türkiye'yi bir an önce bu atmosferden çıkarmak için başta Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan olmak üzere herkes elinden geleni yapıyor. Türkiye bunları geride bırakacaktır ve çok parlak günlere süratle geri dönecektir. Bir kez daha milletimizin başı sağolsun."

Gül, OHAL kararı alındığı anımsatılarak, sürecin nasıl geçmesi gerektiği yönündeki soruya, "Mecliste tartışılıyor." cevabını verdi.

Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin gündeminin ne olacağı sorusu üzerine de "Gündem, bu konuştuklarımız." dedi. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM ziyareti öncesinde Başbakan Binali Yıldırım’ı da Başbakanlık makamında ziyaret etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı