KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

11. Cumhurbaşkanı Gül, ASPEN Forumu'nda konuştu

24.04.2016
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
11. Cumhurbaşkanı Gül, ASPEN Forumu'nda konuştu

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirilen 19. ASPEN Forumu' na katılarak mülteci krizi başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin görüşlerini paylaştı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD eski Dışişleri Bakanı Madaleine Albright tarafından başlatılan ASPEN Forumu toplantılarının ondokuzuncusuna onur konuğu olarak katıldı. Oslo'da gerçekleştirilen forumun ana teması "Göçmen Krizi ve Belirsizleşen Sınırlar"dı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Fillipo Grandi, Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, AB Frontex Direktörü Fabrice Leggeri'nin yanı sıra çok sayıda devlet adamı ve akademisyenin de iştirak ettiği forum, Suriyeli mülteciler başta olmak üzere 21. yüzyılda göç olgusu, göçmenlerin entegrasyonu ve kayıp kuşakların engellenmesi gibi konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin 2,7 milyonu Suriye'den olmak üzere toplam 3 milyon mülteciye evsahipliği yaptığını belirterek, dünyanın kaotik bir süreçten geçtiğini ifade etti. Dünyanın pekçok noktasında siyasi ve askeri gerginliklerin yaşandığını belirten Gül, Ortadoğu'da bugün yaşananların geçmişte yapılan siyasi hataların sonucu olduğunu vurguladı.

11. Cumhurbaşkanı Gül, IŞID'in insan kaynağının inançlı müslümanlardan oluşmadığını belirterek; Irak, Suriye, Avrupa ve diğer bölgelerden gelen eğitim görmemiş, mutsuz ve çıkış yolu bulamayan gençler oluştuğunu belirterek; ‘‘Aşırıcılığın önlenmesi için bu kaynağın kurtulması gerekiyor. Özellikler Suriyeli mülteci çocukların eğitiminin büyük önem taşımakta; gelecekte büyük bir tehdit oluşabilecek kayıp bir kuşağın önlenmesi ve mültecilerin entegrasyonu ve göçmenlerin toplum hayatına kazandırılması için eğitim ve iş imkanlarının mutlak surette yaratılması gerekmekte.’’ Dedi.

UNICEF raporlarına göre halihazırda 8,4 milyon Suriyeli çocuğun çatışmadan etkilendiğini; belirten Cumurbaşkanı Gül, ülkemizde bulunan Suriyelilerden 750 binin okul çağındaki çocuklar olduğunu; bunlardan 300 binin kamplardaki okullarda veya dışarda eğitim verildiğini ancak maalesef geriye kalan 450 bin çocuğun okula gidemediğini belirti.

Ülkemizdeki göçmen kamplarında yapılan başarılı çalışmaları da anlatan Gül, BM'nin bu konudaki girişimlerinin desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Suriye ve Irak'ın yeniden yapılandırılması sürecinde bölgede rövanşist ve yayılmacı tepkilere neden olabilecek yaklaşımlardan kaçınmak gerektiğini anlatan Gül, bölgenin geleceği için bölge ülkeleri arasında samimi bir diyalog kurulması gerektiğini söyledi.

2003 yılında Türkiye tarafından başlatılan Irak'a Komşu Ülkeler toplantılarının büyük fayda sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin evsahipliği yaptığı 13. İslam Zirvesi'nin bölge adına bir fırsat olduğunu kaydetti.

İran ve Suudii Arabistan gibi İslam ülkelerini buluşturan Zirve'den dayanışma, reform ve birlik çağrıları yapıldığını ve müslüman liderlerin acı gerçeklerle yüzleşmeye açık olduğunun görüldüğünü de kaydeden Gül, bu girişimlerin desteklenmesi gerektiğini aksi takdirde siyasi çözümleri önlemek isteyen aşırıcılık yanlıların emellerine ulaşacağına dair uyarı da bulundu.

Türkiye ve AB arasında mülteciler konusunda varılan anlaşmaya da dikkat çeken Gül, meşru ve ortak çıkarlara dayanan bir uzlaşının tüm bölgeyi olumlu etkileyeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, sağlanan mutabakatın amacının Ege'den ölümleri engellemek, kaçakçılığı önlemek ve göçü düzenli hale getirmek olduğunu; anlaşmanın uygulandığı 20 Mart tarihinden itibaren kaydedeğer sonuçlar alındığını; her iki tarafın yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde kısa sürede daha somut sonuçlar alınacağına inandığını belirtti.

Gül, ASPEN Forumu vesilesiyle gittiği Oslo'daki Türk Büyükelçiliğinde vatandaşlarla da biraraya geldi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı