KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

11. Cumhurbaşkanı Gül: "Süleyman Şah Türbesi'nin Nakledilmesi Doğru Bir Karardı"

26.02.2015
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
11. Cumhurbaşkanı Gül: "Süleyman Şah Türbesi'nin Nakledilmesi Doğru Bir Karardı"

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Süleyman Şah Türbesi'nin nakledilmesi doğru bir karar olduğunu belirterek, "Tabi bu tip milli meselelerde daha ortak bir tavır ortaya serilebilir. Bunun için paylaşmak, bilgilendirmek gerekir. Maalesef gergin siyasi ortam böyle bir diyaloğu ortaya çıkartmıyor. Üzücüsü olan da bu" dedi.

 

Gül, bir süre önce Kocasinan Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet Çolakbayraktar'ı ziyaretinde yaptığı açıklamada, "hayırlı olsun" demek için belediyeye uğradığını söyledi.

Gazetecilerin sorusu üzerine Süleyman Şah Türbesi'nin nakledilmesine değinen Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

"Süleyman Şah Türbesi'nin nakledilmesi doğru bir karardı. Ben çok önceleri Suriye uzun sürece bir kaosun içerisine girince, Suriye'nin bütün bu bölgeleri sonsuz ve neticesinin nereye varacağı bilinmez çatışmaların içerisine girince oradaki türbeyi ve oradaki toprağımızı o şekilde korumanın doğrusu zor olacağını paylaşmıştım. Bunun bir şekilde takas edilmesi doğru olur demiştim. Bugün yapılan da o aslında. Bir toprak kaybı bu anlamda söz konusu değildir. Oradaki 10 dönümü yaklaşan toprağa karşılık sınırımızda yeni bir 10 dönüme yakın bir toprakla takas edilmiştir. Bunun tabi ki hukuku bir zemine oturtulması çok isabetli olacaktır. Şu anda fiili bir durum vardır, belirsizliklerden dolayı. Türbe daha önce de yer değiştirmişti maalesef, baraj inşaatı sebebiyle. Dolayısıyla orijinal yerinde değildi. Bunun ecdadımızın hatırasına saygı duyacak şekilde ve onu en güzel şekilde manevi değerini muhafaza edecek şekilde yaşatmak hepimizin tabi ki borcudur."

"Tabi bu tip milli meselelerde daha ortak bir tavır ortaya serilebilir" diyen Gül, "Bunun için paylaşmak, bilgilendirmek gerekir. Maalesef gergin siyasi ortam böyle bir diyaloğu ortaya çıkartmıyor. Üzücü olan da bu. Türkiye'nin halbuki çok önemli büyük meseleleri var. İlerde karşılaşabileceğimiz çok büyük önemli meseleler var. Bütün bu meselelerde Türkiye'nin ortak hareket edebilmesi için hiç değilse bazı arta kalanların çalışması, diyalog, bilgilendirme bütün bunlar iyi bir şekilde yapılırsa inanıyorum ki böyle milli meselelerde tek ses çıkar" ifadelerini kullandı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aktif siyasete dönüp dönmeyeceğine ilişkin bir soruyada, "Bakın arkadaşlarımız bizim devrettiğimiz sorumlulukları en güzel şekilde üstlendiler. Arkadaşlarımın başarısıyla ben de mutlu olurum, onları hep desteklerim" dedi.

"Bir şehirde bu kadar önemli değişiklikler olurken, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kocasinan Belediye Başkanlığı değişirken, şehirde yapısal değişiklikler olurken, kararlar alınırken bütün bunların arkadaşlarımızın kendi aralarında nezaket içinde kararlar vererek bir neticeye varmaları ve yeni düzeni bu şekilde kurmaları her türlü tebriğin üzerindedir. Birçok şehre, birçok organizasyona, birçok kuruma örnek olacak bir davranıştır. Bundan dolayı bütün arkadaşlarımı, hemşehrilerimi tebrik etmek istiyorum. Ahmet Çolakbayrakdar arkadaşımıza da başarılar diliyorum. Bekir Bey'den, Mustafa Bey'den nasıl devraldılarsa huzurlu, başarılı çalışmaları aynı şekilde devam ettirecektir. Mehmet Bey'in de (Özhaseki) Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Melikgazi Belediyesinden başlayan çalışmaları, Kayseri'nin şeklini değiştirmiştir, Kayseri'ye en büyük hizmetleri yapan siyasetçilerden biri olmuştur. Bundan sonra da inşallah siyasette artık çok daha önemli işler yapacaktır."

Gül, Malatya'da iki askeri uçağın düşmesine ilişkin olarak da şehitlere Allah'tan rahmet dilediğini ifade etti.

Olayda 4 pilotun şehit olmasının önemli, büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Gül, "Ama bir kaza olduğu için elde olmayan bir sebep. Biraz önce Genelkurmay Başkanımızı, Hava Kuvvetleri Komutanımızı arayıp, başsağlığı dileklerimi ilettim. Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine de sabır diliyorum" dedi.

Gül, Özhaseki'nin Kayseri'ye çok büyük hizmetler yaptığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Herkesin arzusu artık onun Ankara'ya gitmesiydi. Daha önce de adaylığı söz konusuyken biz kendi aramızda konuşmuştuk, Sayın Başbakan, ben, hep beraber, bu dönem durmasını, gelecek dönem gelmesini. Neticede gördüğünüz gibi böyle bir söz unutulmadı, bu çok önemli. Bu işler ön şartla olmaz. Yeni hükümetler kurulurken seçim neticeleri ortaya çıkacaktır. Bütün bunlar sonranın işidir. O zaman muhakkak ki hükümeti kuracak başbakan bunları en iyi şekilde değerlendirecektir. Şüphesiz ki Kayseri gibi önemli bir şehir, her zaman Ankara'da temsil edilir, tabi ki temsil edilmesini de arzu ederiz ama bu işlerde ön şart olmaz siyasetin doğası gereği." Dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı