KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "Yaşasın Türk-Kazak Dostluğu"

04.12.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "Yaşasın Türk-Kazak Dostluğu"

Onbirinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Bağımsızlık Günü nedeniyle düzenlenen resepsiyona katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'i, Türk dünyasına ayrı bir önem veren kişi olduğu için Türk dünyasının "aksakalı" ilan ettiğini anımsatarak, "Yaşasın Kazak-Türk dostluğu" dedi. Programda Cumhurbaşkanı Gül'e, Türkiye-Kazakistan arasındaki dostluğun ve işbirliğinin geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı Birinci Derece Onur Madalyası da verildi.


 


Kazakistan Bağımsızlık Günü, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev'in evsahipliğinde CerModern'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Resepsiyonda konuşan Onbirinci Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan'ın bağımsızlığının 23. yılı vesilesiyle düzenlenen resepsiyona katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, bütün Kazak halkını ve tüm Türk dünyasını tebrik etti. Gül, "Sadece Kazakistan değil, Orta Asya'daki bütün Türk cumhuriyetleriyle hepimiz kendimizi tek bir milletin farklı devletleri olarak görürüz ve diğer Türk cumhuriyetleri de hep bağımsızlıklarını aynı büyük bir coşkuyla, büyük bir gururla yadederiz" dedi.

Nazarbayev vurgusu

Kazakistan'ın Nazarbayev önderliğinde siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda olağanüstü bir başarı elde ettiğini vurgulayan Gül, şunları söyledi:

"Ekonomik olarak Asya'nın ortasında parlayan bir yıldızdır. Bütün gelirlerini Kazak halkının kalkınmasına, refahına en güzel şekilde yönlendirmiştir. Siyasi olarak da dünyada ağırlığı olan bir ülke haline gelmiş Asya'daki güvenlik işbirliğinin kuruluşuna öncülük etmiş, başkanlığını yapmıştır. AGİT'in dönem başkanlığını yapmıştır, BM'de daima sözü dinlenen ülke haline gelmiştir. Bütün bunlar hepimizi gururlandırmaktadır. Değerli kardeşim Nazarbayev, Türk dünyasına ayrı bir önem veren kişi olduğu için, ben kendisini Türk dünyasının 'aksakalı' ilan ettim."

2009'da hep beraber Nahçıvan'da Türk Konseyi'nin kurulduğunu anımsatan Gül, bu süreçte Nazarbayev'in çok büyük katkıları olduğunu belirtti.

Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Onun Türkiye'ye ilgisi ayrı, bizim de ona olan muhabbetimiz ayrı. Ben vaktiyle Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Bey'e söylemiştim, o da Ankara'nın en güzel yerine Sayın Nazarbayev'in çok güzel bir büstünü koyarak, Gençlik Parkı'nın önünde, bu sevgiye ayrıcalık göstermiştir. Cumhurbaşkanı olduktan sonra çok sık gidip geldik, senede en az 2 kez gittik, aynı şekilde Nazarbayev de senede birkaç kez Türkiye'ye geldi. İlişkilerimiz olağanüstü gelişti ve stratejik ortak olduk."

İkili ilişkiler

Gül, hayatın bütün alanlarında Türkiye ve Kazakistan'ın hep yakın olduğunu söylerken, silahlı kuvvetler arasındaki işbirliğine dikkati çekti. Türkiye Savunma Müsteşarlığı ürünlerinin Kazak ordusu tarafından kullanılmaya başlandığını kaydeden Gül, "Bütün bunlar gerçek anlamda bir milletin, farklı devletleri olduğumuzu göstermektedir" dedi.

Gül, şunları söyledi:

"Daha önce 2010 yılında Kazakistan'ın en büyük nişanı olan Altın Kartal Nişanı'nı tevdi ettiler, büyük bir gururla taşıyorum. Şimdi de Kazakistan'ın en büyük ödüllerinden birisi yine tevdi edildi, bundan dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostum Nazarbayev’e ve değerli büyükelçiye teşekkür ediyorum. Bütün Kazak halkına sevgilerimizi, Türk halkının en büyük sevgisini sunuyorum. Yaşasın Türk-Kazak dostluğu ve Kazak kardeşlerimin bağımsızlıklarını bir kez daha tebrik ediyorum. Daha nice yıllara Kazakistan'ın yükseldiğini göreceğiz."

Resepsiyona Onbirinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yanısıra , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere, çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı