KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Gitti

19.07.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Gitti

 

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 40. Yıldönümü tören ve etkinliklerine katılmak üzere KKTC’ye giden Cumhurbaşkanı Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı olarak seçilmemin ardından ilk yurtdışı ziyaretimi 2007 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapmıştım. Görev süremin sonunda 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 40. Yıldönümü Kutlamaları vesilesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret edecek olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun davetlisi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne resmî bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Gül, “Cumhurbaşkanı olarak seçilmemin ardından ilk yurtdışı ziyaretimi 2007 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapmıştım. Görev süremin sonunda da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu’nun davetine icabetle, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 40. Yıldönümü Kutlamaları vesilesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret edecek olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.” dedi.

“KKTC TÜM DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ İÇİN ÖRNEK OLUŞTURACAK NİTELİKTEDİR”

Ziyaretini 11 Şubat 2014’te iki liderin ortak açıklamasıyla yeniden başlayan BM Genel Sekreteri’nin ‘İyi Niyet Misyonu’ çerçevesindeki görüşme sürecinin devam ettiği bir dönemde gerçekleştiriyor olmasının da ayrıca anlamlı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu vesileyle başta Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu olmak üzere devlet erkanıyla görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulacağım. Kıbrıs konusunun içinde bulunduğu aşamayı değerlendirecek ve ülkelerimiz arasındaki yakın ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amacıyla yapılabilecekleri ele alacağız. Türkiye’nin 1960 Garanti Anlaşması’ndan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri uyarınca gerçekleştirdiği 20 Temmuz 1974 Barış Harekatıyla tesis ettiği huzur ve güven ortamında Kıbrıs Türk Halkı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurmuştur. KKTC, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik devlet yapısı ve her geçen gün güçlenen ekonomik kalkınma ve refah seviyesiyle tüm Doğu Akdeniz Bölgesi için örnek oluşturacak niteliktedir.“

“KKTC BÖLGEDE ÖNEMLİ BİR ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELECEKTİR”

Cumhurbaşkanı Gül, özellikle son on yılda yaşanan ekonomik kalkınma hamlesiyle, ülkede kişi başına düşen gelirin önemli oranda arttığını aktararak, bu tür gelişmelerin, KKTC’nin maruz kaldığı tüm haksız kısıtlama ve engellemelere rağmen Rum tarafıyla olan açığı kapatması bakımından mutluluk verici olduğunu belirtti ve yakalanan bu ivmenin korunarak geliştirileceğine ve KKTC’nin bölgede önemli bir çekim merkezi haline geleceğine olan inancını dile getirdi.

“Ada’daki yaklaşık 50 yıllık sorunun mağduru olan Kıbrıs Türk Halkı’nın çözüm ve uzlaşma yönündeki iradesi herkesin malumudur. 2004 yılında BM barı planına ‘Evet’ diyen taraf Türk halkı olmuştur. Buna rağmen, haksız kısıtlama ve engellemelerin halen devam ediyor olmasını izah etmek de mümkün değildir. Uluslararası camianın artık bu yönde ciddi adımlar atmasını beklediğimizi bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum” diyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Son olarak, şunu da açıkça ifade etmek isterim ki, Türkiye Cumhuriyeti, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da ahdi ve tarihî hak ve sorumluluklarının bilincinde olarak, Büyük Türk Milleti’nin ayrılmaz bir parçasını teşkil eden Kıbrıs Türk Halkı’nın mutluluk ve refahı için üzerine düşenleri yerine getirmeye devam edecektir.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı