KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Bir An Önce Ateşkes Sağlanmalı ve Masum İnsanların Kanının Akması Önlenmeli”

18.07.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Bir An Önce Ateşkes Sağlanmalı ve Masum İnsanların Kanının Akması Önlenmeli”

Filistin Devlet Başkanı Abbas ile Atatürk Havalimanı’nda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, İsrail saldırılarının hem Filistin halkını hem de ulusal birliği hedef aldığını belirterek, “Filistinlilerin bir araya gelmesinden ve büyük uzlaşıyı gerçekleştirmesinden en çok İsrail rahatsız idi. Bugün önceliğimiz ateşkesin sağlanmasıdır. Bütün halkı ve devletiyle Türkiye, Filistin davasının ve Filistin Devleti’nin yanında olmaya ve en üst seviyede dayanışma göstermeye devam edecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Atatürk Havalimanı’nda bir araya geldi.

 

 

Gerçekleştirilen görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, son 10 gündür bütün dünyanın, Filistinlilere karşı, özellikle Gazze’deki İsrail saldırılarını büyük bir kaygıyla takip ettiğini ve şiddetin giderek tırmandığını belirterek, “60 yıldır zaten eziyet çeken, zulüm gören, işgal altında olan, şehitler veren, gözyaşı döken, ızdıraplar içerisinde olan Filistin halkı bu mübarek Ramazan ayı içinde yine büyük çileler çekmeye başladı.  İşte böyle bir süre içerisinde Filistin Devlet Başkanı Sayın Mahmud Abbas değerli arkadaşları ile birlikte biraz önce Türkiye’ye istişareler için geldi. Kendilerine tekrar hoş geldiniz diyorum” dedi.

 

 

“ÖNCELİĞİMİZ ATEŞKESİN SAĞLANMASIDIR”

Filistin Devlet Başkanı Abbas ile en son görüşmelerinden bu yana Filistin’de çok olumlu gelişmeler olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “Hepimizin can-ı gönülden arzu ettiğimiz ulusal uzlaşı gerçekleşmişti ve bütün Filistinliler birlik içerisinde Filistin davasını çok daha güçlü bir şekilde savunmaya başlamışlardı. Uluslararası platformlarda da Filistin Devleti çok büyük başarılar kazanmaya başlamıştı. Maalesef geçen 10 gün içerisindeki İsrail saldırıları bir taraftan Filistin halkını, Gazze’yi hedef alırken aslında bu ulusal birliği de hedef alıyor. Çünkü bu birleşmeden, Filistinlilerin bir araya gelmesinden ve büyük uzlaşıyı gerçekleştirmelerinden en çok rahatsız olan da İsrail’di.  Biraz önce çok geniş bir şekilde Sayın Mahmud Abbas ve arkadaşları bizi olup bitenlerle ilgili detaylı bilgilendirdiler. Bundan dolayı teşekkür ediyorum. Kendilerine de söylediğim gibi, bugün gündüz kamuoyuna da açıkladığım gibi; hükümetimiz ve her kademede yaptığımız açıklamalarda birinci öncelik, ateşkesin sağlanması ve 2012’deki gibi bir mutabakatın ortaya çıkıp sürdürülebilir bir hal alması. Bu süre içerisinde zaten ambargo altında çok sıkıntılar çeken Gazze’deki Filistin halkı başta olmak üzere, bütün Filistinlilere insani yardımların süratle ulaştırılması, ateşkesin sürekliliğinin sağlanması ve daha sonra da tabii ki de iki devlet vizyonu çerçevesi içerisinde nihai görüşmelerin ve kalıcı çözümün sağlanması gerekiyor. Ama öncelik ateşkesin sağlanıp İsrail’in şu anda içinde bulunduğu kara harekâtını durdurması, denizden, havadan saldırılarını durdurması ve daha çok Filistinli çoluk-çocuk, masum insanların kanının akmasının önlenmesidir.”

“TÜRKİYE, HER ZAMAN FİLİSTİN’İN YANINDADIR”

Her zaman olduğu gibi Türkiye’nin bütün halkıyla, devletiyle Filistin davasının ve Filistin Devleti’nin yanında olmaya ve en üst seviyede dayanışma göstermeye devam edeceğini de vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Böyle kritik bir süreçte Sayın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve arkadaşları Türkiye’yi ziyaret edip istişare etme imkânı sağladılar, bundan dolayı teşekkür ediyorum.”

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS: “SİZLERİ FİLİSTİN MESELESİNDE TEMEL ORTAK OLARAK GÖRÜYORUZ”

Filistin Devlet Başkanı Abbas da yaptığı açıklamada, Türk hükümetinin ve Türk halkının Ramazan’ını kutladığını belirterek, hayırlara vesile olması temennisini dile getirdi. Türkiye ile sürekli istişare halinde bulunduklarını ve bunu sürdüreceklerini anlatan Filistin Devlet Başkanı Abbas, “Biz sizleri Filistin meselesinde temel ortak olarak görüyoruz. Sürekli Türkiye ile istişare içerisindeyiz” dedi.

DEVLET BAŞKANI ABBAS: “İSRAİL BİRLİK İÇİNDE OLMAMIZI İSTEMİYOR”

Filistin Devlet Başkanı Abbas,  Filistinliler arasındaki uzlaşıyı ve birliğini, aynı zamanda BM ve uluslararası örgütlere üyeliğini İsrail’in istemediğini ifade ederek, “Başkenti Kudüs olmak üzere bağımsız bir Filistin Devleti’nin gerçekleşmemesi için, vardığımız bu uzlaşı ve çabalarımızın sekteye uğratılması için İsrail sürekli bir şekilde bahaneler bulmaktadır” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, olayların ardından ateşkesin bir an önce gerçekleşmesi için başta Arap ve Müslüman ülkeler olmak üzere bütün dost dünya ülkeleri ile gerekli çabaları yoğun bir şekilde devam ettirdiklerini aktardı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Cumhurbaşkanı Gül’e ve Türk hükümetine de kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı