KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“İsrail'in Kural Tanımaz Saldırganlığı, Dünyanın Her Tarafında Nefret Tohumları Saçmaktadır”

18.07.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“İsrail'in Kural Tanımaz Saldırganlığı, Dünyanın Her Tarafında Nefret Tohumları Saçmaktadır”

 

Tarabya Merkez Camisi’nde Cuma Namazı çıkışı basın mensuplarına bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, 60 senedir zaten büyük bir zulüm gören, çile çeken ve gözyaşı döken Filistin halkının bu hafta içerisinde yine büyük saldırılara hedef olduğunu ifade ederek, “İsrail’in bu kural tanımaz saldırganlığı sadece Filistin’de değil, dünyanın her tarafında da nefret tohumlarını saçmakta, dünyanın radikalleşmesinde İsrail’in çok büyük bir sorumluluğu olmaktadır” dedi.

Açıklamasında Cumhurbaşkanı Gül, “Biliyorsunuz geçen hafta açıklamalarda bulunduk. Dünyanın birçok tarafında huzursuzlukların olduğunu, ama özellikle Filistin’den Ukrayna’ya kadar şiddetin giderek tırmandığını ve bunun durdurulması için herkesin büyük bir çaba göstermesi gerektiğini söylemiştik. Ama özellikle de İsrail’in Filistin’e olan saldırılarının bir an önce durdurulması, özellikle bir kara harekâtını kesinlikle yapmaması konusunda da ikaz etmiştim. Bu süre içerisinde hepimiz yoğun bir çalışma yaptık hükümetimiz başta olmak üzere, gerek uluslararası kuruluşlarla gerek birçok devletlerle gerek kendi içimizde. Ama maalesef gelinen noktada 60 senedir zaten büyük bir zulüm, büyük bir çile, gözyaşı döken Filistin halkı bu hafta içerisinde yine büyük saldırılara hedef oldu. Masum çocuklar, kumsallarda bütün dünyanın gözü önünde öldürülmeye devam etti ve maalesef vicdanlar, buna karşı bazı kesimler de suskun kaldı. Bunlar çok derin bir üzüntü yaratmakta, özellikle İsrail’in bu kural tanımaz saldırganlığı sadece Filistin’de değil, dünyanın her tarafında da nefret tohumlarını saçmakta, dünyanın radikalleşmesinde İsrail’in çok büyük bir sorumluluğu olmaktadır” dedi.

“GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ İSRAİL’İN SALDIRGANLIĞINI DURDURMAYA DAVET EDİYORUM”

Bir tarafta yaşanan insani acıların, bir tarafta zulüm ve saldırganlığın bir an önce durması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bugün öğleden sonra BM Güvenlik Konseyi toplanacak. Güvenlik Konseyi’ni çok acil bir şekilde İsrail’in saldırganlığını durdurmaya dair çok kuvvetli bir tedbir almaya ve açıklama yapmaya davet ediyorum. Bugün Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da Türkiye’de olacak, öğleden sonra görüşmelerimiz olacak, son durum ile ilgili ortak açıklamalarımız olacak. Ama dün gece başlayan saldırıların çok tehlikeli bir safhaya geldiğini bir kez daha duyurmak istiyorum. Ve İsrail’i bir kez daha ikaz ediyorum. Bu saldırganlığı ve bu tırmanmayı durdurmazsa çok daha büyük olaylara gebedir. Çok daha büyük olaylar şüphesiz ki çok daha büyük neticeler doğuracaktır. Bu vesileyle hayatını kaybeden bütün mazlum insanlara başsağlığı diliyorum. Ayrıca dün Ukrayna’da düşürülen Malezya uçağında hayatını kaybeden herkesin ailesinin acılarını paylaştığımız gibi, ait oldukları bütün milletlere de başsağlığı diliyorum” dedi.

Soru: “Efendim, ateşkesin durdurulması ile ilgili olarak Türkiye’ye yönelik bazı suçlamalar da oldu. Ateşkesle ilgili olarak; ‘Türkiye engellemiştir’ şeklinde hem İsrail’den, hem Mısır’dan?”

TÜRKİYE’NİN ATEŞKESİ ENGELLEDİĞİ İDDİASI

Cumhurbaşkanı Gül: “Bunlar çok saçma şeylerdir. Böyle bir şey söz konusu olur mu? Türkiye bir kişinin ölmemesi, bir kişinin gözünün yaşlı hale gelmemesi için olağanüstü bir çaba göstermektedir. Hükümetimizin, Dışişleri Bakanlığımızın faaliyetleri bütün dünyanın gözü önündedir. Yapılan konuşmalar, ikna turları, bütün bunlar dünyanın gözü önündeyken bunu Türkiye’ye karşı bir suçlama olarak yöneltmeyi çok büyük bir vicdansızlık olarak görüyorum. Türkiye en kısa süre içerisinde kalıcı bir ateşkesin sağlanması uğrunda yoğun bir çaba sarf etmektedir, bunu sarf etmeye de devam edecektir. Geçen hafta yaptığım açıklamada; 2012’deki mutabakata en kısa içerisinde dönülmesini ve her iki tarafın ateşkesi konuşarak hemen sağlamasını ve iki devletli vizyonun muhafaza edilmesini söylemiştim. Bakanlığımızın ve hükümetimizin de bu yöndeki açıklamalarını bütün dünya bilmektedir ve bütün ilgili ülkelerle de çok yoğun temaslar ateşkes için uğraşılırken, bu tip suçlamaları Türkiye’ye karşı çok haksızlık olarak görüyorum. Türkiye’nin saldırılara ve bu haksızlıklara karşı gür sesinden rahatsız olanların Türkiye’ye karşı bir olumsuz tavrı olarak görüyorum.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı