KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırıları Bir An Önce Durmalı”

11.07.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırıları Bir An Önce Durmalı”

Cuma namazını kıldığı Hasan Tanık Camisi’nin çıkışında gazetecilere bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, İsrail’in, Gazze’ye yönelik saldırılarına işaretle “Bu saldırıların bir an önce durması için çağrı yapıyorum ve ayrıca İsrail’in bir kara operasyonuna hazırlandığını görüyoruz. Kesinlikle böyle bir şeye tevessül etmemesini ve böyle bir saldırıyı gerçekleştirmemesini de buradan ikaz ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hasan Tanık Camisi’nde Cuma namazını kıldıktan sonra gazetecilere bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Gül: “Bugün yazılı bir açıklama da yaptım, maalesef bu Mübarek Ramazan ayı içerisinde komşularımız Suriye ve Irak başta olmak üzere, bölgedeki birçok İslam ülkesinde çok büyük acılar yaşanmakta, çok kan akmakta ve iç savaşlarda herkes birbirini maalesef öldürmekte. Bundan hem utanıyoruz, hem de tabii derin bir üzüntü duyuyoruz. İslam dünyasının bu hali, acıklı hali ortadayken maalesef birkaç gündür İsrail bu boşluktan adeta istifade edercesine, denizden ve karadan Filistinlileri bombalamakta. Bütün dünyanın gözü önünde Gazze şehri başta olmak üzere evleri yıkmakta, insanları öldürmekte. Bunu çok tehlikeli bir gelişme olarak görüyorum. Bu saldırıların bir an önce durması için çağrı yapıyorum ve ayrıca İsrail’in bir kara operasyonuna hazırlandığını görüyoruz. Kesinlikle böyle bir şeye tevessül etmemesini ve böyle bir saldırıyı gerçekleştirmemesini de buradan ikaz ediyorum ve bunun çok tehlikeli gelişmeler, tırmanmalar oluşturacağını ve çok büyük nefret tohumlarını bölgede ekeceğini hatırlatmak istiyorum. Şüphesiz ki, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere bütün uluslararası kuruluşları ve bölgedeki bütün ülkeleri de çok yakın bir iş birliği ve istişareye davet ediyorum. Bu yaşananlar gerçekten bütün insanların gözü önünde olmakta ve bu tırmanışın sonu gelmeyen, bölgemizde çok büyük kaosları ortaya çıkarması muhtemeldir. Onun için herkesin elinden gelen gayreti gösterip, önce bu saldırıları durdurması, daha sonra da Irak ve Suriye’deki çatışmaları durdurmak için yakın bir iş birliği ve istişare içerisine girmesi çağrısında bulunuyorum” dedi.

“HER ŞEYDEN ÖNCE BU SALDIRILARIN DURMASI GEREKİR”

Soru: “Sayın Cumhurbaşkanım, 2008 yılında Gazze saldırısından sonra aslında İsrail ile olan ilişkiler kötü bir noktaya gitmeye başlamıştı, başlangıcı oydu. Acaba bu süreçten sonra, özellikle son saldırılardan sonra bir normalleşmenin mümkün olacağını görüyor musunuz İsrail’le?

Cumhurbaşkanı Gül: Şimdi her şeyden önce bu saldırıların durması gerekir. Bu saldırılar dediğim gibi nefret tohumları ekmektedir. Ve bu saldırılar sonu alınmaz bir kaosa gebedir. Onun için süratli bir şekilde bu saldırıları durdurmalı ve asla bir kara operasyonuna girmemek gerekir. Daha sonra da tabii ki bizim vizyonumuz, bölgede iki devletin yan yana yaşayacağı bir barış sürecinin başlamasıdır. Aslında bu çabalara çok daha fazla önem verilseydi belki mesafe kat edilebilirdi. Ama bugün konuşulacak şey, bugün bütün insanların gözü önünde yaşanan bu facianın, bu katliamların, bu acımasızca öldürmelerin durdurulmasıdır.

“ULUSLARARASI CAMİA BU TIRMANIŞI DURDURMASI KONUSUNDA İSRAİL’E MÜDAHİL OLMALI”

Soru: Efendim İsrail ile ilgili Türkiye’nin önemli bir hamlesi olacak mı Birleşmiş Milletler ’de ya da uluslararası platformda?

Cumhurbaşkanı Gül: Dediğiniz gibi şu anda ikili ilişkilerimiz en düşük seviyededir.  Dolayısı ile yapılacak şey, uluslararası camianın toplu bir şekilde bu tırmanışı durdurması konusunda İsrail’e müdahil olmasıdır.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı