KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’den Gündeme İlişkin Değerlendirmeler

17.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Gündeme İlişkin Değerlendirmeler

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tekirdağ Valiliği'nde yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Gül, "Cumhurbaşkanlığında 7 yılınız geçti. Hüzünlü müsünüz? Türkiye pratikte cumhurbaşkanını mı, devlet başkanını mı seçecek?", "Ekmeleddin İhsanoğlu'nun çatı aday olarak cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesini ve Musul’daki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruları şöyle cevapladı:

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

“Cumhurbaşkanlığı seçimi şu anda Türkiye'nin esas gündemi. Bunu daha önce de söyledim, takvimin işlediğini söyledim ve giderek artık YSK'nın ilan ettiği sürece yaklaşıyoruz. İlk defa halkın seçecek olması cumhurbaşkanını, bu sefer biraz daha farklı kılıyor. Her ne kadar Anayasa'da cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarında bir değişiklik söz konusu değilse de sistem aynısıysa da seçim şeklinde bir değişiklik söz konusu oldu. Bunun da sebeplerini hatırlayacaksınız. Geçen dönemlerde yaşanan sıkıntılar, o zaman mecbur etti. Halk da bunu o zaman onayladı. Dolayısıyla halk ilk defa direkt olarak cumhurbaşkanını seçecek. Birçok Avrupa ülkesinde de parlamenter sistemde de bu söz konusudur. Komşularımızda bile vardır bu. AB üyesi ülkelerde bile. Daha önce de söyledik. Tabii adaylar çıkacak, çoğulculuk bizim en büyük zenginliğimizdir. Adaylar yavaş yavaş belli olmaya da başladı. Kısa süre içerisinde bütün adaylar belli olacak. Tabii ki ben Cumhurbaşkanı olarak anayasa gereği, siyaset üstü tavrımı sürdürmek zorundayım,  bu bir anayasa görevi.  Şu da bir gerçek ki, ben AK Parti'nin kurucularındanım. Bütün kademelerinde bulundum. Dolayısıyla bu konuları biz kendi aramızda da şüphesiz ki değerlendireceğiz. Nasıl Türkiye'nin geleceğiyle ilgili düşüncelerimiz, partiyle ilgili düşüncelerimiz, bunlar kendi içimizde konuşacağımız konulardır. Ama bugünkü cumhurbaşkanlığı görevim olduğu süre içerisinde şüphesiz ki sonuna kadar partiler üstü tavrımı sürdürmek anayasa görevidir benim için.”

MUSUL MESELESİ

“Irak'ta maalesef çok üzücü şeyler oluyor. Bölgemizde çok üzücü şeyler oluyor. Suriye'de şehirlerin nasıl yakılıp yıkıldığının görüyoruz. Irak'taki ateşin nasıl bir iç çatışma, mezhep çatışması şeklinde maalesef geliştiğinin görüyoruz. Bunlar çok üzücü ders alınması gereken şeylerdir. Ayrıca bütün bunların Müslümanlar içinde cereyan ediyor olması ise ayrı bir üzüntü kaynağı olması gerekir. İslam diniyle ilgili imajın bütün dünyada ne kadar bozulduğunu üzülerek görüyoruz. Hâlbuki İslam dini, haksız yere bir insanı öldürmenin bütün insanlığını öldürmek gibi olduğunu söyleyen ve yasaklayan bir dindir. Bunun daha da derinleşmemesi hepimizin arzusudur. Elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Musul'daki görevlilerimizi kurtarmak için biraz önce de söyledim, yoğun bir çaba söz konusu. Bu çaba devam ediyor. Ayrıca sivil vatandaşlarımızın kurtarılmasıyla ilgili hepimiz elimizden geleni yapıyoruz."

“ÇEVREMİZDEKİ ATEŞİN SÖNMESİ İÇİN ULUSLARARASI CAMİAYLA BİRLİKTE GAYRET EDECEĞİZ”

Geçmişe bakıldığında bunu mutlaka halk değerlendirecektir. Dolayısıyla o tip değerlendirmeler ileride yapılacaktır. Şu anda hepimizin yapması gereken şey, Türkiye'ye yakışır bir şekilde, Türk demokrasisini daha güçlü ve olgun çıkartacak şekilde cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzgün bir şekilde yapmak ve çevremizde bu olağanüstü büyük olaylar devam ederken Türkiye'nin içini konsolide etmek, sağlamlaştırmak, Türkiye'yi her bakımdan yüceltmek ve Türkiye'nin bu bölgede güvenli bir ada olduğunu herkese göstermek olacaktır. Aynı zamanda çevremizdeki ateşin söndürülmesi için de elimizden gelen tüm gayretleri uluslararası camiayla birlikte yapmaya devam edeceğiz.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı