KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

99. Dönem Kaymakam Adayları Çankaya Köşkü’nde

13.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
99. Dönem Kaymakam Adayları Çankaya Köşkü’nde

 

İçişleri Bakanı Ala ve beraberindeki 99. dönem kaymakam adaylarını Çankaya Köşkü’nde kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, mülki idare amirliğinin devlet sistemi içerisinde çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek, “Türk devlet sisteminin çatısı mülki idare amirliği üzerine oturtulmuştur. Mülki idare amirliğinin ilk adımı kaymakamlıktır” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve beraberindeki 99. dönem kaymakam adaylarını Çankaya Köşkü’nde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül, kabulde kaymakam adaylarına hitaben yaptığı konuşmada, kaymakam adaylarının birçok kişi arasından seçildiğini, devletin yurt içinde ve dışında dünyanın iyi üniversitelerinde iyi imkânlarla onlara eğitim verdiğini belirterek, “Şimdi artık milletin ve devletin hizmetine hazır hale geldiniz. Kuralarınızı çektiniz, hepinizin gideceği yerler belli oldu. Sizin bu şekilde yetişmenize emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

“TÜRK DEVLET SİSTEMİNİN ÇATISI MÜLKİ İDARE AMİRLİĞİ ÜZERİNE OTURTULMUŞTUR”

Mülki idare amirliğinin devlet sistemi içiresinde çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Türk devlet sisteminin çatısı mülki idare amirliği üzerine oturtulmuştur. Mülki idare amirliğinin ilk adımı kaymakamlıktır. Eğer bir ülkenin devlet sisteminin temel taşlarından biri mülki idare amirliği ise, bu göreve geleceklerin en iyi şekilde yetiştirilmesi gerekir. Onun için sizleri en iyi şekilde yetiştirmek, sizlerin gözümüz arkada olmayacak şekilde bu işi en iyi şekilde yapmanız için her türlü kaynak seferber edilmiştir. Bu sadece Türkiye içinde değil, Türkiye dışında da yapılmıştır. Kaymakamlık, mülki idare amirliği mesleği bir kariyer mesleğidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, kaymakam adaylarının gelecekte devlete ve milleti belki sadece kaymakam ve vali olarak hizmet etmeyeceklerini, başka görevlerde de bulunabileceklerini kaydederek, “Önemli olan çok sağlam bir formasyonu almak ve devlet hizmetinde verilen her görevi en iyi şekilde yapabilecek bir kaynağın olmasıdır. İşte bu önemli kaynak sizlersiniz” dedi.

“GÖREV VE SORUMLULUKLAR VERDİKTEN SONRA KAYMAKAMLARDAN BEKLENTİMİZ BÜYÜK”

Kaymakamları hazırlayıp, görev ve sorumluluklar verdikten sonra onlardan beklentilerinin büyük olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Sizler sadece ilçelerde kaymakam olarak, illerde vali olarak değil, devletin başka alanlarında da çalışacaksınız, söylediğim gibi. Cumhurbaşkanlığı’nda da çok sayıda mülki idare amiri var, Başbakanlık’ta da çok var, başka bakanlıklarda da var. Önce bunun bilincinde olmanız ve mesleğinizin kıymetini bilmeniz lazım” dedi.

“DEVLETİN VE HÜKÜMETİN İLK KAPISI SİZLERSİNİZ”

Kaymakamlardan beklentilerinin büyük olduğunu da dile getiren Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Gittiğiniz yerlerde devletin ve hükümetin politikalarını siz uygulayacaksınız. Gittiğiniz ilçelerde adeta sizler küçük bir devletin yöneticileri gibi düşünmeniz gerekir. Bu bağlamda bütün bilgi ve görgülerinizi artık orada uygulama alanına geçireceksiniz. İyi yönetişimin, ‘good governance’ dediğimiz, bunun bütün özelliklerini gittiğiniz ilçede oradaki vatandaşlarımıza siz göstereceksiniz. Devletin ve hükümetin ilk kapısı sizlersiniz. Vatandaş devleti ilk defa sizde tanıyacak. Bulunduğunuz yerlerde bütün devlet organlarının koordineli çalışmasını siz temin edeceksiniz. Bulunduğunuz küçük ilçelerdeki -ilk görev yerleriniz muhakkak ki böyle olacaktır- doğuda, batıda Türkiye’nin neresindeyse, gittiğiniz yerlerde liderlik yapacaksınız. Belki de gittiğiniz yerlerde sizin kadar okumuş, görgüsü olan, sizin kadar dışarıyı-içeriyi bilen başka kimse olmayacaktır, dolayısıyla liderlik size düşecektir.”

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN KAYMAKAM ADAYLARINA TAVSİYELER

Cumhurbaşkanı Gül, görev yaptıkları yerin bütün potansiyelini hareket geçirmenin kaymakamların elinde olacağını, bu nedenle de büyük bir heyecanla görevlerine başlamaları gerektiğini belirterek, “Sakın ha gittiğiniz yerlerde süremi geçireyim, suya sabuna dokunmayım, ondan sonra da günü geldiğinde terfi edeyim, yükseleyim anlayışı içerisinde sakın ha olmayın. Böyle olursa ne hizmet yaparsınız, ne takdir görürsünüz, açıkçası ne de geleceğiniz parlak olur. Ama ne kadar dikkatli, bilgili, atılgan, liderlik yapan, cân-ı gönülden, orada büyük bir vatan görevi yaparcasına -ki vatan görevi yapıyorsunuz, gittiğiniz yerlerde- işinize sahip çıkarsanız, gece-gündüz sorumluluğunuzun bilinci içinde olursanız, hem büyük bir manevi haz alırsınız yaptığınız işlerden ve kaymakamlık görevinizden, hem de bulunduğunuz ilçedeki vatandaşlarımızın gönlünde taht kurarsınız. Sizin büyükleriniz vardır ki hala ilk kaymakamlık yaptıkları yerlerde hatırlanırlar” diye uyarıda bulundu.

“MİLLETE HİZMET EDERKEN BİR TARAFTAN DA KENDİNİZİ YETİŞTİRMEYE DEVAM EDİN”

Kaymakamlara görev yerlerinde bir yandan da kendilerini yetiştirmeye devam etmelerini de bunun mümkün olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Bugünkü imkânlarla dünyanın en gelişmiş üniversitesi ile de, kütüphanesi ile de ilişkiye geçebilirsiniz. Bilgisayarınızdan dünyanın en büyük üniversitelerinin kütüphanelerini araştırabilirsiniz. Öğrendiğiniz yabancı dilleri gittiğiniz yerlerde sakın ha unutmayın. Tam tersine daha da ilerletin. İleride ana dili gibi yabancı dil konuşan, valilere, devletin önemli kademelerindeki bürokratlara ihtiyacımız var. Siz yurt dışına sadece görgünüzü, bilginizi artırın diye gönderilmediniz, bu üniversitelere. Bulunduğunuz ilçede sadece Türk televizyonlarını değil, bütün yabancı televizyonları izleyebilirsiniz. Bu imkânlar var. Hiç kimsenin, mahrumiyet bölgesindeyim’ diye bir gerekçesi yok artık. Çünkü iletişim teknolojisi ve Türkiye’deki iletişim altyapısı bu imkânı herkese sunmaktadır. Dolaysıyla bir taraftan kendinizi yetiştirmeye devam ederken, bir taraftan da millete hizmete bütün gücünüzle çalışın” diye konuştu.

“BU KADAR EMEK VE EĞİTİMDEN SONRA HEPİNİZ BİRBİRİNİZLE HİZMETTE YARIŞACAKSINIZ”

Cumhurbaşkanı Gül, kaymakamlara adil ve eşit olmaları konusunda da uyarıda bulundu. Onlardan taraf tutmamaları ve haksızlık yapmamalarını da isteyen Cumhurbaşkanı Gül, “Fikri, düşüncesi, siyaseti, varsa farklı inançları olanlar, hiç kimseye ayrım yapmayın. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin ilk uğrayacağı devlet kapısı sizsiniz. Bunu gerçekleştirdiğiniz takdirde siz de kendinizde büyük bir farklılık ve liderliği o zaman hissedeceksiniz. Evinize, odanıza kapanıp dışarıda olup bitenlere bigâne kalırsanız size verdiğimiz emeklere yazık olur. İnanıyorum ki bu kadar emek ve eğitimden sonra hepiniz birbirinizle hizmette yarışacaksınız” dedi.

Türk milletinin kendine hizmet edenleri hiçbir zaman unutmadığını ve çok kadirşinas olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “Görev yerinizdeki süreniz dolup ayrılırken, çoğunuz oradan ayrılmanın hissiyatını yaşayacaksınız. İnsanlar belki size ‘keşke gitmeseydin’ diyecekler. Bundan tatlı, büyük ve tatmin edici bir şey olmaz.”

“DEVLETİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDİN”

Türkiye büyük bir ülke olduğu için farklılıklarının da bulunduğu, bunun da ülkemizin zenginliği olduğuna işaret eden ve kaymakamlardan bunun farkında olarak gittikleri yerde işlerini en iyi şekilde yapmaları, devleti en iyi şekilde temsil etmelerini isteyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Bütün milletin bu ülkeye olan aidiyetini, sevgisini, saygısını, bağlılığını hizmetleriniz sayesinde çok daha güçlü hale getireceksiniz. Bir kez daha sizleri eğiten, bu  noktaya getiren başta aileleriniz olmak üzere, bütün büyükleriniz, bakanlıktaki amirleriniz, hocalarınız; hepsine teşekkür ediyorum. Sizlere de başarılar diliyorum.”

İçişleri Bakanı Efkan Ala da yaptığı konuşmada, kaymakam adaylarının yurt içinde ve yurt dışında iyi bir eğitimden geçerek görevlerine hazır hale geldiklerini anlatarak, kabulünden dolayı Cumhurbaşkanı Gül’e teşekkür etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı