KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Bu Ziyaretin, Türkiye-İran İlişkilerinde Yeni Bir Dönemin Başlangıcı Olacağına İnanıyorum”

09.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Bu Ziyaretin, Türkiye-İran İlişkilerinde Yeni Bir Dönemin Başlangıcı Olacağına İnanıyorum”

 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ortak basın toplantısının ardından bir basın mensubunun sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile İran arasında çok büyük ticaret ve yatırım imkânları olduğunu kaydederek, “İran’ın ekonomik olarak dünyaya açılmasına, özel sektörün daha çok rol almasına ve rekabetçi verimli bir ekonomik politikaya çok önem veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ortak basın toplantısının ardından bir basın mensubunun sorusunu cevapladı.

Soru: “Sayın Cumhurbaşkanı, şu anda İran’dan büyük bir heyet, Cumhurbaşkanının başkanlığında ülkenizi ziyaret ediyor. Oturumlar yapıldı, yarın da ortak stratejik iş birliği konseyi düzenlenecek; aynı zamanda iş adamlarıyla da bir toplantı düzenlenecek. Bunların hepsi, Türkiye-İran arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcıdır diyebilir miyiz?”

Cumhurbaşkanı Gül: “Açıkçası bu sorunuza evet demek istiyorum. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı çok sayıda bakanla ve çok güçlü bir iş adamı heyeti ile geldi. Görüşmelerimizde de şu karara vardık ki; Türkiye ve İran çok büyük potansiyel arzu etmekte ve bunu harekete geçirmekteyiz. Hatta şu örneği verdik; Fransa ve Almanya ne kadar birbirine benzer ülke olmalarına rağmen çok büyük ticaret ve karşılıklı yatırımlar söz konusuysa, Türkiye ile İran arasında da aynı şekilde çok büyük ticaret ve çok büyük yatırımlar her alanda olabilir. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Ruhani’nin yönetiminde takip ettiğimiz politikalar, İran’ın ekonomik olarak dünyaya açılmasına, özel sektörün daha çok rol almasına, rekabetçi verimli bir ekonomik politikaya çok önem verdiklerini görüyoruz. Bu çerçevede, Türk özel sektörü ve İran özel sektörü muhakkak ki yan yana gelip karşılıklı olarak çok iş yapabileceklerdir. Biraz önce her ikimiz de ifade ettik, yaptığımız anlaşmaları uygulamak çok önemli. Bu anlamda bu ziyaretin bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Genellikle daha önce, çok iyi niyetli birçok beyanlarımızın uygulamaya geçmesinde biraz karşılıklı sıkıntılarımız olmuştu. Ama bu sefer görüyorum ki bütün niyetlerimizin, imzalanan anlaşmaların, karşılıklı verdiğimiz sözlerin meyvelerini karşılıklı olarak hep beraber alacağız. O bakımdan, ekonomik olarak bu ziyaretin bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum. Siyasi açıdan, zaten çok yakın istişareler içerisindeyiz. Her alanda Dışişleri Bakanlarımız çok yakın çalışıyorlar. Bölgesel konularda da hepimiz bu bölgede çekilen acıların, yıkımların bitmesini istiyoruz. Yanan ve yıkılan her ev sanki kendi evimiz gibi hissediyoruz bölgede. Bunun acısını gerçekten görüyoruz. Onun için bu acının dindirilmesi ile ilgili de iradelerimiz gayet güçlüdür. O bakımdan Türkiye ve İran’ın ortak çabaları inanıyorum ki çok büyük katkı sağlayacaktır. Bundan dolayı, bu ziyareti bir dönüm noktası olarak görüyorum.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı