KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye, Yüksek Teknoloji, Kalite ve Standart İsteyen Havacılık Sektöründe Gücünü Gösteriyor”

06.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye, Yüksek Teknoloji, Kalite ve Standart İsteyen Havacılık Sektöründe  Gücünü Gösteriyor”

İzmir’de Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayi Fabrikası Açılış Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Gül, fabrikada üretilecek parçaların dünyanın en son nesil savaş uçaklarından biri olan F-35’lerin motorlarında kullanılacağını hatırlatarak, “Türkiye için çok büyük ve önemli bir tesisin açılışını yapıyoruz. Bundan dolayı, bu hizmetlerin gerçekleşmesi için her türlü desteği veren hükümetimiz başta olmak üzere, bütün yerel yöneticileri herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çeşitli temaslar için bulunduğu İzmir’de Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayi Fabrikası Açılış Töreni’ne katıldı.

 

 

Fabrikanın açılışını yapmaktan duyduğu gururu ifade ederek başladığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, “Çünkü 2011 yılı Mayıs ayında hep beraber buranın temelini atmıştık. Ve temelini atarken de inşallah en kısa süre içerisinde biter ve açışını yaparız sözünü vermiştik. Bugün o sözü gerçekleştiriyoruz. Sadece İzmir için değil, Türkiye için de çok büyük ve önemli bir tesisin açılışını yapıyoruz. Bundan dolayı, bu hizmetlerin gerçekleşmesi için her türlü desteği veren hükümetimiz başta olmak üzere, bütün yerel yöneticileri herkesi tebrik ediyorum. Ama bunun sahipleri olan, bütün sorumluluğu üstlenen, başta Sayın İbrahim Bey’i, Türkiye’nin en önemli sanayicilerinden Zeynep Hanım’ı, Osman Bey’i, Amerikalı ortaklarını ve Amerikalı dostlarımızı, herkesi tebrik ediyorum” dedi.

 

 

FABRİKADA ÜRETİLECEK PARÇALAR, YENİ NESİL SAVAŞ UÇAĞI F-35’LERİN MOTORLARINDA KULLANILACAK

Yüksek teknolojiyi ihtiva eden sanayii tesisleri olunca herkesin ayrı bir heyecan ve gurur duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, açılışını gerçekleştirdikleri sanayii tesisinin sıradan bir tesis olmadığına, çok ileri teknoloji isteyen, hassas üretim isteyen bir üretim olduğuna dikkat çekti. Tesiste üretilecek parçaların dünyanın en son nesil savaş uçaklarından biri olan F-35’lerin motorlarında kullanılacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye için gerçekten sanayiide bu tip üretimler hep sınıf atlama, standart yükseltme anlamına gelmektedir. Bu tip tesislerin sayısının Türkiye’de giderek arttığını görmekten de her zaman gurur duyuyoruz” dedi.

“TÜRKİYE GİBİ BÜYÜK ÜLKELERİN SANAYİSİNİN DE GÜÇLÜ OLMASI GEREKİR”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye gibi büyük ülkelerin, nüfus olarak, coğrafi olarak, itibar ve siyasi ağırlık olarak, derinliği, büyüklüğü olan ülkelerin sanayisinin de güçlü olması gerektiğini vurguladı. Refah arttıkça, gelişme arttıkça, tarımdan sanayi ve hizmete bir geçiş söz konusu ise de, gelişmiş ülkelerin sağlam bir sanayi sektörüne sahip olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin geleceğinde sanayinin önemli olacağını, devlet yönetiminde bunun daima akılda olacağını ve gözetileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, bazı ailelerin çok kazanmaktan ziyade gerçekten sanayici olmaya, üretmeye çok önem verdiklerini belirterek, bu ailelerden birisinin de Bodur ailesi olduğunu belirterek, bundan dolayı Bodur ailesini tebrik etti.

“TÜRKİYE’DEKİ SİYASİ İSTİKRAR, EKONOMİK BÜYÜME VE KALKINMAYI BERABERİNDE GETİRDİ”

Türkiye’nin her alanda önemli atılımlar yaptığını da söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, siyasi istikrarın, gelecekle ilgili güvenin ve hukukumuzun, demokratik standartların buna göre gelişmesinin aynı zamanda Türkiye’nin ekonomik büyümesi ve kalkınmasını da beraberinde getirdiğini, bunun açık örneğinin ülkemizde son on yıl içinde yüzde 5,5 olan ekonomik büyüme olduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, bu durumun uzun bir süre devam etmesi ve Türkiye’nin açıklarını, başka ülkelerle olan mesafeyi kapatması için bunun şart olduğunu söyledi.

“SON YILLARDA TÜRKİYE’DE YÜKSEK TEKNOLOJİ ATILIMLARI GERÇEKLEŞİYOR”

Özellikle son yıllarda ülkemizde yüksek teknoloji ile ilgili sanayide de önemli atılımlar yaşandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Savunma sanayii söz konusu olduğunda dünyanın her tarafında savunma sanayii diğer sanayinin de lokomotifi olmuş ve birçok önemli buluşların esas test edildiği alan olmuştur. Bu gerek sanayi de gerek bilişimde hep böyle olmuştur. Bugün Türkiye’de de bunu çok güzel bir şekilde yaşamaktayız. Sivil havacılıktaki gelişmeler, herkesin yaşadığı ve birebir görüp takdir ettiği güzel başarılardır. Sadece Türk Hava Yolları olarak değil, özel şirketlerimizin sayısının çoğalması, onların uçak sayılarının çoğalması, onların uçtuğu alanların çoğalması ve havacılık sektörünün libere edilmesi, içeride ve dışarıda çok büyük gelişmeler ve aynı zamanda ona dayalı çeşitli alanlarda üretimi de başlatmıştır” dedi.

HAVACILIK ALANINDAKİ YENİ GELİŞMELER

Havacılık sektörü söz konusu olduğunda askeri alanın ihmal edilemeyeceğine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk Hava Kuvvetleri’nin dünyanın en eski hava kuvvetlerinden birisi olduğunu ve geçtiğimiz günlerde 100. kuruluş yıl dönümünü kutladığını ifade etti. Ülkemizin ilk uçak imal eden ülkelerden birisi olduğunu, ancak maalesef çeşitli sebeplerden dolayı buna ara vermek durumunda kaldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bunun bilincini tekrar fark edip üretime geçme safhası içinde olunduğuna işaret ederek, geçtiğimiz günlerde AWACS uçaklarının envantere alındığını belirtti. Bu uçakların sadece satın alınmadığını, aynı zamanda önemli parçalarının üreticisi olunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri’de de birincisi Fransa’ya, ikincisi de Türkiye’ye gelen A 400M stratejik nakliye uçaklarının kritik birçok parçasının Türkiye’de üretildiğini vurguladı. Diğer ülkelere gidecek olan uçakların parçalarının da Türkiye’den gideceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Buna sadece TAI değil, özel sektörümüzün de katkıları söz konusu oldu. Yine havacılıkta önümüzdeki hafta Ankara’da yapacağımız bir merasimle ATAK helikopterlerinin Kara Kuvvetlerimizin envanterine girişi gerçekleşecek. Bildiğiniz gibi onun da üretimi ve önemli bir kısmı, tasarımı Türkiye’de gerçekleşti” dedi.

“TÜRKİYE HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KENDİNİ İSPATLADI”

Yüksek teknoloji, kalite ve standart isteyen havacılık sektöründe Türkiye'nin giderek gücünü gösterdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin bu alanlarda kendisini ispatladığını kaydetti. Buna yeni örneğin açılışı yapılan fabrika olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Amerikalı dostlarımız şüphesiz ki ticari amacı ve ticari getirileri göz önüne alarak bu tercihi yapmıyorlar. ‘Böyle bir kapasite Türkiye’de var mı?’ ‘Böyle bir ortak Türkiye’de bizim standartlarımızı ve bizim kalitemizi karşılayabilir mi?’ ve ‘Burada üretilen parçalar ve motor aksamları, biraz önce gördüğümüz dünyanın en gelişmiş uçaklarının motorlarında en hassas parçalarında kullanılabilir mi?’ diye bakıyorlar. Burada sıfır hata olması gerekir ki buna ‘evet’ denebilsin. Dolayısıyla bu aynı zamanda Türk sanayine, müteşebbisine, mühendisine, teknisyenine ve nihayette organizasyon kabiliyetine güvenmektir. Bundan dolayı şüphesiz ki büyük bir gurur duyuyoruz” dedi.

“BU TİP TESİSLER TÜRKİYE’YE OLAN GÜVENİ ARTIRIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, açılışını yaptıkları bu tesisin giderek genişleyeceğini ve üreteceği parçaların artacağını ve sonunda ileride Türkiye’nin kendisinin yapacağı, kendi tasarlayacağı uçaklar ve diğer yüksek teknoloji ihtiva eden araç ve gereçler için kullanılacağını söyledi. Bu tip tesislerin Türkiye’ye olan güveni artırdığını, bütün vatandaşlarımızın kendi ülkesine olan güveninin artırdığını,  her zaman gurur duyulan anlar olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, başta Bodur ailesi olmak üzere, devletin bütün sorumlularını, destek verenleri ve ABD’lileri tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini, “Hayırlı olsun; bu başarılara yeni başarıların eklenmesini beklemek de hakkımızdır” diyerek tamamladı.

 

 

HAMİDİYE CAMİSİ’NDE CUMA NAMAZI

Açılış töreni öncesinde Cuma Namazını Hamidiye Camisi’nde kılan Cumhurbaşkanı Gül, aynı camide Zehra Palamutçu’nun cenaze namazına da katıldı ve Palamutçu’nun ailesine başsağlığı diledi. Namaz çıkışında vatandaşların yoğun sevgi gösterisinde bulunduğu Cumhurbaşkanı Gül, caminin karşısındaki Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nde görevli bir öğretmenin daveti üzerine tarihî lisenin giriş kapısında öğretmenler ve çevredeki vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı