KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türk Konseyi IV. Zirvesi Bodrum’da Başladı

05.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türk Konseyi IV. Zirvesi Bodrum’da Başladı

 

Türk Konseyi IV. Zirvesi Cumhurbaşkanı Gül’ün ev sahipliğinde Bodrum’da başladı. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada Türkçe konuşan devletlerin birbirleriyle bağlarını pekiştirmelerine büyük önem verdiğini belirterek, “Türk Konseyi’ni, ‘Birlikten kuvvet doğar’ şiarından hareketle, çok taraflı iş birliğine kurumsal bir çerçeve kazandırmak için kurduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’u zirvenin yapıldığı Hilton Türkbükü Otel’e gelişleri sırasında karşıladı ve birlikte "Aile fotoğrafı" çekildi. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra zirvenin açış konuşmasını yaptı.

Zirveye katılanlara, “Hoşgeldiniz” diyerek başladığı konuşmasında Cumhurbaşkanı, Gül, Türk Konseyi’ne üye olmamasına karşın Türkmenistan’ın Devlet Başkanı Berdimuhammedov’un da misafir olarak yer aldığını söyledi.

 

 

“KARDEŞ TÜRK DEVLETLERİYLE BAĞLARIMIZIN PEKİŞTİRİLMESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül, “Siz Kıymetli Kardeşlerimizle buluşmalarımız, bizim için her zaman özel bir önem taşımaktadır. Şahsen ortak dil, kültür, inanç, tarih ve değerleri paylaştığımız kardeş Türk devletleriyle bağlarımızın pekiştirilmesine büyük önem veriyorum. Bu anlayışla, Cumhurbaşkanı sıfatıyla her birinizi resmî ziyaret için Türkiye’de ağırladım. Birçok kez misafiriniz olmaktan da büyük mutluluk duydum. Aramızdaki bağlar böylesine köklü, dostluğumuz bu kadar güçlü ve ilişkilerimiz bu denli yoğun olunca, iş birliğimizi sadece ikili düzeyde sınırlı tutamazdık. Nitekim 2009 Nahçıvan Zirvesi’nde, kardeş Türk Cumhuriyetleri arasında karşılıklı ekonomik bağımlılığı ve sosyo-kültürel etkileşimi arttırmaya yönelik çabalarımıza ivme kazandırmak üzere Türk Konseyi’ni kurmaya işte bu anlayışla karar verdik” dedi.

“MAKSADIMIZ, BÖLGESEL ORTAKLIK RUHUNU PERÇİNLEMEK VE YENİ SİNERJİLER OLUŞTURMAK”

Türk Konseyi’ni, “Birlikten kuvvet doğar” şiarından hareketle, çok taraflı iş birliğine kurumsal bir çerçeve kazandırmak için kurduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Önemli el sanatlarımızdan halı dokumacılığındaki ‘Türk Düğümü’nden ilham aldık. Bildiğiniz üzere, dokumacılıkta birbirine eklenen düğümler, diğerlerinden güç alarak daha dayanıklı ve kıymetli bir eser ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu aynı zamanda, Türk kavimleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın da sembolüdür. İşte, biz de Türk Konseyi’yle, birbirimizden alacağımız kuvvetle iş birliğimizi bir kat daha perçinlemeyi hedefledik. Maksadımız, diğer bölgesel iş birliği mekanizmalarını destekleyecek şekilde, bölgesel ortaklık ruhunu perçinlemek ve yeni sinerjiler oluşturmaktı. Paylaştığımız ortak coğrafyadaki imkânlardan layıkıyla istifade etmek ve karşı karşıya olduğumuz risklerle mücadele etmek için buna ihtiyacımız vardı. Böylece, halklarımızın refahına ve bölgemizin istikrarına daha fazla katkı yapabileceğimize; dayanışma ve ortaklığımızı pekiştireceğimize inanıyorduk.”

Cumhurbaşkanı Gül, bunda da önemli ölçüde başarılı olduklarını memnuniyetle gördüğünü belirterek, 2009’dan bu yana her yıl kesintisiz olarak Konsey çatısı altında zirve toplantılarında bir araya geldiklerini, ayrıca çalışmaların düzenli takibi için İstanbul’da yerleşik olan sekretaryayı her geçen gün güçlendirdiklerini söyledi.

Çok taraflı iş birliğini pekiştirecek mekanizmaların da tesis edildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, Gül, “Örneğin Astana’da Türk Akademisi kuruldu. Türk Kültür ve Miras Vakfı da yakında Bakü’de faaliyete geçecektir. Bu iki kurumu çok önemsiyorum. Zira bunlar, geleceğimizin teminatı gençlerimizin geçmişle ve ortak değerlerimizle bağları ile aramızdaki etkileşimi daha da güçlendirecektir. Millî şuurumuzun pekiştirilmesine vesile olacaktır” diye konuştu.

“ZİRVENİN BU YILKİ TEMASINI TURİZM OLARAK BELİRLEDİK”

Bu yılki zirvenin temasını “turizm” olarak belirlediklerini de sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, turizmin, tarihî “İpek Yolu” üzerindeki ülkeler arasında hem iktisadi, hem insani boyutu olan bir alan olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül turizmin, ticari yönünün ötesinde, insanların birbirlerini daha yakından tanımalarını ve müşterek noktalarını bir kez daha keşfetmelerini sağladığına da dikkat çekerek, bu sayede ülkelerimiz arasında kurulacak insani köprülerin, bir yandan gönül bağlarını pekiştirdiğini, diğer yandan da verimli ortaklıkların önünü açtığını anlattı.

Gerçekleştirecekleri görüşmelerde, halkların yararına olacak tüm bu konuları ele alacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ülkelerimizi ilgilendiren güncel bölgesel gelişmeler hakkında da görüş alış verişinde bulunacaklarını dile getirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı