KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkmenistan ile İlişkilerimizi, ‘Bir Millet, İki Devlet’ Şiarından Hareketle Her Alanda Güçlendiriyoruz”

03.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkmenistan ile İlişkilerimizi, ‘Bir Millet, İki Devlet’ Şiarından Hareketle Her Alanda Güçlendiriyoruz”

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllardaki karşılıklı ziyaretlerle altın çağını yaşadığını belirterek, “Amacımız, bu ivmeyi muhafaza ederek iş birliğimize yeni boyutlar kazandırmaktır” dedi. Yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Gül’e, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından “Uluslararası Mahtumkulu Nişanı” takıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştiren Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’un onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî bir yemek verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, konuğunu ve heyetini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu büyük mutluluğu ifade etti. Güçlü bir ivme kazandırdıkları üst düzey ziyaretlere bugün yeni bir halka eklendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Kadirli Doğanım” şeklinde seslendiği Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile son yedi sene içinde çeşitli vesilelerle karşılıklı olarak bu düzeydeki 12. ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

 

“TÜRKİYE-TÜRKMENİSTAN İLİŞKİLERİNDE ALTIN ÇAĞ YAŞANIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, “Bu durum, hiç şüphesiz dostluk, kardeşlik ve gönüldaşlığımızın ne denli güçlü olduğunun müşahhas bir nişanesidir. Bir bakıma, Türkiye-Türkmenistan ilişkilerindeki ‘altın çağ’ın tezahürüdür. Amacımız, bu ivmeyi muhafaza ederek, iş birliğimize yeni boyutlar kazandırmayı sürdürmektir. Bu vesileyle, atavatan Türkmenistan’dan buralara tatlı esintiler getiren siz kıymetli misafirlerimize en kalbi hislerimle hoş geldiniz diyorum. Ayrıca, yüreğimizi dağlayan Soma faciası nedeniyle acımızı paylaşan tüm Türkmen doğanlarımıza teşekkür ediyorum. Keder ve sevinçte ortak, tek bir millete mensup olduğumuzu bir kez daha gösterdiniz. Kadirli Doğanımın ifadesiyle, ‘kan kardeşinden de öte, kemik kardeşi’ olduğumuzu teyit ettiniz” dedi.

“DOSTLUK VE KARDEŞLİK BAĞLARIMIZIN TEMELLERİ ASIRLAR ÖNCE ATILDI”

Dostluk ve kardeşliklerinin temelleri asırlar önce beraber atılan Türkiye ile Türkmenistan’ın, elbirliğiyle parlak yarınlara doğru yol aldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “‘Bir millet, iki devlet’ şiarından hareketle, ilişkilerimizi her alanda güçlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu kapsamda kardeş Türkmenistan’ın son yıllarda hız verdiği büyük kalkınma hamlesine katkı yapmayı sürdürüyoruz. Aramızda ticaretten turizme, taahhüt işlerinden enerjiye, tarımdan petrokimyaya kadar birçok alanda güçlü bir iş birliği mevcuttur. Bu sayede, Türk firmalarının yurtdışında en fazla proje üstlendiği ülkelerin başında Türkmenistan gelmektedir. İkili ilişkilerimizin gelişmesinde anahtar rol oynayan Türk girişimcilerine duydukları güvenle bunu mümkün kılan Kadirli Doğanıma bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkmenistan’ın çehresini değiştiren prestij projelerine ve verimli ortaklıklara başarıyla imza atan siz değerli iş adamlarımızı kutluyorum. Ortak çabalarımızla, sadece ülkelerimiz ve kardeş halklarımızın değil, Orta Asya ve Hazar Havzasının inkişafı ve refahına da katkı sağlamış oluyoruz.”

EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİ ALANLARI

İki ülke arasındaki iş birliğine derinlik katan bir diğer önemli yönün de eğitim ve kültür alanındaki çalışmalar olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül,  geleceğin teminatı gençlerin zamanın ruhunu okuyabilen, bilgili ve milli şuuru yüksek bireyler olarak yetiştirilmesinin, ortak istikbale yapılan en büyük yatırım olduğunu belirterek,  “Bu çerçevede, Türkiye ve Türkmenistan’da tahsil gören 8 binden fazla gencimizi fahri gönül elçilerimiz olarak görüyoruz. İlerletilmesi için büyük emek verdiğimiz Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin parlak yarınları, bu gençlerin omuzlarında yükselecektir. Diğer yandan, geçen yıl düzenlenen ‘Ankara’da Aşkabat Günleri’, kadim Türk-Türkmen kardeşliğinin en güzel şekilde yaşatılmasına vesile olmuştur” dedi.

TÜRKMEN HALK ŞAİRİ VE MÜTEFEKKİR MAHTUMKULU FİRAKİ’NİN DOĞUMUNUN 290. YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ

Bu sene Türkmen halk şairi ve mütefekkir Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 290. yıl dönümünü olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ortak kültüre ait bu müstesna değerin hatırasının ve eserlerinin gelecek nesillere aktarılması için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, etkinliklerin Türkiye ayağının açılışının Şubat ayında Ankara ve Kayseri’de yapıldığını hatırlatarak konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Yıl boyunca devam edecek etkinliklerle kardeşlik, yakınlık ve muhabbetimizin daha da pekişeceğine inanıyorum. Güzel dilimizde ‘Su gider, kum kalır’ diye bir atasözü vardır. Şahıslar ve devir değişse de, baki kalan dostluk ve kardeşliğimizi ilelebet yaşatacak olan bu tür müşahhas eserler ve müşterek değerlerimizdir. Sözlerimi, ortak şairlerimiz Dadaloğlu ve Mahtumkulu’nun bu anlayışı veciz şekilde ortaya koyan dizeleriyle bitirmek istiyorum. Ünlü Türk şairi Dadaloğlu, dostluk ve kardeşliğe olan ihtiyacın baki kalacağını şu şekilde dile getirmektedir: ‘Yalnız taştan duvar olmaz yıkılır. Koç yiğide emmi, dayı, il gerek.’ Büyük halk ozanı Mahtumkulu ise, şu dörtlüğü ile milletimizin ancak birlik ve beraberlik içinde hareket ederse güçlü kalacağına işaret etmektedir: ‘Gönüller, yürekler bir olup başlar. Ordu çıksa, erir topraklar taşlar. Bir sofrada hazır kılınsa aşlar. İkbali yükselir yüce Türkmen’in.’”

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da yemekte yaptığı konuşmada, “Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin saygıdeğer Cumhurbaşkanı kardeşim Abdullah Gül’ün ülkelerimiz arasındaki dostluk ve kardeşlik münasebetlerinin gelecekte de geliştirilmesine yönelik samimi ifadelerine katıldığımı belirterek, kendisine içten şükranlarımı sunmak isterim.  Bizim bugün bu sofrayı paylaşıyor olmamız, ülkelerimiz ve halklarımızı birleştiren kardeşlik ilişkilerinin somut bir göstergesidir” dedi.

DEVLET BAŞKANI BERDİMUHAMEDOV: “İŞ BİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRME KARARLILIĞINDAYIZ”

İki ülkenin siyasi, ticari, ekonomik, kültürel, beşeri, bilim ve eğitim alanlarındaki iş birliğimizi sürdürme kararlılığını vurgulayan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, “Ülkelerimiz arasındaki kültürel-beşerî ilişkilere özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Şimdiye kadar bu alanda önemli etkinlikler ve büyük törenler gerçekleştirildi. Bilindiği gibi bu sene yalnız ülkemiz için değil, dünyanın edebi hazinesi için de büyük önem arz eden Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 290. yıl dönümünü kutluyoruz. Bu açıdan, Türkiye Cumhuriyeti’nde büyük Mahtumkulu’nun mirasına ve anısına gösterilen saygıdan hareketle, tarihî, millî ve kültürel ortaklığın ebedi değerlere ve geleneklere dayalı olduğuna tanıklık etmek hepimiz için memnuniyet vericidir” dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL’E ULUSLARARASI MAHTUMKULU NİŞANI TAKILDI

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül’e Uluslararası Mahtumkulu Nişanı'nın verilmesine dair kararın kabul edildiğini belirten Devlet Başkanı Berdimuhamedov sözlerini şöyle tamamladı: “Bu mutlu anda sizi tebrik ediyor, sağlık ve Türk halkının refahına yönelik çalışmalarınızda üstün başarılar diliyorum. Değerli kardeşler; bugünkü coşkunun ışığında geleceğe bakarak Türkmenistan ile Türkiye Cumhuriyeti’nin dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin kararlı bir şekilde gelişeceğine inanıyorum. Kardeş Türk halkına refah, barış ve kalkınma diliyorum.”

Cumhurbaşkanı Gül de nişanı aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “Mahtumkulu Firaki Nişanı için Zat-ı Devletlerine teşekkür ediyorum. Kadim kardeşliğimizin müşahhas bir tezahürü olan bu anlamlı nişanı, Türk milletini temsilen taşımaktan büyük şeref duyacağım” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı