KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye-Türkmenistan İlişkileri Muazzam Bir İvme Yakaladı”

03.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye-Türkmenistan İlişkileri Muazzam Bir İvme Yakaladı”

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda karşılıklı ziyaretler neticesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin çok iyi bir seviyeye ulaştığını kaydederek, “Hepimiz bir milletin farklı boyları ve farklı devletleri olarak onurlu bir şekilde dünyada yerimizi almış vaziyetteyiz. Birbirimizle karşılıklı saygı, sevgi ve eşitlik içerisinde de büyük bir dayanışma gösteriyoruz” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’u Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, son yedi yıl içinde karşılıklı olarak çeşitli vesilelerle devlet başkanı düzeyinde 12. ziyaretin gerçekleştirildiğine işaret ederek, “Son olarak ben de Atçılık Bayramı kutlamalarına katılmak üzere Nisan ayında Türkmenistan’ı ziyaret etmiştim. Böylece, geride kalan yedi yıllık süre zarfında senede ortalama iki kez düzenli olarak bu seviyede bir araya gelmiş bulunuyoruz. Yedi yıl önce Türkmenistan’ı ziyaret ettiğimde, yedi yıl boyunca Türkiye’den Türkmenistan’a hiç ziyaret yapılmamıştı. Daha sonra ise senede iki kez bir araya geliyoruz ve ilişkilerimiz işte bu noktaya gelmiş vaziyette. Karşılıklı olarak gerçekleştirdiğimiz bu yoğun ziyaretler neticesinde ilişkilerimiz muazzam bir ivme yakalamıştır. Bu yoğun temaslar, aynı zamanda kardeşliğimizin de lafta kalmadığını göstermektedir. Hepimiz bir milletin farklı farklı boyları olarak, bugün de farklı farklı devletleri olarak, gayet onurlu bir şekilde dünyada yerimizi almış vaziyetteyiz. Birbirimizle karşılıklı saygı, sevgi ve eşitlik içerisinde de büyük bir dayanışma gösteriyoruz” dedi.

“İŞ BİRLİĞİNİN HER ALANDA DAHA DA GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK İRADEYE SAHİBİZ”

Bugün gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, ikili ilişkileri ilgilendiren tüm konuları baştan sona gözden geçirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, çok samimi ve verimli geçen görüşmelerde, her iki tarafta da iş birliğinin her alanda daha da geliştirilmesine yönelik iradeyi ortaya koyduklarını bildirdi.

“TÜRKMENİSTAN’IN ATILIMLARI VE BÜYÜK KALKINMA HAMLESİYLE BİZLER DE İFTİHAR EDİYORUZ”

Türkmenistan’la mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerin en önemli boyutlarından birinin ekonomik ve ticari alanda gerçekleştiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül,  “Türkmenistan’ın, Değerli Kardeşim Sayın Berdimuhamedov’un liderliğinde gerçekleştirmekte olduğu atılımlar ve büyük kalkınma hamlesiyle bizler de iftihar ediyoruz. Türkmen kardeşlerimizin güven ve destekleri sayesinde, Türk firmaları da bu kalkınma hamlesine büyük prestijli projeleri üstlenerek katkı sağlamaktadır. Nitekim Türkmenistan, son yıllarda müteahhitlik sektörümüzün en fazla proje üstlendiği ülkedir. Şirketlerimizin Türkmenistan’da üstlendikleri projelerin toplam değeri Mayıs 2014 itibariyle 40 milyar doların üzerindedir. Bu Değerli Kardeşimin Türk şirketlerine olan güveni sayesinde gerçekleşmektedir. Bunu açıklıkla da sizlerle ve Türk halkıyla paylaşmak isterim ve bunun bilinmesini isterim. Ayrıca, ticaret hacmimiz 2,5 milyar dolar seviyesinde seyretmektedir. Bu ülkede 600’den fazla Türk şirketi faaliyet göstermektedir.  Doğrudan Türk yatırımlarının toplamı 500 milyon dolara yakındır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bundan dolayı başta Devlet Başkanı Berdimuhamedov olmak üzere olmak üzere Türkmenistan makamlarının Türk şirketlerine güven ve destekleri için teşekkür ederek, Türk şirketlerinin, bu güven ve desteğe layık biçimde, Türkmenistan’daki yeni prestij projelerini başarıyla hayata geçireceklerine olan inancını dile getirdi.

“TÜRKMENİSTAN’LA ENERJİ VE ULAŞTIRMA ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİNE, STRATEJİK BİR BAKIŞ AÇISIYLA YAKLAŞIYORUZ”

Enerji ve ulaştırma alanında iş birliğini de, görüşmelerde ele aldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Türkmenistan’la enerji ve ulaştırma alanındaki iş birliğine, stratejik bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Bu alanlarda hayata geçirilecek projelerin, bölgesel işbirliği ruhunu pekiştireceğine inanıyoruz. Bu çerçevede, Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasına yönelik kararlılığımızı sürdürüyoruz. İkili ilişkilerimizin yanı sıra çok taraflı düzeyde de işbirliğimizin giderek arttığını izliyorum. Başta BM olmak üzere uluslararası kuruluşlarda kardeşlik hukukunun gereği olarak güçlü işbirliği içerisindeyiz. Bu çerçevede Türkmenistan Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi adaylığı gibi konulara destek verdiği gibi, biz de Türkmenistan’ın BM ile yapacağı önemli toplantılara güçlü bir şekilde destek veriyoruz.”

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke ilişiklerinin bir başka yanının da kültür ve eğitim olduğunu, aynı milletin çocukları olarak iki ülkeyi birbirine esas yaklaştıran alanın kültür sahası olduğunu söyledi.

DEVLET BAŞKANI BERDİMUHAMMEDOV: “İLİŞKİLERİMİZDE TARİHΠÖNEME SAHİP  GELİŞMELER YAŞIYORUZ”

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov da yaptığı açıklamada, kendilerine gösterilen konukseverlikten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkmenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerde tarihî öneme sahip bir gelişmenin yaşandığını belirten Devlet Başkanı Berdimuhammedov, “Görüşmelerde elde edilen mutabakatlar, kardeş halkların şimdiki ve gelecekteki ilişkilerine geniş bir yol açacak. Türkmen-Türk görüşmelerinin, özellikle devletlerarası ilişkilerin daha üst düzeye ulaşmasına ve öncelikli alanlarda iş birliğinin geliştirilmesine büyük bir ivme kazandıracağına inanıyorum” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Açıklamalar öncesinde düzenlenen imza töreninde, Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme ve Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Arasında Mutabakat Zaptı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Türkmenistan Bilimler Akademisi Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Türkmenistan Hükümeti Arasında Ormancılık ve Meteoroloji Alanında İşbirliği Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması, Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu Beşinci Dönem Toplantısı Protokolü ve Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’un Ortak Bildirisi imzalandı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı