KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye ile Bosna-Hersek Arasındaki İlişkiler, Köklü Bir Tarihî Geçmişe Dayanmaktadır”

12.05.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye ile Bosna-Hersek Arasındaki İlişkiler, Köklü Bir Tarihî Geçmişe Dayanmaktadır”

 

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegoviç ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek’in mutlu, güvenli ve müreffeh bir geleceğe sahip olmasının önemine vurgu yaparak, “Sayın İzetbegoviç’i Ankara’da ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti yineliyor, ülkelerimiz arasındaki yoğun ilişkilerin önümüzdeki dönemde de süreceğinin bir kez daha altını çiziyorum” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’ye bir devlet ziyareti gerçekleştiren Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegoviç’i Ankara’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

 

Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegoviç’in Mart ayında Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanlığı’nı devralmasından sonra ülkemize ilk ziyaretini gerçekleştirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül,  “Malumunuz, Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ilişkiler, köklü bir tarihî geçmişe ve beşerî bağlara dayanmaktadır ve çok güçlü ve özeldir. Türkiye, daima Bosna-Hersek’e destek vermiştir ve vermeye devam etmektedir. İkili ilişkilerimiz mükemmel düzeyde seyretmektedir. Bugün değerli dostum Sayın Bakir İzetbegoviç ile ilişkilerimizi, özellikle ekonomik alanda daha da ileriye götürme imkânları üzerinde durduk. Ticaret hacmimiz yaklaşık 400 milyon, Bosna-Hersek’teki yatırımlarımız da 145 milyon dolardır. Tabiatıyla, iki ülkenin sunduğu fırsatlar çok daha fazlasının yapılmasını gerektirmektedir” dedi.

BOSNA-HERSEK’TE TÜRK KURULUŞLARININ DESTEKLEDİĞİ PROJELER

Ziraat Bankası, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu Ajansı, belediyelerimiz ile diğer birçok kurumumuzun kültürel mirasın restorasyonu, yerlerinden edilmiş kişilerin geri dönüşlerinin desteklenmesi, ekonomik kalkınma projeleri gibi Bosna-Hersek için hayati önemde çalışmalar yaptığını da belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bunları ve daha fazlasını yapmak için elimizden gelen gayreti sarf etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele aldıklarını, Balkanlarda başlatılan üçlü mekanizmaların devamına değindiklerini ve Bosna-Hersek’in NATO ve AB üyelik süreçlerine ilişkin son durumu gözden geçirdiklerini söyledi.

“BOSNA-HERSEK’İN NATO’YA ÜYELİK SÜRECİNDE İLERLEME BEKLİYORUZ”

Türkiye’nin, Bosna-Hersek’in Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla süratle bütünleşmesini samimiyetle arzu ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuda Bosna-Hersek tarafına düşen sorumluluklar elbette vardır. Bunların en kısa zamanda yerine getirilmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, uluslararası topluma düşen sorumlulukları da unutamayız. Bu bakımdan AB tarafından Bosna-Hersek için geliştirilmekte olan yeni yaklaşımı olumlu buluyoruz. Bosna-Hersek’in NATO’ya üyelik süreci bağlamında ilerleme beklediğimizi de özellikle altını çizmek istiyorum.”

“BOSNA-HERSEK HALKININ BEKLENTİLERİ KARŞILANMALI”

Türkiye için Bosna-Hersek’in bütünlüğü, istikrarı ve refahının öncelikli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz Şubat ayında Bosna-Hersek’te gerçekleşen protestoları yakından takip ettiklerini, göstericilerin şiddete başvurmalarının kesinlikle kabul edilemez olduğunu, ancak bu gösterilerin altında yatan sebeplerin de göz ardı edilemeyeceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, bu yüzden de, Bosna-Hersek halkının beklentilerinin karşılanması, sorunlarına çözüm bulunması ve işleyen bir devlet mekanizmasına çok ciddi ve acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

BOSNA-HERSEK’TE YAŞANAN SİYASİ SÜREÇ

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasında, “2014 yılında Bosna-Hersek’te genel seçimler yapılacaktır. Her zaman vurguladığımız gibi, beklentilerin dile getirilmesi gereken esas mecra seçim sandığıdır. Tüm siyasi partilerin, ülkelerinin âli çıkarları ve halkının ihtiyaçları doğrultusunda sorumlu ve sağduyulu bir yaklaşım sergilemelerini destekliyoruz. Türkiye, seçim döneminde de, bir yandan tarihten gelen bağlarının, diğer yandan Barışı Uygulama Konseyi üyeliğinin getirdiği sorumlulukları bihakkın yerine getirmeyi sürdürecektir. Saraybosna Büyükelçiliğimiz, Barışı Uygulama Konseyi’nde Dayton sisteminin işlevsel bir şekilde ıslahı ve yıkıcı-bölücü akımların Yüksek Temsilcilik Ofisince caydırılması çalışmalarında aktif rol üstlenmektedir” dedi.

Bosna-Hersek’in geleceğinin, bu ülke halkının elinde olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda, Türkiye’nin tahsis ettiği 100 milyon avro “soft-loan” kredinin hem kalkınmaya, hem de geri dönüşlere katkıda bulunduğunun büyük bir memnuniyetle görüldüğünü söyledi.

“YOĞUN İLİŞKİLERİMİZ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE SÜRECEK”

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Bosna-Hersek’in mutlu, güvenli ve müreffeh bir geleceğe sahip olması için şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da değerli dostum Sayın Bakir İzetbegoviç’le yakın iş birliği halinde çalışmaya devam edeceğiz. Sayın İzetbegoviç’i Ankara’da ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti yineliyor, ülkelerimiz arasındaki yoğun ilişkilerin önümüzdeki dönemde de süreceğinin bir kez daha altını çiziyorum.”

CUMHURBAŞKANLIĞI KONSEYİ BAŞKANI İZETBEGOVİÇ: “ÜÇLÜ ZİRVELER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegoviç de yaptığı açıklamada Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin yoğun olduğuna dikkat çeken Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegoviç, özellikle Cumhurbaşkanı Gül’ün yönettiği üçlü zirvelerin de kendileri için son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Açıklamalar öncesinde; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile Bosna Hersek Federasyonu Demiryolları Arasında Demiryolu Alanındaki İşbirliğinin Geliştirilmesine Yönelik Mutabakat Zaptı ile Saraybosna, Bosna- Hersek’te ve/veya Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nde Yüksek Gerilim Kesici ve Gaz İzoleli Trafo Merkezi Fabrikası Projesi ile ilgili Mutabakat Zaptı imzalandı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı