KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Gürcistan’a Gitti

05.05.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Gürcistan’a Gitti

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Zirvesi’ne katılmak ve resmî bir ziyarette bulunmak üzere Gürcistan’a giden Cumhurbaşkanı Gül, hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Üç ülkenin Dışişleri Bakanları bir süredir bu formatta bir araya geliyorlardı. Şimdi bu süreci Cumhurbaşkanları düzeyine taşıyarak, yeni bir çerçeveye oturtacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili’nin davetine icabetle,  resmî bir ziyaret gerçekleştirmek üzere Gürcistan’a gitti.

Cumhurbaşkanı Gül hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, ziyaretinin ilk boyutunun 6 Mayıs Salı günü gerçekleştirilecek Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Zirvesi olduğunu ifade ederek, “Esasen üç ülkenin Dışişleri Bakanları bir süredir bu formatta bir araya geliyorlardı. Şimdi bu süreci Cumhurbaşkanları düzeyine taşıyarak, yeni bir çerçeveye oturtacağız. Malumunuz olduğu üzere, Güney Kafkasya'daki bu iki ortağımızla birlikte bugüne kadar birçok önemli projeyi hayata geçirdik. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hatlarıyla halklarımızın refahını arttırmaya gayret ettik. Şimdi de Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Trans-Anadolu doğal gaz hattı gibi stratejik öneme sahip projeler üzerinde çalışıyoruz. Tüm bu projelerle, Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refahı pekiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu anlayış doğrultusunda düzenlenecek Üçlü Zirve'de enerji ve ulaştırma başta olmak üzere, bölgesel iş birliği projelerini en üst düzeyde gözden geçirmeyi öngörüyoruz. Ayrıca, güncel bazı bölgesel ve küresel konuları ele almayı planlıyoruz” dedi.

GÜRCİSTAN CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞME

Tiflis'teki temaslarının ikinci boyutunu ise Gürcistan’a yapacakları resmî ziyaretin oluşturduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda, 7 Mayıs günü Gürcistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı’yla yapacağı görüşmelerde, ikili ilişkileri ilgilendiren konuları tüm veçheleriyle gözden geçireceklerini belirtti.

GÜMRÜKLERDE TEK PENCERE UYGULAMASI

Cumhurbaşkanı Gül, bilindiği üzere Gürcistan'a pasaportsuz seyahat imkânı tanıyan Kimlikle Geçiş Uygulamasının 2011'de hayata geçirildiğini ve Batum Havaalanı’nı iki ülkenin ortaklaşa kullandığını, yakın zamanda ‘Gümrüklerde Tek Pencere’ uygulamasının başlatılacağını kaydederek, Gürcistan'daki temasları sırasında bu konular üzerinde duracaklarını vurguladı.

İKİ ÜLKE ARASINDA İŞ FORUMU

Ekonomik ve ticari iş birliğinin yapacakları görüşmelerin bir diğer ortak noktası olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, “Bu vesileyle Tiflis'te, iki ülkenin iş adamlarının katılımıyla İş Forumu düzenlenecektir. Ben de Forum'da bir konuşma yapacağım. Maksadımız, 1,5 milyar Dolar düzeyinde seyreden ticaret hacmimizin, 1 milyar Dolar’a yaklaşan Gürcistan'daki yatırımlarımızın ve firmalarımızın bu ülkedeki hidroelektrik santrali, otel ve toplu konut gibi altyapı projelerinden aldıkları payın arttırılmasıdır” diye konuştu.

ZİYARETİN ÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin, Gürcistan'la ikili ilişkilerin derinleştirilmesi ile Türkiye’nin bölgesel ortaklık ve iş birliği vizyonu dâhilinde Güney Kafkasya'nın geleceği, istikrarı ve refahı açısından önem taşıyan projelerin ele alınmasına katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, milletvekilleri ve iş adamları eşlik ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, daha sonra heyete dâhil olacaklar.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı