KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’den Gündeme İlişkin Değerlendirmeler

02.05.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Gündeme İlişkin Değerlendirmeler



Cumhurbaşkanı Gül, Zonguldak Valiliğinde yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının; Cumhurbaşkanlığı seçimi, basın özgürlüğü, seçim sistemi tartışmaları ve MGK bildirisine yansıyan TSK savunma reformuna yönelik sorularını cevaplandırdı.

Cumhurbaşkanı Gül, Zonguldak Valiliğinde yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını topluca cevapladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Cumhurbaşkanı Gül: “Biliyorsunuz aslında bazı sorularınız daha önce soruldu. Bunlarla ilgili hep açıklamalarda bulundum, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili. Tabii ki, takvim işlemeye başladı. Neticede birçok aday olacaktır ve millet karar verecektir. İlk defa halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanı. Sayın Başbakan ve ben söz konusu olduğumuzda -ki başka adaylar şüphesiz ki söz konusu olacak-  bu kararı biz hangimizin aday olacağıyla ilgili ikimiz arasında bir karar vereceğimizi söyledik ama herhalde Sayın Başbakan’ın daha istişare yapma ihtiyacı var; çünkü bazı istişareler yapıyor siz de görüyorsunuz. Bunun ötesinde açıkçası bu konuyla ilgili fazla da bir şey söylemek istemem. Ama tekrar ediyorum, seçimlerin kuralları belli. Demokrasinin bütün temel unsurları memleketimizde geçerli. Takvim bildiğiniz gibi işleyecek ve neticede muhakkak adaylar çıkacak ve halk kimi istiyorsa ona karar verecek. Bundan dolayı herhangi bir şekilde Türkiye'de bir siyasi risk, herhangi bir şekilde bir gerilim veyahut da beklenmeyen bir olay beklememek gerekir. Sadece işte sabırla bu süreçlerin bitmesiyle beraber takip etmek gerekir.”

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Cumhurbaşkanı Gül: “Basın özgürlüğü tabii ki önemli. Demokrasinin temel göstergelerinden birisidir. Bu yönde yapılan eleştirileri dikkatlice ele almak ve bunları gidermek için gayret göstermek gerekir. Bunu her zaman söylerim. İnsanlar, düşüncelerini rahatlıkla belli bir üslup çerçevesi içerisinde ifade edeceklerdir. Bunun bir alanı da tabii ki basın vasıtasıyla yapmaktır.”

SAVUNMA REFORMU

Cumhurbaşkanı Gül: “Dün, MGK bildirisinde de açıkladık. Aslında bu büyük bir ihtiyaçtı. Biliyorsunuz, Soğuk Savaş döneminden sonra yani Sovyetler çöktükten sonra, bütün dünya ülkeleri, köklü savunma reformları yaptılar, ordularını hep yeniden yapılandırdılar; müttefiklerimiz başta olmak üzere. 1960’dan bu yana bunu yapmayan nadir ülkelerden biriyiz. Burada önemli olan şey, Silahlı Kuvvetlerimizin etkililiği, verimliliği ve caydırıcılığını her bakımdan üstün tutmaktır. Şu bir gerçek ki; Türk milleti olarak Silahlı Kuvvetlerimize gözbebeğimiz gibi bakarız, onun gücü ve onun caydırıcılığıyla her zaman övünürüz. Bu anlamda bir senedir devam eden, kurduğum bir sivil, asker komuta var, çalışmaları var. Onlar, Milli Güvenlik Kuruluna bilgi verdiler.”

SEÇİM SİSTEMİ

Cumhurbaşkanı Gül: “Seçim sistemi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin nihayetinde bileceği bir konu. Siyasi partiler, zaman zaman seçim sistemleri üzerinde çalışırlar, görüşürler. Önemli olan şey halkın temsilinin ve katılımının en iyi şekilde gerçekleşmesidir. O açıdan söyleyeceğim fazla bir şey yok. Çünkü ortada henüz berraklaşmış herhangi bir proje ve taslak da söz konusu değil. Gördüğüm kadarıyla bütün bunlar tartışma safhasında.”

ULU CAMİİ’DE CUMA NAMAZI

Cumhurbaşkanı Gül, valilik ziyaretinin ardından yürüyerek Ulu Camii’ye geçti ve Cuma Namazını burada kıldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı