KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Mısır’daki İdam Kararları: “Bu, Mısır’ın Geleceği İçin Çok Büyük Bir Kötülüktür”

28.04.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Mısır’daki İdam Kararları: “Bu, Mısır’ın Geleceği İçin Çok Büyük Bir Kötülüktür”

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gauck ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, Mısır’da 683 kişi hakkında verilen idam kararlarına yönelik bir soru üzerine, “Bu çağda bu kadar ağır cezalar, yüzlerce ölüm cezası olacak şeyler değil. Bu tip siyasi mahkemelerin verdiği akıl almaz bu cezaları kabullenmek mümkün değil. Hâlbuki Mısır’ın istikrara, barışa ve kendi içerisinde hızlı bir şekilde ekonomik kalkınmaya ihtiyacı var” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Soru: “Mısır’da daha önce de idam kararı verilmişti darbe karşıtlarıyla ilgili beş yüzden fazla kişi için. Bugün de 683 kişi hakkında idam kararı verildiği açıklandı. Acaba bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyim?”

MISIR’DAKİ İDAM KARARLARI

Cumhurbaşkanı Gül: “Önce tabii böyle olağanüstü bir dönemde, demokrasinin askıya alındığı bir dönemde bu tip siyasi mahkemelerin verdiği akıl almaz, inanılmaz bu tip cezaları kabullenmek mümkün değil. Bugünkü çağda bu kadar ağır cezalar ve bu kadar yüzlerce ölüm cezası olacak şeyler değil. Bunu Mısır’ın geleceğine aslında çok büyük bir kötülük olarak görüyorum, bu tip büyük cezaları. Hâlbuki Mısır’ın istikrara, barışa ve kendi içerisinde hızlı bir şekilde ekonomik kalkınmaya ihtiyacı var. Onun için ümit ediyorum ki bir şekilde bunlar, siyasi bir anlayış çerçevesi içerisinde bunlar uygulanmaz ve uygun bir zaman süreci içerisinde bütün bu mahkûmlar serbest bırakılır ve Mısır’da tekrar demokrasinin, özgür seçimlerin önü açılır.”

Soru: "Almanya Cumhurbaşkanı, Sayın Erdoğan'ın hukuk devletine zarar verdiği konusunda bazı şeyler söyledi. Bunu sadece Alman bir konuğun tavsiyesi olarak mı, yoksa bir hakaret olarak mı algılıyorsunuz?”

“TÜRKİYE SON 10 YILDA OLAĞANÜSTÜ SİYASİ, DEMOKRATİK, HUKUK REFORMLARI YAPMIŞ BİR ÜLKE”

Cumhurbaşkanı Gül: “Önce tabii, açık konuşmak gerekir, dürüst de konuşmak gerekir. Türkiye son 10 yıl içerisinde olağanüstü siyasi, demokratik, hukuk reformları yapmış bir ülke. Bu ülke, çok önemli siyasi, demokratik kararlarla önündeki birçok problemleri kaldırmış. Birçok tabuları yok etmiş. Bugün birçok kişinin hayal edemeyeceği uygulamalara geçmiş ve birçok problemleri çözmüş ve problemleri de çözme yolunda olan reformist bir çizgiye gelmiş olan bir ülke. Tabii ki, hiçbir ülkenin kendisinin mükemmel olduğunu ispatlamaması veyahut da iddia etmemesi gerekir. Bu çerçeve içerisinde Almanya’da da biraz önce bahsettiğim, aşırı sağcıların katlettiği insanlar ve uzun süre bunların nasıl ailelerinin cinayeti işlediler diye suçlanmaları, sonunda nasıl utanılacak durumların ortaya çıktığını bildiğimiz gibi, çok ırkçı, ırk düşmanlığı yapıcı, İslamofobi ve bu tip uygulamaların da nasıl Avrupa’da ve birçok Avrupa ülkelerinde olduğu bir gerçekse; bunlar “Avrupa Birliği’ne yakışır mı?” diye sorduğumuzda, bunların hiçbirinin Avrupa Birliği’ne, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, çoğulculuğa yakışmayan vasıflar olduğunu görürsek, bizde de eğer bazı olumsuzluklar varsa bunları da bu şekilde görmek gerekir. Önemli olan şey, noksanlıkların farkında olmak ve noksanlıkları düzeltmek için azimli olmaktır. Türkiye’yi eğer 10 sene önce ile mukayese ederseniz, bugünkü Türkiye’nin ne kadar çok ilerlemeler yaptığı, demokratik standartlarını, insan hakları standartlarını, hukuk standartlarını, özgürlük standartlarını ne kadar yukarıya taşıdığı gayet açık ortadadır.”

Soru: “Eksikliklerin de bilincinde olmalı” dediniz. Twitter tartışmaları vardı. Sayın Erdoğan, uluslararası eleştirinin onu ilgilendirmediğini söyledi. Peki, Hükümetiniz, sizin gibi eleştirilerin ya da eksikliklerin bilincinde mi acaba? Yoksa Hükümet bunun bilincinde değil mi, ya da eleştiriyi umursamıyor mu?”

TWITTER TARTIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Gül:  “Şimdi ben Türkiye'deki reformlar sayesinde Türkiye çok değişti ve birçok tabular yıkıldı derken, Türkiye'de herkes yeter ki fikrinin, düşüncesinin arkasında şiddet olmasın, her şeyi rahat söyleyebildiğini, konuşabildiğini; hükümeti de tenkit edebilir, beni de tenkit edebilir, çeşitli kurumları da tenkit edebilir, herkesin bunu yapabildiğini; çeşitli sivil toplum örgütlerinin, farklı farklı görüşlerini, toplu olarak da ortaya koyma hak ve hukuklarının olduğunu söyledim. Söylediğiniz konuya gelince Sayın Başbakanla ilgili, şirketin, Türkiye'de ofis açmasını ve Türkiye'de en çok kullanılan uluslararası platformlardan, internet platformlarından birisi, dolayısıyla ofis açmasını ve burada da vergi muhatabı olarak vergi ödemesini söylüyor. Tahmin edersem böyle bir beklenti, böyle bir arzu da yanlış değil.”

Soru: “Sayın Başbakan’ın Ermenilere yönelik taziye mesajıyla ilgili görüşünüzü alabilir miyiz?”

ERMENİLERE YÖNELİK TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Gül: “Hatırlarsanız, daha önce gerek Meclis’te, gerek çeşitli vesilelerle ben o dönem yaşanan acıların ortak acılar olduğunu hep zaten söylemiştim. Sayın Başbakan’ın bu açıklaması da gayet yerinde ve doğru, iyi bir açıklama oldu.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı