KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye Avrupa Birliği Projesini, Bir Barış ve Demokrasi Projesi Olarak Görmektedir”

28.04.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye Avrupa Birliği Projesini, Bir Barış ve Demokrasi Projesi Olarak Görmektedir”

 

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gauck ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, Almanya’nın Türkiye’nin AB ile müzakere sürecine destek veren ülkelerden birisi olduğunu belirterek, “Ortak değerler olarak gördüğümüz demokrasi, insan hakları hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi gibi konulardaki en üst standartlar, en üst kurallar AB’nin değerleridir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’ye bir devlet ziyareti gerçekleştiren Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gauck ve heyetini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Türkiye ile Almanya ilişkilerinin çok özel olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bu çerçeve içerisinde hayatın her alanında yakın iş birliğimiz var” dedi.

Cumhurbaşkanı Gauck’un, Ankara’ya gelmeden önce Kahramanmaraş’a gittiğini ve Suriye’den gelen mültecileri ziyaret ettiğini, oradaki patriot füzelerini gördüğünü ve kendi askerlerini de ziyaret ettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, “Dost ve müttefikliğimizin bir göstergesi olarak Türkiye’ye verdikleri bu destekten, askerlerini ve patriot savunma füzelerini Türkiye’ye gönderdiklerinden dolayı bir kez daha Almanya’ya teşekkür etmek istiyorum” dedi.

“ALMANYA AB’NİN LOKOMOTİF, LİDER ÜLKELERİNDEN BİRİSİDİR”

Hem baş başa hem de heyetler arası görüşmelerde ilişkilerin her alanını, özellikle de AB ile ilgili konuları ele aldıklarını, Almanya’nın AB’nin lokomotif, lider ülkelerinden birisi olduğunu işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Almanya’nın Türkiye’nin AB ile müzakere sürecine destek veren ülkelerden olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde bu konuyu geniş biçimde gözden geçirdiklerini, Türkiye’nin yeni fasılları açması ile ilgili Cumhurbaşkanı Gauck’tan destek talep ettiğini belirtti.

Türkiye’nin AB projesini bir barış ve demokrasi projesi olarak gördüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: “Özellikle ortak değerler olarak gördüğümüz demokrasi, insan hakları hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi gibi konulardaki en üst standartlar, en üst kurallar AB’nin değerleridir. Ama aynı zamanda bunlar hepimizin değeridir. Çünkü hak, hukuk, kurallar, hesap verebilirlik, bütün bunlar aynı zamanda bizim de inançlarımızın bir parçası olduğundan dolayı buna çok önem vermekteyiz. Ve ahde vefa ilişkisi çerçevesi içerisinde müzakere sürecinin başarıyla bitirilmesini arzu etmekteyiz.”

“ALMANYA’DA YAŞAYAN 3 MİLYONA YAKIN TÜRK, İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BAĞLARIN EN KUVVETLİ TARAFIDIR”

Almanya’da yaşayan 3 milyona yakın Türk’ün iki ülke arasındaki bağların en kuvvetli tarafı olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, artık Almanya’da Alman vatandaşı olan, Alman siyasetinde, Alman iş hayatında, kültür hayatında çok önemli simalar bulunduğuna, Alman hükümetinde de önemli görevler üstlenildiğine dikkat çekerek, hükümette bakanlık görevini üstlenen Aydan Özoğuz’u buna örnek gösterdi. Cumhurbaşkanı Gül, bütün bunların iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlamlığının göstergesi olduğunu söyledi.

Görüşmelerde ayrıca çifte vatandaşlık konusunda son atılan adımlardan duyduğu memnuniyeti de paylaştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın aşırı sağcılar tarafından katledilen Türklerin aileleri ile ilgili görüşmeleri ve bu konudaki açıklamalarından dolayı duyduğumuz memnuniyeti kendisiyle bir kez daha paylaştım” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDA 40 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

Cumhurbaşkanı Gül, Almanya ile olan ekonomik ilişkilerin de ileri seviyede bulunduğunu ve iki ülke arasında 40 milyar dolara yaklaşan bir ticaret hacminin söz konusu olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, karşılıklı yatırımların bulunduğunu, Almanya’dan 5 bin şirketin Türkiye’de faaliyet gösterdiğini ve 7 milyar dolar civarında Alman yatırımının olduğunu aktardı. Eğitim, bilim ve kültürde iki ülkenin yakın iş birliği içerisinde olmaya devam ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Yarın beraber açılışını yapacağımız Türk-Alman Üniversitesi bunun en iyi göstergelerinden birisidir” dedi.

Ziyaretin her bakımdan faydalı geçeceğine olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Gauck’un sadece Ankara ve İstanbul’u değil, Türkiye’nin başka bir bölgesini de görmesinden mutluluk duyduğunu ifade ederek şöyle devam etti:  “Genellikle resmî ziyaretlerde Ankara ve İstanbul görülür. Türkiye gibi büyük bir ülkenin başka tarafları nasıl diye insanların kafasında biraz sorular olur. Onun için Sayın Cumhurbaşkanı’nın Adana, Kahramanmaraş’ı da görme ve Türkiye’nin o bölgesini de ziyaret etme imkânı oldu. İnanıyorum ki, Türkiye’den ayrılırken, Türkiye ile ilgili, çok güzel, birinci el bilgilerle ayrılmış olacak. Bu da Türk-Alman ilişkilerinin çok daha ileriye götürülmesine büyük katkı sağlayacak.”

CUMHURBAŞKANI GAUCK: “TÜRKİYE’DE EKONOMİK BİR BAŞARI YAŞANMAKTADIR”

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da,  Türkiye ziyaretinde saygı duydukları ve takdir ettikleri çok şey gördüklerini, ilk olarak Kahramanmaraş’ta Suriyelilerin kaldığı çadır kenti ziyaret ettiklerini ve Türk toplumunun bu insanlarla gösterdiği dayanışmadan çok etkilendiklerini, bunu da ülkelerinde herkese hayranlıkla anlatacaklarını ifade etti.

Türkiye ile dayanışma içinde olma amacıyla NATO birliklerinin Kahramanmaraş'ta olduğunu hatırlatan Gauck, Alman askerlerinin kendisine kentte her zaman şükranla karşılandıklarını aktardıklarını söyledi. "Geçmişimizde yeri olan ve saygı duyduğumuz şeyler var. Örneğin, Türkiye’nin büyük ekonomik gelişmesi" diyen Cumhurbaşkanı Gauck, başkentten çok uzak olan bir ile gittiğini ve bu seyahat sırasında ne kadar büyük bir inşaat faaliyeti olduğunu, altyapının işlediğini, ekonomik bir başarının yaşandığını, sadece ekonomik değil, siyasi açıdan da faal olan bir orta sınıf gördüğünü vurguladı.

Türkiye'nin Avrupalıların zaman zaman yeteri kadar dost olmadığını algılamasının geçici bir durum olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gauck, Türkiye için Avrupa demokrasilerinin dışında daha iyi bir rol model göremediklerini ve bu nedenle Türkiye gibi büyük bir ülkenin, geleceğini sadece daha yoğun şekilde Avrupa ile iş birliği içinde düşündüklerini belirtti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı