KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Türkmenistan’a Gitti

26.04.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Türkmenistan’a Gitti

 

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un davetlisi olarak, Aşkabat’ta düzenlenecek Atçılık Bayramı kutlamalarına katılmak üzere Türkmenistan’a giden Cumhurbaşkanı Gül, “Ziyaretimin, halklarımız arasındaki kardeşlik bağlarının daha da güçlendirilmesine ve ikili ilişkilerimize hâkim olan iş birliği, diyalog ve dayanışma ruhunun pekiştirilmesine vesile olacağına inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’un davetlisi olarak, Aşkabat’ta düzenlenecek Atçılık Bayramı kutlamalarına katılmak üzere Türkmenistan’a gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, dost ve kardeş Türk devletleriyle ilişkilerin güçlendirilmesine verdiği öneme dikkat çekerek, “Bu kapsamda ortak bir dil, inanç, tarih ve kültüre sahip olduğumuz Türkmenistan ile ilişkilerimizde son yıllarda muazzam bir ivme yakalanmıştır. Bu benim, son altı yılda Türkmenistan’a çeşitli vesilelerle gerçekleştirdiğim altıncı ziyaret olacaktır. Aynı süre zarfında karşılıklı olarak Devlet Başkanı düzeyinde yaptığımız 11’inci ziyaret olacaktır. Hatırlayacağınız üzere, en son geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Türkmenistan’a resmî bir ziyaret gerçekleştirmiştim. Bu defa, Türkmen kültürünün ve sosyal hayatının önemli bir parçası olan Ahalteke atları adına düzenlenen geleneksel Atçılık Bayramını kutlayacağız” dedi.

TÜRKMENİSTAN DEVLET BAŞKANI BERDİMUHAMEDOV VE TATARİSTAN CUMHURBAŞKANI MİNNİHANOV İLE GÖRÜŞME

Ziyareti sırasında, Devlet Başkanı Berdimuhamedov ve Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ile birlikte Atçılık Bayramı’nın açılış törenine katılacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Türk, Türkmen ve Tatar sanatçıların ortaklaşa gerçekleştirecekleri kültürel etkinliğin yanı sıra, Türkmenistan Devlet Başkanlığı Atçılık Sporu Kompleksi’nde düzenlenecek at yarışlarını ve gösterileri izleyeceklerini söyledi.

BU YIL İLK KEZ “TÜRKİYE CUMHURBAŞKANLIĞI KOŞUSU” DÜZENLENECEK

Cumhurbaşkanı Gül, bu yılki Atçılık Bayramı kutlamaları kapsamında, bir ilke imza atılarak “Türkiye Cumhurbaşkanlığı Koşusu” düzenleneceğini bildirerek, “Türkmen kardeşlerimizin bu nazik jesti, dost ve kardeş Türkmenistan ile ikili ilişkilerimizin ulaştığı mükemmel düzeyin müşahhas bir nişanesidir” diye konuştu.

TÜRKİYE İLE TÜRKMENİSTAN ARASINDAKİ GÜVEN VE KADİRŞİNASLIK

Ziyaret vesilesiyle, Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile yapacakları görüşmede, çeşitli yönleriyle ikili ilişkiler ile iki ülkeyi ilgilendiren güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Türkmenistan’da iş yapan birçok önemli yatırımcı ve iş adamıyla beraber Türkmenistan’a gittiğimizi de söyledim. Özellikle hatırlatmak isterim ki Türkmenistan’da Türklerin yaptığı projeler 50 milyar dolara yaklaşmıştır. Türkiye’nin bir ülkeden en çok iş aldığı ülke neredeyse Türkmenistan olmuştur. Nüfusu ve hacmi düşünüldüğünde Türkmenistan’ın ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov’un, Türklere ve Türk iş adamlarına duyduğu güvenin muhakkak ki neticesidir. Özellikle son birkaç yıl içerisinde her yıl Türk iş adamları Türkmenistan’dan 10 milyar doların üzerinde iş almaktadır ve orada çok büyük işler gerçekleşmektedir. Dolayısıyla Türkmenlerin bize gösterdiği bu güven karşısında tabii ki bizim de bir kadirşinaslık olarak onların daima yanında olduğumuzu ve onların davetine katılmayı da hep önde görmüşümdür. İşte bu çerçeve içerisinde bu ziyareti yapıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Minnihanov ile yapacağı görüşmede ise Tatar kardeşlerimizi ilgilendiren güncel gelişmeleri ele alacaklarını söyledi.

“AMACIMIZ, HALKLARIMIZ ARASINDAKİ KARDEŞLİK BAĞLARINI DAHA DA GÜÇLENDİRMEK”

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini, “Ziyaretimin, halklarımız arasındaki kardeşlik bağlarının daha da güçlendirilmesine ve ikili ilişkilerimize hâkim olan iş birliği, diyalog ve dayanışma ruhunun pekiştirilmesine vesile olacağına inanıyorum” diyerek tamamladı.

Ziyarette Cumhurbaşkanı Gül’e; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, milletvekilleri, basın ve iş dünyasının temsilcileri ile üst düzey heyet eşlik ediyor.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı