KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye ve Yeni Zelanda, Acı Bir Geçmişten Güçlü Bir Dostluk Çıkartmayı Başarmış Ender Ülkelerdendir”

22.04.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye ve Yeni Zelanda, Acı Bir Geçmişten Güçlü Bir Dostluk Çıkartmayı Başarmış Ender Ülkelerdendir”

 

Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae onuruna resmî akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın iki ucunda yer alan Türkiye ve Yeni Zelanda arasında, ilk bakışta anlaşılması zor bir muhabbet ve yakınlık bulunduğunu kaydederek, “Ortak geçmişimizde çok önemli bir yer tutan Çanakkale Savaşları, aramızdaki güçlü dostluğun temellerinin atılmasına vesile olmuştur. Bu tarihî sorumluluğun bilinciyle dostluk ve ortaklığımızı büyütmek için elbirliğiyle çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae ve eşi Janine Mateparae onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi.

Yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae’nin ziyaretinin Çanakkale Kara Savaşlarının 99. yıl dönümüne denk geldiğine dikkat çekerek, “Bu anlamlı vesileyle ülkemize gelen siz Yeni Zelandalı misafirlerimize en kalbi hislerimle hoş geldiniz diyorum” dedi.

 

 

“ÇANAKKALE SAVAŞLARI, ORTAK GEÇMİŞİMİZDE ÇOK ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın iki ucunda yer alan Türkiye ve Yeni Zelanda arasında, ilk bakışta anlaşılması zor bir muhabbet ve yakınlık bulunduğunu kaydederek “Zira bizler, acı bir geçmişten güçlü bir dostluk çıkartmayı başarmış ender ülkelerdeniz. Ortak geçmişimizde çok önemli bir yer tutan Çanakkale Savaşları, bu güçlü dostluğun temellerinin atılmasına vesile olmuştur. Genç fidanlarımızın muharebe sahasında ortaya koydukları kahramanlık ve insanlık dersleri, Çanakkale’yi, kaybedeni olmayan bir savaşa dönüştürmüştür. Tarihe belki de ‘centilmenler savaşı’ olarak kaydedilmesi gereken Çanakkale’de, bir taraf muzaffer gibi görünse de, asıl kazanan barış ve dostluk olmuştur” dedi.

“TARİHÎ SORUMLULUĞUN BİLİNCİYLE DOSTLUK VE ORTAKLIĞIMIZI BÜYÜTMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Yeni Zelanda millî bilincinin oluşumunda da önemli rolü bulunan bu önemli olayın günümüzde iki müşahhas nişanesi bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti: “Bunlardan ilki Conk Bayırı’nda bulunan Yeni Zelanda Anıtı, diğeri ise Vellington’daki Atatürk Anıtı’dır. Ebedi dostluğumuzun abidesi olan bu eserler, bize bugünlere ne büyük fedakârlıklarla geldiğimizi hatırlatmaktadır. Bizler de, bu tarihî sorumluluğun bilinciyle dostluk ve ortaklığımızı büyütmek için elbirliğiyle çalışmayı sürdüreceğiz.”

Cumhurbaşkanı Gül, Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae’nin ziyaretinin bu köklü geçmiş üzerine bina edilen dostluk ve iş birliğinin pekiştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Bugün Türkiye ve Yeni Zelanda’yı köklü bir mazi kadar, ortak değerler ve ideallerin birbirine bağladığını da belirten Cumhurbaşkanı Gül, Güneydoğu Asya’dan Afganistan ve Orta Doğu’ya kadar uzanan geniş coğrafyada barış, güvenlik ve refahın arttırılmasını hedefleyen bir vizyonun paylaşıldığını söyledi.

“SİYASİ DÜZEYDEKİ MÜKEMMEL İLİŞKİLERİMİZİ TİCARİ VE EKONOMİK ALANA DA YANSITMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için iklim değişikliğinden terörle mücadeleye ve sürdürülebilir kalkınmaya kadar birçok alanda iş birliği yaptığına işaret ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Siyasi düzeyde ve çok taraflı platformlarda mükemmel olarak niteleyebileceğimiz iş birliğimizi, ticari ve ekonomik ilişkilerimize de yansıtmak istiyoruz. Son dönemde imzalanan Ortak Bildirge ve düzenli olarak gerçekleştirilen Karma Ekonomik Komisyon toplantıları, bu anlamda önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Böylece ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımları arttırarak, Pasifik’in iki ucunu somut projelerle birleştirmeyi hedefliyoruz. Her iki tarafta da bu yönde güçlü bir irade bulunması, ilişkilerimizin geleceğine güvenle bakmamızı sağlamaktadır.”

GENEL VALİ MATEPARAE: “HALKLARIMIZ ARASINDAKİ ORTAK TARİHÎ TECRÜBEDEN DOSTLUK VE SEVGİ DOĞMUŞTUR”

Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae de yemekte yaptığı konuşmada, yarın Gelibolu yarımadasına gideceklerini ve her yıl düzenlenen Türk ve uluslararası anma törenlerine katılacağını belirterek, “Yeni Zelanda ile Türkiye halkları arasında, bu ortak tarihî tecrübeden büyük bir dostluk ve sevgi doğmuştur. Bizler, Yeni Zelanda’da, Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk’ün Türkiye’de ölen askerlerin annelerine yönelik olarak dile getirdiği o olağanüstü uzlaşı ve şefkat ifadelerini hatırlıyoruz. İlişkilerimizin her düzeyinde kendisini gösteren daimi karşılıklı saygının tohumları bu sözlerle atılmıştır. Gerçek anlamda ilham verici olan bu sözler, Yeni Zelandalılar için bugün de dokunaklı olmaya devam etmektedir” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı