KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Toprağı Sanata Dönüştüren Şehir: Kütahya

18.04.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Toprağı Sanata Dönüştüren Şehir: Kütahya

 

Kütahya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şehrin hem Osmanlı’da hem de Cumhuriyet’in kuruluş döneminde önemli bir yeri olduğunu belirtti. Vatandaşların yoğun sevgi gösterisiyle karşılaşan Cumhurbaşkanı Gül, Kütahya’nın vatanına, milletine bağlı ve huzurlu bir şehir olduğunu söyledi. Kütahya’nın çinicilikte bir dünya markası olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Memleketimizin en güzide şehirlerinden biri olan Kütahya’daki huzur, kardeşlik ve dayanışmayı görmekten gurur duyuyoruz” dedi.

 

Kütahya Karşılama
Valilik Açıklama
Valilik Soru-Cevap
Belediye Açıklama
Valilik Halka Hitap
Cuma Namazı
Öğle Yemeği
Çini Standında İnceleme
Dumlupınar Üniversitesi
Garnizon Komutanlığı

 

Kütahya’ya gelişinde, Zafer Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, İl Milletvekilleri, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hv. P. Tuğg. Celal Başoğlu, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ve diğer ilgililer karşıladı.

İlk olarak valiliği ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, mehter takımı gösterisi ile karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül valilikte yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı olarak bütün illeri ziyaret ettiğini, gidemediği birkaç il bulunduğunu, bu illeri de ziyaret edeceğini belirtti. Kütahya’ya ziyaretini birkaç kez ertelemek mecburiyetinde kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bu, içimde hep hüzün olmuştur. Kütahya’yı çok seven ve her zaman Kütahya’yı takdir eden biri olarak, o sözlerimizi yerine getirmekten büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.

 

 

 

“KÜTAHYA, ÜLKEMİZİN TARİH DOLU, EN ŞİRİN İLLERİMİZDEN BİRİSİDİR”

Cumhurbaşkanı Gül, vatandaşların gösterdiği yoğun sevgiye de teşekkür ederek, “Kütahya, ülkemizin tarih dolu, en şirin illerimizden birisidir. Çok büyük şehzadeler burada yetişmiştir. Osmanlı’nın kuruluş döneminin de olduğu bütün bu bölge aslında, çok tarihî bir bölgedir. Kurtuluş Savaşı’nda çok önemli kararların alındığı, muharebelerin yapıldığı, Cumhuriyetimizin kuruluşunda da çok önemli roller üstlenmiş bir ilimizdir” dedi.

“KÜTAHYA, ÇİNİCİLİĞİN MERKEZİDİR”

Kütahya’nın vatana millete bağlılığı ile öne çıkmış, huzur içerisinde, farklı siyasi görüşlerin bulunmasına karşın vatandaşların hepsinin şehirleri için birlik beraberlik içinde olduklarını ve ülkenin kıymetini her zaman bildiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunu takdir ettiğini ifade ederek, “Böyle önemli bir merkez olan Kütahya’da sanat, kültür faaliyetleri de yeşermiştir. Herkesin dilinde olan ‘Ateşte açan çiçek’ dediğimiz, çiniciliğin de merkezidir. Bu sadece Türkiye için, bölge için değil, bütün dünya için böyledir” dedi. Bu konudaki yenilikleri, kurulan fabrikaları, şirketleri de takdirle izlediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, yerin altındaki zenginlikleri açısından da Kütahya’nın Türkiye’nin en kıymetli bölgesi olduğunu, neredeyse Türkiye’de çıkan madenlerin yüzde 80’ine yakının Kütahya’da bulunduğunu, kentin enerji açısından da önemli olduğunu aktardı.

“ÖNEMLİ GELİŞMELERİN OLDUĞUNU GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYDUM”

Cumhurbaşkanı Gül, böyle bir şehri geliştirip, güzelleştirmenin devletin görevi olduğunu, daha önceki gelişiyle şimdi gördüklerini karşılaştırdığında, çok önemli atılımların, gelişmelerin olduğunu görmekten büyük mutluluk duyduğunu aktararak, buna emeği geçenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül, son seçimlerin Kütahya’da huzur içerisinde gerçekleşmiş olmasının da ayrıca takdir edilecek bir husus olduğunu dile getirdi.

Açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Gül’e Vali Yılmaz tarafından il ile ilgili bir brifing sunuldu. Ayrıca Vali Yılmaz, Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti anısına Kütahya’da 20 bin sedir, karaçam ormanı oluşturulduğunu belirtti.

CUMHURBAŞKANI GÜL, VATANDAŞLARA HİTAP ETTİ

Cumhurbaşkanı Gül, Kütahya’da valiliğin önünde kendisini bekleyen vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında ile daha önce gelmek istediğini ziyaretin ancak şimdi gerçekleştiğini belirterek, gün boyunca Kütahya’da çeşitli temas ve incelemelerde bulunacağını anlattı.

“KÜTAHYA, MEMLEKETİMİZİN EN GÜZİDE İLLERİNDEN BİRİSİ”

Cumhurbaşkanı Gül, Kütahya’nın her geçen gün geliştiğini, eksiklerini giderdiğini, yolları ve havaalanının çok daha güzel olduğunu söyledi. Kamu görevlilerinin vatandaşa hizmet etmek için var olduğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Kütahya, memleketimizin en güzide illerinden birisi. Birçok tarihî olaya da şahitlik yapmış, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda, Kurtuluş Savaşı’nda, Dumlupınar’da, her zaman kahramanlığını ispatlamış ve kahramanlar çıkartmış bir şehrimizdir. Bu şehrimizde huzuru, kardeşliği ve dayanışmayı görmekten her zaman gurur duyuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ilde yapacağı temaslarda yapılması gerekenler hakkında bilgi alacağını belirterek, “Sizlere hizmet etmek için devletin varlığını göstereceğiz” dedi.

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül, gösterdikleri yoğun sevgiden dolayı vatandaşlara teşekkür etti.

KÜTAHYA BELEDİYESİ ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Gül, valilik ziyaretinin ardından yürüyerek Kütahya Belediyesi’ne geçti. Cumhurbaşkanı Gül, Kütahya Belediyesi’ne gelişinde Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu tarafından karşılandı. Belediyeyi ziyareti sırasında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Saraçoğlu’na yeni görevinde başarılar diledi.

 

 

 

“ŞEHİRLER BELEDİYE BAŞKANLARINA EMANETTİR”

Cumhurbaşkanı Gül, her şehrin bir şehriemininin bulunduğunu ifade ederek, “Onlar da belediye başkanlarıdır. Belediye başkanları o şehirde doğan, büyüyen, ailesi, eşi, dostu, akrabaları orada olanlardır. Belediye başkanları hep burada olacaklardır. Onun için şehir, size emanettir. Şehrin imarı, geleceği, güzelliği hep size emanettir. Sizler şehrinizin geleceğini parlatabilirsiniz de Allah korusun karartabilirsiniz de. Yanlış imarlar, kötü yollar, vizyonsuz bir bakış olursa beş, on, yirmi yıl sonra o şehir yaşanmaz hale gelir ve göç öyle başlar. Sizler vizyonla bakıp imarlar, yollar ile şehrinizi daima güzelleştirir, hizmetleri daima en iyi şekilde verirseniz, tam tersine buralar cazibe merkezi olur, nüfus çeker. Buralara güzel bakmak gerekiyor. Buralar tarihî şehirlerdir. Temeli sağlamdır bu şehirlerin. Ne kadar geleceğe vizyonla bakarsanız, bilgili insanları istihdam ederseniz, onlarla işlerinizi yürütürseniz başta hemşehrilerinize o kadar iyi hizmeti yaparsınız” dedi.

Belediye Başkanı Saraçoğlu da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Kütahya’ya gelişi nedeniyle Kütahya Belediyesi’nin kuruluş yılına denk gelen 1871 ağacı Yedigöller Şehzadeler Parkı’nda toprakla buluşturduklarını kaydetti.

CUMHURBAŞKANI GÜL, VATANDAŞLARA PİLAV İKRAM ETTİ

Belediyeyi ziyaretinden sonra Cumhurbaşkanı Gül, Ulu Camii’de Cuma Namazı kıldı ve namaz çıkışında Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Kütahya Müftülüğü ile Meydan Aşevi iş birliğinde dağıtılan pilavı vatandaşlara ve basın mensuplarına ikram etti.

 

 

 

“KÜTAHYA, HER ZAMAN VATANINA, MİLLETİNE BAĞLI VE HUZURLU BİR ŞEHİR OLARAK BİLİNİR”

Cumhurbaşkanı Gül, Kütahya’da il protokolü, şehit yakınları, gaziler, STK temsilcileri ve iş adamları ile öğle yemeğinde bir araya geldi ve çinicilik standını inceledi.

 

 

 

Öğle yemeğinin gerçekleştirildiği otelin giriş katında kurulu bulunan tanıtım standı gezen Cumhurbaşkanı Gül’e, Çinicilik Odası Başkanı Sadık Erilbaylı ve çini ustaları tarafından çinicilik hakkında bilgi sunuldu.

Cumhurbaşkanı Gül’e daha sonra da il protokolü, ilin önde gelenleri, şehit yakınları, gaziler, STK temsilcileri ve iş adamları ile bir araya geldiği öğle yemeğinde bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, Kütahya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki sefer Kütahya’ya gerçekleştireceği geziyi iptal etmek zorunda kaldığını, bundan dolayı da bugün ziyareti yapmaktan duyduğu mutluluğu da dile getirdi.

 

 

 

“KÜTAHYA’DA TARİHİN İZLERİ HÂLÂ SAPASAĞLAM KENDİNİ GÖSTERİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, Kütahya’nın kendisine has özellikleri olan ülkemizin en güzide illerinden birisi olduğunu söyledi. Kütahya’nın Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna şahitlik yaptığını, tarihimizin çok önemli şahsiyetlerinin buralardan geçtiğini ve şehzadeler şehri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, tarihin izlerinin hâlâ sapasağlam kendini gösterdiğini anlattı ve “Hâlâ dimdik, sapasağlam tarihin izleri bu şehirde kendisini gösteriyor ve daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ve kuruluşa gelen dönemde İstiklal Harbi’nde, Kurtuluş Savaşı’nda, Dumlupınar’daki Büyük Muharebe ve başarılar da hep bu ilimizin sınırları içerisinde gerçekleşmiştir. Dolayısıyla böyle özellikleri olan bir ilimizdir burası” dedi.

“KÜTAHYA’NIN TARİHÎ ZENGİNLİĞİNİN GETİRDİĞİ KÜLTÜR ZENGİNLİĞİ VAR”

Daha önce çeşitli vesilelerle hükümette bulunduğu dönemlerde, milletvekili olduğu dönemlerde Kütahya’ya birçok kez gelip gittiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “Ama bu sefer Cumhurbaşkanı olarak Kütahya’ya gelişim bugüne nasip oldu. Türkiye’deki bütün illerimizi, bütün şehirlerimizi Cumhurbaşkanı olarak ziyaret ediyorum. Bazı illerimiz var ki otuz-kırk yıl hiçbir Cumhurbaşkanı ziyareti gerçekleşmemiş; bu tabii ki vatandaşlarımıza ayrı bir mutluluk veriyor. Kütahya’nın bu tarihî zenginliğinin getirdiği kültür zenginliği vardır, kendi gelenekleri vardır. Sanatta sadece Türkiye’de değil, dünyada anılan çinileri vardır, sizlerin tabiriyle ‘ateşte açan çiçekler’. Gerçekten dünyanın neresine gitsek bir sanat merkezinde, büyük müzelerde daima sizin eserlerinizi orada görmekten hep gurur duyarız.”

“ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERİN YERİ AYRIDIR”

Kütahya’nın her zaman vatanına, milletine bağlılığıyla ve huzurlu bir şehir olarak şöhreti olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Yeri geldiğinde hiç gözünü kırpmadan ülkesi için canını veren insanlar, memleketimizin her köşesinden olduğu gibi Kütahya’da da daima çıkmıştır. Biraz önce salona girdiğimde hepiniz adına selamladığım gazilerimizi ve şehitlerimizin ailelerini bir kez daha büyük bir şükranla selamlamak istiyorum. Çünkü en kıymetli varlıklarınızı yeri geldiğinde gözünüzü kırpmadan bu vatan için feda ettiniz. Gazilerimiz yine şahadeti göze alarak üstlerine düşeni yaptılar, ama gazi olarak hayatlarına devam ediyorlar. Gittiğim her yerde vatandaşlarıma şunu söyledim: Hangi ülke, hangi millet kahramanlarına, şehitlerine, gazilerine sahip çıkarsa o milletler asil milletlerdir. Çok şükür ki bizim milletimiz de böyledir” dedi.

KÜTAHYA’YA SON DÖNEMDE YAPILAN ÖNEMLİ HİZMETLER

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, Kütahya’ya daha önce defalarca geldiğini yineleyerek, “Bu sefer farklı bir havaalanına indik, Zafer Havaalanı’na. Aslında burayı bir bölge olarak düşünmekten daha tabii bir şey olmaz. Afyon, Kütahya, Uşak; yıllardır hep bu havaalanı yapılsın denildi, biz buraya ne zaman uğrarsak. Bugün bunlar gerçek. Belki bugün günde bir-iki sefer yapılıyor, ama inanıyorum ki tüm bu bölgenin ekonomik potansiyeli, turistik potansiyeli ortaya çıktığında buraya günde çok fazla uçak inecek, çok fazla kişiler gelecektir.”

“HEPİMİZ KARDEŞLİĞİN, HUZURUN VE İSTİKRARIN DEĞERİNİ BİLMELİYİZ”

Hangi memlekette huzur, güven, istikrar söz konusu olursa, o memlekette icraatların, güzel hizmetler söz konusu olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazen, istikrarsızlıkların olduğu dönemlerdeyse siz de biliyorsunuz ki enerjilerimiz hep boşa gider. Onun için hepimiz kardeşliğin, huzurun, istikrarın değerini bilmeliyiz. Ama bütün bunlar içinde bir ülkede farklılıklar olabilir. Farklı siyasi akımlar muhakkak ki olacaktır ki, demokrasiden bahsedelim.”

“GELECEĞE HEP BERABER ÇOK DAHA ÜMİTLİ VE PARLAK BİR ŞEKİLDE BAKMAMIZ GEREKİR”

Cumhurbaşkanı Gül, ilde seçimlerin huzur içerisinde gerçekleştiğini ve nihayet vatandaşların kararıyla Belediye Başkanı’nın görevine devam ettiğini belirterek, “Ona da tavsiyelerde bulundum. Bu şehir tarihî bir şehir. Bu şehrin tarihî dokusunu ve zenginliğini hiç gölgelemeden, yok etmeden demiyorum gölgelemeden, onları çirkinleştirmeden ne kadar çok ortaya çıkartırsanız; ne kadar vizyon sahibi, bilgi sahibi insanları bu konularda istihdam ederseniz, onların bilgilerini alırsanız şehrinizi de o kadar çok güzelleştirirsiniz ve şehrinizi de gelecekte yaşanır hale getirirsiniz. Bütün bunlar hep elbirliği içerisinde muhakkak ki olacaktır. Türkiye’nin geleceği çok parlaktır. Türkiye’yi ve dünyayı bilen bir insanım. Bunu bilerek söylüyorum. Geleceğimiz çok parlaktır. Sıkıntılar olabilir, münakaşalar olabilir, tartışmalar olabilir. Bizim siyasi geleneğimizde tartışmalar acımasız oluyor. Bunu hepimiz görüyoruz, biliyoruz, yaşıyoruz. Bazen çok sert geçiyor, ama bu bugünlere mahsus değil, bu uzun bir geçmişimizden beri Türkiye’nin bir geleneği. İnanıyorum ki zenginleştikçe, daha çok demokrasi yerleştikçe, daha çok hukukun üstünlüğünü hep beraber geçerli kıldıkça bütün bunlar da, bu gelenekler de değişecektir. Ve neticede Türkiye’nin de en gelişmiş, kalkınmış ülkeler gibi siyaseti de öyle olacaktır, ekonomisi de öyle olacaktır, eğitimi de öyle olacaktır. Bu uğurda, çok fazla işler yapılıyor. Bunların şahitleri tabii ki sizlersiniz. Hiçbir zaman gelecekle ilgili Türkiye’de ve çevremizde hiç ümitsizlik olmaması lazım ve geleceğe hep beraber çok daha ümitli ve parlak bir şekilde bakmamız gerekir” diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasında, Kütahya’nın yıldızı parlak bir kent olduğunu ve kent için beş yıllık eylem planı hazırladıklarını anlattı. Kütahya Valisi Şerif Yılmaz da Türkiye’nin 2023 yılı için vizyon ve hedeflerini belirleyip, bu hedeflere kademeli olarak ulaşmak için yola çıktığını anımsatarak Kütahya’nın da 2023 hedeflerinde büyük bir yere sahip olabilmesi için yeni bir yolun başında olduğunu söyledi.

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ VE GARNİZON KOMUTANLIĞI ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Gül, Kütahya’da Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığını ve Dumlupınar Üniversitesi’ni ziyaret etti.

 

 

 

Yemeğin ardından Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Hv. P. Tuğg. Celal Başoğlu tarafından B tipi törenle karşıladı. Törenden sonra şeref defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Gül, sunulan brifingin ardından bahçede bir fidan dikti.

Tugay Komutanlığından, Dumlupınar Üniversitesi’ne geçen Cumhurbaşkanı Gül’ü, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan karşıladı. Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Peygamber Efendimize Mektup” yarışmasında birinci olan Ceren Buharalı isimli öğrenci, rektörlük girişinde Cumhurbaşkanı Gül’e ödüllü çalışmasını takdim etti.

 

 

 

“DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, GÖRDÜĞÜM EN GÜZEL KAMPÜSLERDEN BİRİNE SAHİP”

Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, üniversitenin etkilenilecek seviyede güzel bir kampüsü olduğunu belirterek, “Gördüğüm en güzel kampüslerden birisi” dedi. Devletin üniversitelere her türlü maddi desteği verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerden de eğitim, bilim dünyasına ve sanayinin gelişimine katkı beklendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, 1992’de kurulan ve kurumsallaşan üniversitenin kendisini ispatladığını ve Türkiye’nin her yerinden öğrenci aldığını dile getirdi.

Üniversite ziyareti ile birlikte Kütahya’daki programını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul’a geçti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı