Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk’ün başlattığı Çankaya Sofrası geleneğini sürdürerek, “Dünden Bugüne Kırım” teması ile konuklarıyla bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Sofrası’na bilim insanları ve tarihçileri davet ederek Kırım ve Tatarlarla ilgili görüş ve fikirlerini aldı.
Kırım’da yaşanan gelişmeler konusunda daha önce devlet yetkililerinden gerekli bilgileri alan ve görüşlerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu kez Çankaya Sofrası’nda ağırladığı Kırım tarihi üzerinde çalışmalar yapan akademisyenlerden tarihî arka plan üzerindeki değerlendirmeleri dinledi. Bilim insanları ve tarihçiler, Kırım’ın 18. yüzyıl öncesinde bütünüyle bir Türk-Tatar bölgesi olduğunu, sonrasında da burada sözü edilen halkın ağırlıklı biçimde yaşamaya devam ettiğini vurguladı. Bundan hareketle gelecek dönemde de yöredeki Tatar halkının bölgedeki varlığının her bakımdan dikkate alınması gerektiği hususları üzerinde duruldu.
Yemeğe, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Öztürk, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Aydıngün, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Okul Müdürü Doç. Dr. Nuri Kavak ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fehmi Yılmaz katıldı.
Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Koray Ertaş da sofrada yer aldı.
Davetliler arasında bulunan Prof. Dr. Halil İnalcık, yemeğe rahatsızlığı nedeniyle katılamadı; ancak konuyla ilgili görüş ve fikirlerini yazılı olarak iletecek.
Çankaya Sofrası geleneğinin ilkini Cumhurbaşkanı Gül, 28 Kasım 2007’de akademi çevresinden dünyaca ünlü iki Türk aydını Prof. Dr. Talat Halman ve Prof. Dr. Halil İnalcık ile gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Gül, en son Çankaya Sofrası’nda, “Türkiye’nin Bilimsel Geleceği” teması ile bilim dünyasının temsilcilerini ağırlamıştı.