KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Hollanda’ya Gitti

23.03.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Hollanda’ya Gitti

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nükleer Güvenlik Zirvesi Üçüncü Toplantısına katılmak üzere Hollanda’ya gitti. Zirvenin önemine binaen 53 ülke ve 4 uluslararası kuruluştan üst düzey temsilcilerin katılacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin nükleer enerji yaklaşımına ilişkin, “Amacımız, nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla ve en yüksek güvenlik standartlarına riayet ederek yararlanmaktır” dedi.

Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, Lahey’de düzenlenecek zirveye 53 ülke ve 4 uluslararası kuruluştan üst düzey temsilcilerin katılacağını, katılımcı ülkelerin büyük çoğunluğunun, görüşmelerde devlet veya hükümet başkanı düzeyinde temsil edileceğini belirtti.

NÜKLEER ENERJİ KONUSUNDA ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ

Lahey’deki zirvede, küresel güvenlik mimarisinin çok önemli bir boyutunu teşkil eden, yasadışı nükleer ticaretin ve yayılmanın önlenmesine yönelik tedbirlerin ele alınacağını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Malumunuz olduğu üzere bu süreç, ilk Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin 2010 yılında Washington’da düzenlenmesiyle başlamıştır. Temel hedefi, bu alandaki küresel çabaların birleştirilmesi ve millî düzeyde yürütülen çalışmalar arasında etkin eşgüdüm sağlanmasıdır. Ülkemizin başından bu yana katıldığı sürecin, 2012’de Seul’de düzenlenen ikinci toplantısında, ağırlıklı olarak uygulamaya dönük tedbirler üzerinde durulmuştur. Bu defa, Lahey’de gerçekleştirilecek üçüncü zirve, dünyadaki nükleer madde stokunun azaltılması, nükleer ve radyolojik maddelerin emniyetinin sağlanması ile buna yönelik uluslararası iş birliğinin pekiştirilmesi gündemiyle toplanacaktır” dedi.

TÜRKİYE, ZİRVEDE İLERLEME RAPORU SUNACAK

Cumhurbaşkanı Gül, nükleer enerji programına yeni başlayan Türkiye açısından tüm bu hususların büyük önem taşıdığına işaret ederek şunları söyledi: “Amacımız, nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla ve en yüksek güvenlik standartlarına riayet ederek yararlanmaktır. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerimiz çerçevesinde, bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu anlayışla millî mevzuatımızı güncelliyor, önceki zirvelerde kararlaştırılan tedbirlerin uygulanmasına yönelik kapasitemizi güçlendiriyoruz. Zirvede sunacağımız İlerleme Raporu ile tüm bu hususları kayda geçireceğiz.”

DÜNYA GÜNDEMİNDEKİ MESELELER DE ELE ALINACAK

Bu tip toplantıların, ikili görüşmeler için de büyük bir fırsat teşkil ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri’nin de aralarında bulunduğu üst düzey çok sayıda ikili görüşme gerçekleştireceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılımı ve bu kapsamda yapacağı temasların, nükleer güvenlik gibi çok önemli bir konunun yanı sıra, dünyanın gündeminde yer alan diğer güncel meselelere ilişkin Türkiye’nin tutumunu, en üst düzeyde muhataplara aktarılması için imkân olacağını ifade etti.

Bu zirvenin toplandığı dönemin önemli olayların alevlendiği bir zamana denk geldiğine ve ülkelerin görüşlerini birbirine aktarılmasının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Onun için bu zirvenin nükleer konuların dışında da faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı