KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye-Nijer İlişkilerinin Parlak Geleceğini, Köklü Tarihî Bağlara Yakışır Biçimde İnşa Etmek İstiyoruz”

11.03.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye-Nijer İlişkilerinin Parlak Geleceğini, Köklü Tarihî Bağlara Yakışır Biçimde İnşa Etmek İstiyoruz”

Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin iki ülke arasında Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ilki teşkil ettiğini kaydederek, “Yıldırım Bayezid’in, hakemlik talep etmek üzere gelen Nijer heyetini, İstanbul’dan oğlu Yunus’la birlikte ülkenize göndermesiyle ilişkilerimizin temelleri atılmıştır. O tarihten itibaren dost ve kardeş Nijer’le bağlarımız kopmamıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi.

 

 

İKİ ÜLKE ARASINDA CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDEKİ İLK ZİYARET

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou ve heyetini ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Bugün, dost ve kardeş halklarımızın en üst düzeyde hasretle kucaklaştığı çok önemli bir gündür. Zira ülkelerimiz arasında Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyareti gerçekleştiriyorsunuz. Bu tarihî vesileyle, ülkemize Nijer’den esintiler getiren siz değerli kardeşlerimize en halisane hislerimle hoş geldiniz diyor, hepinizi içtenlikle selamlıyorum” dedi.

“İLİŞKİLERİN GEÇMİŞİ 15. YÜZYILA KADAR UZANIYOR”

Türkiye ve Nijer halklarının birbirlerine olan muhabbet ve yakınlığının, aralarındaki mesafeye rağmen zamana ve mekâna meydan okuduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin geçmişinin 15. yüzyıla kadar uzandığını belirterek şunları söyledi: “Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’in, hakemlik talep etmek üzere gelen Nijer heyetini, İstanbul’dan oğlu Yunus’la birlikte ülkenize göndermesiyle ilişkilerimizin temelleri atılmıştır. O tarihten itibaren dost ve kardeş Nijer’le bağlarımız kopmamıştır. Nitekim Osmanlı Devleti’nin Fizan sancağı içinde yer alan Kuzey Nijer toprakları, 1912 yılına kadar sömürgecilere karşı elbirliğiyle savunulmuştur. Onun içindir ki Agadez bölgesinde okutulan Cuma hutbelerinde Osmanlı Sultanının ismi anılmıştır. Kuzey Nijer’de uzun yıllar boyunca Osmanlı sancağı dalgalanmıştır.”

Bugün Nijer’de, Osmanlı payitahtına atıfla, İstanbulewa (İstanbul’dan gelenler) olarak adlandırılan Yunus Sultan’ın torunlarının yaşadığına da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Nijer’de Osmanlı döneminden kalma birçok kale ve sur kalıntısı bulunduğunu, ata sporumuz güreşin yanı sıra davul, zurna ve fes gibi ortak kültürün izlerinin günümüzde de Nijer’de yaşadığını sözlerine ekledi.

SON İKİ YILDA TÜRKİYE İLE NİJER ARASINDA 15 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin parlak geleceğini, köklü tarihî bağlara yakışır biçimde inşa etmek istediklerini belirterek, “1966 yılından bu yana diplomatik ilişkilerimiz kesintisiz sürdürülmektedir. İki yıl sonra, modern zamanlardaki ilişkilerimizin 50. yıldönümünü kutlayacağız. Bu çerçevede, 2012 yılında karşılıklı olarak Büyükelçiliklerimizi faaliyete geçirdik. Son iki yılda 15 anlaşma imzalayarak ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendirdik. Böylece, ilişkilerimizi çok daha ileriye taşıma irademizin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduk” dedi.

“NİJERLİ KARDEŞLERİMİZİN REFAH VE HUZURUNA KATKIDA BULUNMAYI HEDEFLİYORUZ”

Nijer’in, Cumhurbaşkanı Mahamadou’nun liderliğinde başlattığı Rönesans Programını ve bunun en önemli ayaklarından Kalkınma Planı ile 3N Tarım Programını büyük bir ilgiyle takip ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “TİKA vasıtasıyla bu kapsamda birlikte yürüttüğümüz projelerle, Nijerli kardeşlerimizin refah ve huzuruna katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Türk sivil toplum kuruluşları da, Nijer halkıyla el ele, gönül gönüle çalışmalarını sürdürmektedir. Bugün başkent Niamey’de iki Türk okulu faaliyet göstermektedir.”

Açılışını Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou’nun yaptığı Niamey’deki Türk-Nijer Dostluk Parkı ve Ormanı’nın, tarihî ortaklık ve dostluğun yeni nesillere taşınmasına vesile olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Bugün Zat-ı Devletleri, Değerli Kardeşim ile yaptığımız kapsamlı görüşmeler ise, atalarımızdan tevarüs ettiğimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız aracılığıyla perçinlediğimiz iş birliği ruhunun çok daha ileriye götürülmesini sağlayacaktır. Emin olunuz ki, hem ikili düzeyde, hem de çok taraflı platformlarda Nijerli kardeşlerimizin yanında yer almayı sürdüreceğiz. Dertlerinizi dertlerimiz, muvaffakiyetlerinizi kendi başarılarımız bileceğiz” dedi.

NİJER’İN AFRİKA BİRLİĞİ’NDE OYNADIĞI AKTİF ROL

Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, Nijer’in Afrika Birliği bünyesindeki Barış ve Güvenlik Konseyi üyeliğine neredeyse oybirliğiyle seçilmiş olmasının kendilerini de memnun ettiğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Kardeş Nijer’in yürüttüğü aktif dış politika ve yapıcı bölgesel rol, hiç şüphesiz ilişkilerimizin kapsam ve derinliğinin artmasını sağlayacaktır.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı