KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye-Polonya: Siyasi ve Kültürel İlişkilerin 600. Yılı” Sergisinin Açılış Törenine Katıldı

06.03.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye-Polonya: Siyasi ve Kültürel İlişkilerin 600. Yılı” Sergisinin Açılış Törenine Katıldı

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştiren Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile birlikte, “Türkiye-Polonya: Siyasi ve Kültürel İlişkilerin 600. Yılı” Sergisinin açılış törenine katıldı.

Gerçekleştirilen açılış töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Sakıp Sabancı Müzesi’nde olağanüstü bir kültür etkinliğine katılmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

 

 

“TÜRKİYE - POLONYA İLİŞKİLERİNİN SAĞLAM VE  ALTI ASIRLIK BİR GEÇMİŞİ VARDIR”

Türkiye - Polonya ilişkilerinin sağlam ve altı asırlık bir geçmişi olduğunu 1414 yılından bugüne kadar geçen altı yüz yıl içerisinde çok güçlü bir dostluğun sürdüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Vaktiyle Osmanlı Devleti ve Leh Krallığı arasındaki dostluk bugün Türkiye Cumhuriyeti ve Polonya devleti arasında da güçlü bir şekilde devam ediyor. Bu vesile ile Sayın Cumhurbaşkanı’nın ziyareti ilişkilerimize ayrı bir ivme, ayrı bir güç katmıştır. Şimdi artık önemli olan bu dostluğun kıymetini bilmek ve yeni nesillere bunu taşıyabilmektir. Bunun içinde bütün alanlarda siyasi, güvenlik bütün alanlarda kültür, eğitim çok güçlü ilişkilerimiz devam ederken kırka yakın etkinlikle altı yüzüncü yıl dostluğunu değerlendireceğiz. İşte bu kültürel faaliyetlerin açılışını da burada Sakıp Sabancı Müzesinde yapıyoruz siz ev sahipliği yapıyorsunuz” dedi.

“BU SERGİNİN İLİŞKİLERİMİZİ YENİ NESİLLERE TAŞIMADA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM”

2011 yılında Varşova‘ya yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Komorowski’nin kendisini, tarihî bir saraya götürdüğünü ve oradaki bir sergide on altı metre uzunluğundaki Türk fermanını ve arşivlerini gösterdiğini, hepsinin de çok muazzam kültürel hazineler olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Bu sergide biraz sonra eminim ki göreceğiz; bu altı yüzyıl boyunca Osmanlı Sarayı’nda Polonya asıllı çok sayıda Müslüman Türk ismi taşıyan paşalar, ressamlar, müzisyenler hepsi ortak tarihimizin çok kıymetli hazineleri olmuştur ve dostluğumuzu hep pekiştiren şahsiyetler olmuştur. Sakıp Sabancı Müzesi çok değerli kültürel faaliyetlere ev sahipliği yaptı. Bugün de onlardan birisi olağanüstü yakın anılar başlıklı bir Türk Polonya dostluğuna büyük katkı sağlayan bu sergiye ev sahipliği yapıyor. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca gerek Türkiye’den gerek Polonya’dan emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu serginin dostluğumuzu, ilişkilerimizi yeni nesillere güçlü bir şekilde taşımada önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı