KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Polonya İş Forumu’na Katıldı

06.03.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Polonya İş Forumu’na Katıldı

Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski ile birlikte Türkiye-Polonya İş Forumu’nun kapanış oturumuna katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 10 kat arttığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında birçok iş birliği alanı olduğuna vurgu yaparak, “Önümüzdeki 10 yıl içerisinde aramızdaki ticaret hacmini ikiye katlayabiliriz. Bunun potansiyeli mevcut, çünkü iki ülkenin de sağlam makroekonomik dengeleri var” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile birlikte Türkiye-Polonya İş Forumu’nun kapanış oturumuna katılarak bir konuşma yaptı.

Ceylan Intercontinental Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Komorowski’nin ziyareti nedeniyle düzenlenen iş forumunda bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ziyaretin, Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 600’üncü yıl dönümüne rastladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, dünyada bu kadar uzun süre dostluk kurmuş olan çok az millet olduğunu belirtti.

 

 

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER MÜKEMMEL DÜZEYDE”

Cumhurbaşkanı Gül, dün Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, bütün bu tarihî süreci ve bugün her alandaki iş birliğini gözden geçirdiklerini anlattı. İki ülke arasında siyasi alanda ve güvenlik alanında mükemmel ilişkilerin bulunduğun da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Polonya bu sene demokrasiye geçişinin 25. yıl dönümünü, NATO’ya üye oluşunun 15. yıl dönümünü, AB’ye üye oluşunun ise 10. yıl dönünü kutluyor. Kısa süre içerisindeki bütün bu başarılardan dolayı Polonya’yı tebrik ediyoruz. Ayrıca AB içerisinde ekonomik dengeleri açısından gayet güçlü ve son krizde en az sıkıntı çeken ülkelerden birisi” dedi.

“TÜRKİYE-POLONYA TİCARİ İLİŞKİLERİ DAHA DA GELİŞTİRİLEBİLİR”

NATO içerisindeki müttefiklikten dolayı savunma konularında iki ülkenin ortak görüşleri bulunduğuna da değinen Cumhurbaşkanı Gül, böyle tarihî ve müttefiklik ilişkileri olan iki ülkenin ticari ilişkilerinin daha da gelişebileceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, bu nedenle her iki ülkenin yatırımcıları ile beraber olduklarını anlatırken, “Sizi daha çok teşvik etmek için, iki ülke arasındaki siyasi iradenin dostluklarının nasıl güçlü olduğunu hatırlatmak ve dostluk temeli üzerinde daha çok iş yapılabileceğini size anlatmak için aranızdayız” dedi.

“SON 10 YILDA TİCARET HACMİMİZ 10 KAT ARTTI”

Yapılan toplantılarda her iki ülkenin potansiyeli ile ilgili detaylı sunulan brifinglerde de görüldüğü üzere Türkiye’nin de Polonya’nın da makroekonomik dengelerinin gayet sağlam olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “Potansiyel açısından baktığımızda Türkiye gibi 80 milyona yaklaşan nüfusu olan, gayet dinamik bir ülke ile Polonya gibi yine Avrupa Birliği’nin altıncı büyük ekonomisi olan, büyük nüfusu ve sağlam bir endüstriyel yapısı olan bir ülke arasında muhakkak ki büyük potansiyel vardır. Nitekim son 10 seneye baktığımızda bunu rakamlarla da görüyoruz. 2002 yılında ticaretimiz 582 milyon dolar idi. Aradan geçen 10 sene içerisinde ticaretimiz 5,2 milyar dolara çıkmış. Yani neredeyse 10 misli artmış. Hâlbuki 10 sene içerisinde dünya ticareti sadece 3 misli arttı. Demek ki dünya ticaretinin artışından çok daha hızlı bir şekilde iki ülke arasındaki ticaret artmış. Burada iyi olan şey şu; yüzde 8,5 kadar Türkiye ihracatını artırmış, yüzde 9 kadar da Polonya ihracatını artırmış. Kazan-kazan ilkesi çerçevesi içerisinde bir ticari ilişki içindeyiz. Şimdi önümüzdeki 10 sene içerisinde bunu muhakkak ikiye katlayabiliriz. Bunun potansiyeli var çünkü iki ülkenin de sağlam makroekonomik dengeleri var. Birbirimize benzeyen ekonomiler de var; otomotiv, beyaz eşya gibi. Bütün bu konularda Polonya da Türkiye de iddialı. Nihai mal üretiminde, ara mallar açısından da Türkiye de Polonya da daha çok ithal ediyoruz. Buradan giderek ‘Biz birbirimize ne alıp satabiliriz?’ dememek lazım. Almanya ile Fransa’nın ne kadar birbirine benzer olduğunu, ABD ile Kanada’nın ne kadar birbirine benzer sanayileri, ekonomileri olduğunu ve her ikisinin arasındaki büyük ticaret hacmini düşünürsek, Türkiye ile Polonya arasında da ticaret hacminin ekonomimiz benzer bile olsa çok kolay olacağını açıkça göreceğiz.”

AB ÜLKELERİYLE TİCARİ İLİŞKİLER VE VİZE KONUSU

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında büyük potansiyel bulunduğunu belirterek, “Muhakkak ki birbirimizi ne kadar çok tanırsak, potansiyeli ne kadar çok tanırsak, o kadar çok ticaret harekete geçecektir” dedi. Her iki ülkenin de Gümrük Birliği içerisinde yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Her ne kadar biz Avrupa Birliği’nin tam üyesi olmayıp henüz müzakere yapıyor olsak, hatta siz değerli iş adamları serbestçe Avrupa içerisinde dolaşamıyor olsa ve bir sürü vize engeli varsa da mallarınız rahatlıkla dolaşıyor” sözleri salonda alkışlandı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski’ye dönerek, “Sayın Cumhurbaşkanı, bu alkışların ne anlama geldiğini biliyor çünkü biz bu konuları Ankara’da konuştuk, vize meselelerini. O bakımdan sizi gayet iyi anlıyordur” dedi.

“TÜRKİYE GİBİ AB İLE MÜZAKERE YAPAN BİR ÜLKENİN VİZE PROBLEMLERİ YAŞAMASI BÜYÜK BİR TEZAT”

Cumhurbaşkanı Gül, vize engelinin kalkmasıyla ilgili olarak Aralık ayında Avrupa Birliği ile anlaşmalar imzalandığını hatırlatarak, “Türk iş adamlarının en çok üzüldüğü konulardan birisi budur gerçekten. Avrupa Birliği’nin Latin Amerika’yla ve Rusya’yla bile vize muafiyet anlaşmaları varken, Türkiye gibi müzakere yapan ve üstelik bir de Gümrük Birliği’nin tam üyesi olan bir ülkeyle vize problemlerinin yaşanması gerçekten büyük tezatlar yaratıyor. Değerli üreticiler, iş adamları bazen mallarını gönderiyorlar fuarlara ama o fuarlarda mallarını tanıtabilmek için vize gecikmesinden dolayı bazen yetişemiyorlar. Bu tip tezatlar... Eminim ki değerli dostum bunu kendi aralarında yaptıkları toplantılarda hep dile getirecektir ve bu haksızlıkların giderilmesi için gayret sarf edecektir” dedi.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ KARŞILIKLI YATIRIM DÜZEYİ OLDUKÇA DÜŞÜK”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Polonya gibi büyük ekonomileri olan ve müteşebbis güçleri bulunan iki ülkenin karşılıklı yatırımlarının ise yok denecek kadar az olduğunu belirterek, Türklerin Polonya’daki yatırımlarının 37 milyon dolar, Polonyalıların Türkiye’deki yatırımlarının ise 27 milyon dolar olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Bu rakamların süratle artabileceğine inanıyorum. Polonya’da aslında çok cazip bir yatırım ortamı var. Türkiye’nin yatırım cazibesi ise Türkiye sınırlarının dışına taşacak kadar çoktur. Türkiye, bütün etrafındaki ülkelerle serbest ticaret anlaşması yapmış, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ülkeleri, Kafkaslar adeta Türkiye’nin hinterlandı içerisinde olan pazarlar. Dolayısıyla buralarda yapacağınız yatırımlar, çok rahat bir şekilde çok geniş bir dünyaya hitap edebilecek durumdadır.”

MÜTEAHHİTLİK VE TURİZM ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİ VE YATIRIM İMKÂNLARI

Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın önde gelen müteahhitlik şirketlerinin Türklerin olduğunu belirterek, 2012’de Türk müteahhitlerinin Türkiye dışında üstlendikleri projelerin tutarı 26 milyar dolar iken, 2013 içinde 30 milyar doları geçtiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, potansiyel araştırılabildiği takdirde ortak işler yapılabileceğine işaret ederek, Polonya’da Avrupa Birliği fonlarıyla çok büyük altyapı yatırımları yapıldığını söyledi ve buralarda Türk müteahhitlerinin daha fazla rol almasını istediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Gülermak Şirketi’nin Varşova Metrosu’nun ikinci hat projesini Polonyalı ve İtalyan ortaklarıyla yaptığını da kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, turizmin önemli bir alan olduğuna dikkati çekerek, “Polonya’dan Türkiye’ye yılda 500 bin civarında turist geliyor. Sayın Cumhurbaşkanı dün, vize muafiyeti getirilirse çok daha fazla turistin Polonya’dan geleceğini söyledi. Bu konuları tabii ki bakanlığımız çalışıyor. Bu kadar tarihî geçmişimiz olduğuna, her iki ülkenin insanları birbirine bu kadar sempatiyle baktığına ve bugün de mükemmel ilişkilerimiz olduğuna göre, kültürel ilişkilerimizi daha geliştirip turizm faaliyetlerimizi daha da artırmanın mümkün olduğuna inanıyorum” dedi.

SAVUNMA SANAYİİ ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİ ZEMİNİ

Savunma sanayinin önemli bir alan olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, savunma ve güvenlik konularına Polonya’nın çok önem verdiğini bildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, NATO’da ikinci büyük ordusu olan bir ülke. Biz de bölgemizde henüz çevremizde problemler çözülmediği ve kalıcı barış tesis edilmediği için Avrupa Birliği içerisindeki rahatlığı hissedemeyiz. Onun için güçlü ordumuzun muhakkak ki muhafaza edilmesi ve devam etmesi gerekir. Ordumuzun şüphesiz ki ihtiyaçlarının da önemli bir kısmının Türkiye içerisinde üretimine büyük gayret sarf ediyoruz. Savunma sanayimizde çok büyük gelişme var. Polonyalılar da aynı şekilde güçlü bir sanayisi olduğu için onlar da buna önem veriyor. Gemicilik alanında, özellikle havacılık alanında, bütün bu alanlarda ve savunma sanayinin diğer alanlarında çok geniş iş birliği imkânımız vardır. Aslında savunma sanayinde ve uçak sanayinde ilişkilere çok eski başladık biz, Cumhuriyet’in ilk yıllarıyla başladık. Kayseri’deki tayyare fabrikası, vaktiyle ilk defa Polonyalılarla birlikte P-24 uçakları Kayseri’de o zaman üretildi ve bunlar ihraç edildi uzun süre. Sonra Türk uçak sanayinin başına ne geldiğini bilirsiniz, çok acı bir hikâyedir. Başka zaman konuşulacak bir konudur o. Savunma sanayinde ve bu alanlarda iş birliğine çok erken başlamışız. Bugün de bütün bunları genişletebileceğimize ve daha da derinleştirebileceğimize inanıyoruz.”

Bu konuların resmî heyetler arasında konuşulduğunu ancak bunları iş adamlarının gerçekleştirebileceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de kalkınmanın ve Türk ekonomisinin lokomotifinin özel sektör olduğunu belirtti. Son 10 yıldır takip edilen politikayla, çok güçlü özelleştirmeler vasıtasıyla Türk özel sektörünün Türk ekonomisinin esas bel kemiği yapıldığını kaydetti.

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN TÜRK VE POLONYALI İŞ ADAMLARINA İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, “Sizleri teşvik ediyoruz. Ne kadar çok iş yaparsanız, o kadar memnun oluruz. Herhangi bir zorlukla karşılaşırsanız gerek Türkiye’de gerekse Polonya’da bunların süratle çözümü için hazır olan hükümetlerimiz, cumhurbaşkanları, bizden önce büyükelçilerimiz ve diğer kurumlarımızın başkanları hazırdır. Bu anlayışla sizleri daha çok ticaret ve ortak iş yapmaya teşvik ediyorum” diye iş adamlarına seslendi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı