KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan’a Gitti

16.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan’a Gitti

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader’in davetlisi olarak resmî bir ziyarette bulunmak üzere Macaristan’a gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, ziyaretinin dönemin Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt’in, 14-17 Kasım 2011 tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin iadesi niteliğinde olduğunu belirtti.

Budapeşte’deki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Ader’le baş başa ve heyetler halinde bir araya geleceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan Meclis Başkanı Laszlo Köver ve Başbakan Viktor Orban ile de görüşeceğini kaydetti.

“MACARİSTAN İLE TARİHÎ DOSTLUK İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRİP DERİNLEŞTİRMEYİ ARZU EDİYORUZ”

Merkezî Avrupa’nın önemli ülkelerinden olan Macaristan ile tarihî dostluk ilişkilerini her alanda geliştirip derinleştirmeyi arzu ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Macaristan’ın da bu yönde güçlü bir iradeye sahip olduğunu memnuniyetle müşahede ediyoruz. Bu doğrultuda, ilişkilerimizde son dönemde güçlü bir ivme yakalanmıştır. Son olarak, Macaristan Başbakanı Orban Aralık ayında ülkemizi ziyaret etmiştir. Bu vesileyle, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmuş ve ilk toplantısı Sayın Başbakanların riyasetinde gerçekleşmiştir.”

“MACARİSTAN İLE SİYASİ DÜZEYDEKİ MÜKEMMEL İLİŞKİLERİMİZİ EKONOMİK ALANDA DA TAÇLANDIRMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin, eski dost ve NATO bünyesinde müttefik olmanın yanı sıra, stratejik ortak konumundaki Macaristan ile ilişkilerin çeşitli yönleriyle gözden geçirilmesine vesile olacağını vurgulayarak şunları kaydetti: “Macaristan ile siyasi düzeyde mükemmel olarak nitelendirebileceğimiz ilişkilerimizi, ekonomik ve ticari alanda kaydedilecek başarıyla da taçlandırmak arzusundayız. Öncelik olarak, 2 milyar dolar seviyesinde bulunan ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımları arttırmak istiyoruz. Bu anlayışla heyetimde, Türk iş dünyasının, Macar iş âlemiyle yeni ortaklıklar kurmaya ilgi gösteren seçkin temsilcileri bulunmaktadır. Ben de ziyaretim vesilesiyle Budapeşte’de düzenlenecek Türk-Macar İş Forumu’na iştirak ederek, Türk ve Macar iş adamlarına hitap edeceğim ve onları daha çok ticaret ve yatırım için teşvik edeceğim. Ziyaretimin son günü, Macaristan’daki müşterek kültürel mirasımızın seçkin örneklerini yerinde görme fırsatını bulacağım. Bu kapsamda, Birinci Dünya Savaşı’nda Galiçya Cephesi’nde şehit düşen askerlerimizin ebedi istirahatgâhı olan Türk şehitliğini ziyaret edeceğim. Ayrıca, Macaristan’la Osmanlı dönemine kadar uzanan ortak tarihimizin en müşahhas eserlerinden olan Gül Baba Türbesi’ni ziyaret edeceğim.”

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerinin sonunda ziyaretinin, dost ve müttefik Macaristan ile iş birliğinin her alanda daha ileriye taşınmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül’e bu ziyaretinde, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, milletvekilleri, kültür, basın ve iş dünyasının temsilcileri ile diğer resmî zevattan oluşan üst düzey bir heyet refakat ediyor.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı