KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’den Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh Onuruna Akşam Yemeği

11.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh Onuruna Akşam Yemeği

 

Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretin, Gambiya’nın Türkiye ve Türk halkına duyduğu muhabbet ve yakınlığın müşahhas bir nişanesi olduğunu belirterek, “Bu dostane hissiyat şüphesiz karşılıklıdır. Bizim için de Gambiya, dost ve kardeş bir ülkedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, 17 yıl aradan sonra Türkiye’yi ikinci kez ziyaret eden Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

 

 

“GAMBİYA, DOST VE KARDEŞ BİR ÜLKEDİR”

Bu ziyaretin, Gambiya’nın Türkiye ve Türk halkına duyduğu muhabbet ve yakınlığın müşahhas bir nişanesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bu dostane hissiyat şüphesiz karşılıklıdır. Bizim için de Gambiya, dost ve kardeş bir ülkedir. Bu anlayışla, 1965 yılında bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından Gambiya’yı tanıyarak, diplomatik ilişki tesis ettik. Günümüzde de Gambiya, Afrika’da coğrafi bakımdan stratejik konuma ve verimli topraklara sahip, serbest piyasa ilkelerini benimsemiş önemli bir ortağımızdır” dedi.

“AFRİKA’YA BAKIŞIMIZIN TEMELİNDE DOSTLUK VE KARDEŞLİK VAR”

Türk halkının, tarih boyunca Afrika ülkeleri ve halklarıyla dostane ilişkiler kurduğunu, bu ilişkilerin temelinde Türk milletinin Afrika halklarına olan samimi ve karşılıklı muhabbetinin yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün de Afrika kıtasını ilgilendiren konulara büyük ilgi gösteriyor, Afrika’daki sorunların çözümüne katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Geçmişte olduğu gibi, günümüzde de, Afrika’ya bakışımızın temelinde dostluk, kardeşlik, eşitlik ve iş birliği temelinde yoğun ilişkiler geliştirme vizyonu bulunmaktadır. Bu düşünceden hareketle, Afrikalı kardeşlerimiz ve dostlarımızın katkıları sayesinde, Afrika ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltmiş bulunuyoruz. Zat-ı Devletleri’nin liderliğinde Gambiya’nın, Afrika Ortaklığı politikamıza verdiği destek takdire şayandır.  Bu geniş vizyon temelinde, ikili düzeyde de Gambiya’nın kalkınma hamlesine katkıda bulunarak, iş birliğimizi her alanda güçlendirmek istiyoruz.”

“İLİŞKİLERİMİZİN SAĞLAM BİR ZEMİNDE İLERLEMESİ İÇİN GEREKLİ ALTYAPI MEVCUT”

Cumhurbaşkanı Gül, her iki tarafta bu konuda güçlü bir irade ve kararlılığın bulunmasının, geleceğe ümitle bakılmasını sağladığına işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “2010 ve 2011 yıllarında karşılıklı olarak Büyükelçiliklerimizin faaliyete geçirilmesi, bu yöndeki ortak kararlılığımızın en önemli işaretidir. Böylelikle, ilişkilerimizin sağlam bir zeminde ilerletilmesi için gerekli altyapıyı tesis etmiş olduk. Takdir edersiniz ki; küreselleşen dünyada devletlerarası ilişkilerin itici gücünü ekonomik ve ticari bağlar oluşturmaktadır. Bu bakımdan, Gambiya ile 34 milyon dolar civarında olan ticaret hacmimizi çok daha ileri seviyelere taşımak istiyoruz. Ayrıca, turizm başta olmak üzere, karşılıklı yatırımlar, savunma sanayii, güvenlik, bilim ve teknoloji gibi alanlarda iş birliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Türk müteşebbisleri bu doğrultuda her zaman teşvik ediyoruz.”

Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh’in İstanbul’da Türk iş çevrelerinin önde gelen temsilcileriyle İş Forumu’nda bir araya geleceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, buradaki temasların, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için güçlü bir sinerji oluşturacağına inandığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret sırasında imzalanan anlaşmaların, bu sinerjiyi pekiştiren çok önemli bir unsur olacağını sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı