KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Türkiye-Romanya İlişkilerinin Gücü, Halklarımız Arasındaki Tarihî Yakınlık ve Karşılıklı Etkileşimden Geliyor”

05.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye-Romanya İlişkilerinin Gücü, Halklarımız Arasındaki Tarihî Yakınlık ve Karşılıklı Etkileşimden Geliyor”

Romanya Devlet Başkanı Basescu onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Romanya’nın güvenilir birer müttefik olduğunu belirterek, “Balkanlar ve Karadeniz, ortak kader ve çıkarlarımızın kesiştiği bir alandır. Amacımız, parçası olduğumuz bu coğrafyalarda, bölgesel sahiplenme ruhu temelinde güvenlik, istikrar ve refahın pekiştirilmesidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu’nun onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Romanya Devlet Başkanı Basescu’nun iki yıl önce ülkemizi ziyareti sırasında ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini, böylelikle Karadeniz üzerinden birbirine komşu olan Türkiye ve Romanya’nın, güvenilir birer müttefik olmanın yansıra stratejik ortak haline geldiğine işaret etti.

 

 

“TÜRKİYE İLE ROMANYA ARASINDAKİ DOSTLUK, KÖKLÜ BİR GEÇMİŞE DAYANIYOR”

Konuşmasında, ziyaretin, ilişkilerin bu temelde daha da geliştirilmesine yönelik ortak iradenin müşahhas bir tezahürü olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Türkçe’de ‘Her şeyin yenisi, dostun eskisi makbuldür’ diye bir söz vardır. Benzer şekilde Romence’de de ‘Bin altının olacağına bir dostun olsun’ şeklinde bir atasözü bulunduğundan haberdarız. Atasözlerimize yansıyan bu anlayış, esasen Türkiye ile Romanya arasında köklü bir geçmişe dayanan dostluk ve iş birliğinin ruhunu yansıtmaktadır. İlişkilerimiz, gücünü, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki tarihî yakınlık ve karşılıklı etkileşimden almaktadır” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ KÜLTÜREL ETKİLEŞİM

Cumhurbaşkanı Gül, Dimitri Kantemir’in, 18. yüzyılda İstanbul’da bulunduğu dönemde Romence ilk romanı kaleme aldığını ve ayrıca klasik Türk müziğiyle de ilgilendiğini ve birçok besteyi kültürümüze kazandırdığını aktardı. Tarihsel süreç içinde iki ülke halkları arasındaki etkileşimin neticesi olarak, günümüzde Türkçe ve Romencede çok sayıda ortak kelime bulunduğunu da söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Romanya’da on binlerce Türk, Türkiye’de de çok sayıda Romanya kökenli vatandaşın yaşadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Bükreş ve Köstence’de faaliyet gösteren Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri ile İstanbul’daki Dimitri Kantemir Kültür Merkezi’nin, bu etkileşimi en canlı biçimde yaşatan ve yeni nesillere aktaran gözbebeği kurumlardan olduğuna işaret etti.

“AVRUPA BİRLİĞİ, İŞ BİRLİĞİMİZİN ÖNEMLİ BİR VEÇHESİDİR”

Romanya ile stratejik ortaklığı, önümüzdeki dönemde de müşterek değerler ve karşılıklı yarar temelinde sürdürmek kararlılığında olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Ortak değerler ve çıkarlar temelinde ülkelerimizi buluşturan NATO’nun yansıra, Avrupa Birliği de iş birliğimizin önemli bir veçhesidir. Romanya’nın, AB üyelik sürecimize güçlü ve koşulsuz desteğini en görünür biçimde sürdüreceğine güveniyoruz. Balkanlar ve Karadeniz, ortak kader ve çıkarlarımızın kesiştiği bir diğer alandır. Amacımız, parçası olduğumuz bu coğrafyalarda, bölgesel sahiplenme ruhu temelinde güvenlik, istikrar ve refahın pekiştirilmesidir” dedi.

Bu anlayışla, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Karadeniz Sinerjisi ve Romanya’nın hâlihazırda Dönem Başkanlığını yürüttüğü Güneydoğu Avrupa İş birliği süreci çerçevesinde iş birliğinin güçlü şekilde sürdürüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, yoğun ve çok boyutlu iş birliğinin yansıması olarak, Romanya’nın, Balkanlardaki en büyük ekonomik ortak konumunda olduğunu söyledi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ

İki ülke ticaret hacminin 6 milyar dolar düzeyinde olduğunu ve Romanya’da 7 bine yakın Türk firmasının faaliyet gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, 5 milyar doları geçen yatırımlarıyla Türk iş adamlarının, Romanya’da önde gelen yatırımcılar arasında yer aldığını bildirdi.

Türk şirketlerinin ayrıca, bu dost ülkenin çehresini değiştiren 6,2 milyar dolar değerinde müteahhitlik projesine imza attığını da söyleyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: Bu yatırımlar, Romen ekonomisinin büyümesine ve istihdamına katkı sağlamanın yanı sıra, ülkelerimizi birbirine kenetlemekte ve ilişkilerimizin geleceğini teminat altına almaktadır. Şüphesiz ki THY’nin haftada 40’ın üzerine çıkan İstanbul, Bükreş, Köstence seferleri ilişkilerimizin derinliğini, yoğunluğunu gösteren başka bir işarettir. Bu yatırımlar ve bu ilişkiler sadece Romen değil, muhakkak ki Türk ekonomisine de çok büyük katkı sağlamaktadır.

DEVLET BAŞKANI BASESCUDAN MARMARAY PROJESİ’NE ÖVGÜ

Romanya Devlet Başkanı Basescu da yaptığı konuşmada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu fırsatı değerlendirerek, Marmaray Projesi ile gösterdiğiniz etkileyici başarıdan dolayı Zat-ı Ali’nize ve Türk Halkı’na tebriklerimi iletmek istiyorum” dedi.

İki ülke ilişkilerinin dayanışma ve güven temelinde, Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki çabalarını devamlı ve açık bir şekilde desteklediklerini kaydeden Romanya Devlet Başkanı Basescu, iki ülke arasında ekonomi, tarım, enerji ve kültür alanında imzalanan anlaşmaların, Türkiye-Romanya ilişkilerinin özel ilişkiler olduğunu teyit ettiğini söyledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı