KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türk-İtalyan Dostluğunun Çok Güçlü Bir Şekilde Geleceğe Taşınması Konusunda İradelerimizi Tekrarladık"

31.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Türk-İtalyan Dostluğunun Çok Güçlü Bir Şekilde Geleceğe Taşınması Konusunda İradelerimizi Tekrarladık"



Cumhurbaşkanı Napolitano'nun davetlisi olarak İtalya'ya bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, Ankara’ya dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Karşılıklı büyük bir memnuniyet içerisinde olduk ve Türk-İtalyan dostluğunun, iş birliğinin çok güçlü bir şekilde geleceklere taşınması konusunda da iradelerimizi bir kez daha tekrarlamış olduk” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile beraber, Cumhurbaşkanı Napolitano'nun davetlisi olarak İtalya'ya bir ziyaret gerçekleştirerek, Ankara’ya döndü.

Cumhurbaşkanı Gül, Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, gerçekleştirdiği ziyaretin Cumhurbaşkanı Napolitano'nun 2009 yılında yaptığı ziyaretin iadesi niteliğini taşıdığını, aynı zamanda yedi yıl sonra Türkiye’den İtalya’ya Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiğini aktardı.

Açıklamasında Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında kendilerine gösterilen “olağanüstü misafirperverlik” için de İtalyan makamlarına teşekkürlerini ifade etti.

“İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİ VE TÜRKİYE BAĞLAMINDAKİ KONULARI GENİŞ BİR ŞEKİLDE ELE ALDIK”

İtalya’da Cumhurbaşkanı Napolitano ile baş başa ve heyetler arasında geniş biçimde görüşmelerde bulunduklarını, İtalya Başbakanı Enrico Letta ve Senato Başkanı Pietro Grasso ile de görüştüklerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Bu görüşmelerde hem ikili ilişkilerimizi, hem de bölgesel meseleleri,  ayrıca da, AB ile ilgili genel ve Türkiye bağlamındaki konuları geniş bir şekilde ele aldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 2014 yılının ikinci yarısında İtalya’nın AB’nin Dönem Başkanlığı’nı üstleneceğini hatırlatarak, İtalya’nın, Dönem Başkanlığı süresi içeresinde Türkiye’ye olan desteklerinin güçlü bir şekilde devam edeceğini her ortamda ifade ettiklerini söyledi.

Ülkemizin İtalya ile ekonomik ilişkilere de çok önem verdiğini, 160’a yakın iş adamının heyetinde yer aldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “İtalyan iş dünyasının çok büyük bir ilgisini gördüm. Önemli bazı İtalyan firmaları ile -ki bunların bazıları 50-60 yıldır Türkiye’de faaliyet gösterirler- bunlarla kahvaltıda bir araya geldik. Çok geniş bir şekilde görüştük, Türkiye’deki yatırımlarını genişletmeleri konusunda. Ayrıca çok sayıda Türk ve İtalyan iş adamınınım katıldığı bir İş Forumu yaptık. Burada Değerli Bakanlar ve iş dünyasının temsilcileri görüştü, konuştu. Ben de bir hitapta bulundum; daha çok ticaret, daha çok yatırım için çağrıda bulundum” dedi.

ROMA’DAKİ YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİNİN AÇILISI

İki ülke arasındaki 20 milyar dolarlık ticaret hacminin çok daha büyüyebileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, dünyada 550 milyar dolar yatırım yapan İtalya’nın, Türkiye’deki yatırımlarının 4,5 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, ticaret hacminin çok daha fazla artabileceğini söyledi.

Ziyareti sırasında ayrıca Yunus Emre Kültür Merkezi'nin Roma'daki Merkezinin açılışını yaptıklarını da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül,  “Bundan büyük bir memnuniyet duydum. Roma bir kültür şehri. Böyle bir kültür şehrinde Türk kültürünün en iyi şekilde temsil edilmesi, Türkçe’nin en güzel biçimde öğretilmesi önem verdiğimiz konulardan birisiydi” dedi.

Ziyaret vesilesiyle çeşitli başka faaliyetler de olduğunu ve bunların hepsinin de olağanüstü hep ilgi gördüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “ Karşılıklı büyük bir memnuniyet içerisinde olduk ve Türk-İtalyan dostluğunun ve iş birliğinin çok güçlü bir şekilde geleceklere taşınması konusunda da iradelerimizi bir kez daha tekrarlamış olduk. Tekrar teşekkür ediyorum.”

CUMHURBAŞKANI GÜL GÜNDEME İLİŞKİN SORULARI CEVAPLADI

Soru: Efendim, Başbakan Erdoğan’ın yaptığı bir açıklama vardı İran dönüşünde gazetecilere. Sadece kendisinin değil, aynı zamanda sizin ve Meclis Başkanı’nın da dinlendiğini ifade etti Başbakan Erdoğan. Acaba o dinlemeye ilişkin detaylar neydi? Sizin bu konuyla ilgili bize verebileceğiniz ayrıntılar var mı?

Cumhurbaşkanı Gül: Bir şey söylemek istemiyorum bu konuda. Başka?

Soru: Yeni bir Adli Kolluk düzenlemesinin Meclis gündemine gelmesi bekleniyor önümüzdeki günlerde. Savcılar, vali veya vali yardımcısından izin almadan arama veya baskın yapamayacaklar, böyle bir düzenleme planlanıyor. Buna ilişkin değerlendirmeniz ne olacak acaba?

Cumhurbaşkanı Gül:  Meclis’e bilmiyorum geldi mi, Meclis’e gelene kadar tabii ki bazı taslaklar söz konusu oluyor bu tip yasalarda. Nihayetinde ilk taslak komisyonlara gider, biz de komisyonlardan alıp inceleriz. Sonra kanun yapma usulünü biliyorsunuz, komisyonlarda değişir, Genel Kurul’da değişir, olgunlaşır, bütün siyasi grupların fikirleri ortaya çıkar ve sonra neticelenir. Şu anda bir şey söylemem mümkün değil. Taslağı da görmedim, nasıl bir sunum yapılacak onu da tam bilmiyorum.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı