KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Özel Yetkili Mahkemelere İhtiyaç Olmadığı Kanaatindeyim”

30.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Özel Yetkili Mahkemelere İhtiyaç Olmadığı Kanaatindeyim”

Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının, İtalya’nın AB Dönem Başkanlığı, Türkiye’nin AB üyelik müzakere süreci ve özel yetkili mahkemelerle ilgili sorularını cevapladı.

Soru: “Sayın Cumhurbaşkanım, bu yılın ikinci yarısında AB Dönem Başkanlığı İtalya’ya geçecek. Bu konuda İtalyanlardan ümit verici bir şey bekliyor musunuz?”

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNE İTALYA’NIN VERDİĞİ DESTEK

Cumhurbaşkanı Gül: “Avrupa Birliği’nin Dönem Başkanlığı bu yılın ikinci yarısında İtalya’ya geçecek bildiğiniz gibi. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Çünkü İtalya Türkiye’ye daima destek vermiş bir ülkedir. Neredeyse tüm hükümetler ve partiler, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine hep destek vermişlerdir. İtalyan halkının yine büyük bir kısmı buna sempatiyle bakmaktadırlar. Dün ve bugün yaptığımız görüşmelerde İtalya’nın Dönem Başkanlığına gayet iyi hazırlandığını gördüm ve ümit ederim ki dönem başkanlığı içerisinde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri büyük bir hız kazanır, bugünkü durağan döneminden çıkıp olması gerektiği noktaya gelir. İtalyanlar bu desteği açıkça veriyor. Cumhurbaşkanı basın toplantısında açıkça bunu ifade etti. Dışişleri Bakanı çok eski bir dostumuzdur. Daima Türk dosyalarını Avrupa Birliği’nde sahiplenmiştir. Adeta Türkiye’nin de gönüllü bir sözcüsü gibidir. Kendisini eskiden beri tanırız. Dönem Başkanlığı geldiğinde çok canlı bir dönem yaşayacağımızı tahmin ediyorum.”

Soru: “Avrupa Birliği konusunda özellikle bu dönemde ziyaretler de artı. Karşılıklı ziyaretler, hem Avrupa Birliği ülkelerinden, hem de Türkiye’den AB’ye. Avrupa Birliği’nin üst düzey yetkililerinden Türkiye’de yaşanan gelişmelerle ilgili, özellikle HSYK ve bu yargı süreci ile ilgili eleştiriler geliyor. Yeni açılan fasıllarda zaten yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü üzerinde duran fasıllar olacak. Bu anlamda Avrupa’dan gelen bu kaygıları nasıl görüyorsunuz? Avrupa kaygılanmalı mıdır? Bu konudaki yorumunuz nedir?”

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN AB LİDERLERİNE: “FASILLARIN AÇILIŞININ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIN”

Cumhurbaşkanı Gül: “Biz müzakere yapan bir ülkeyiz. Müzakere yapmak demek Avrupa Birliği hukukunu devralmak demektir. Değişik fasıllar adı altında yargı, temel hak ve özgürlükler, yıllardır bu fasılları açalım da, Türkiye’nin bu alandaki hukukunu ve standartlarını AB standartlarına biraz daha yaklaştıralım istiyoruz. Israrımıza rağmen ne yazık ki bu fasıllar hâlâ açılamıyor biliyorsunuz. O açıdan bir tezat var ortada gerçekten. Ben bu vesileyle bütün AB’li dostlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu fasılların açılışının önündeki engelleri kaldırın. Bunlar zaten haksız engellerdir, çünkü bu süreç teknik bir süreçtir. Bunlara siyasi blokaj uygulayan üyelerine de kendi aralarında sert çıkmaları lazım ‘Bunlar yanlıştır’ diye. Son dönemde üye ülkeler arasında çok sık ilişkiler başladı biliyorsunuz. Birkaç gün önce Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye’de idi. Gayet başarılı bir ziyaret yaptı. Benim bu ziyaretim, Sayın Başbakan’ın 1-2 gün sonra Almanya ziyareti söz konusu olacak. Benim yine bu sene içerisinde Macaristan ve Danimarka ziyaretlerim var. Romanya Cumhurbaşkanı önümüzdeki hafta misafirim olacak. Gördüğünüz gibi en yoğun ilişkilerimiz siyasi olarak da, ekonomik olarak da Avrupa Birliği ile. Müzakere sürecinin adeta donmuş olması bizden kaynaklanmıyor. Bunu herkes biliyor. Önümüzde yapacak iş, açacak fasıl neredeyse kalmadı hiç, bu süreç donduğu için. Bunun da hiç kimse için iyi olmadığını herkes gördü. Onun için tekrar buradan bu çağrıyı yapıyorum: ‘Aleni veya gizli olarak dondurulmuş fasılları bir an önce açın da biz de yolumuza devam edelim’ diyorum. Şunun da Türk halkı tarafından bilinmesini isterim. Avrupa Birliği süreci Türk ekonomisini, demokrasisini, hukukunu güçlendirmiştir. 10 sene içinde yaptığımız köklü reformlar, bunlar aynı zamanda AB sürecimiz ile de ilgilidir. Bunların hep faydasını görmüştür Türk halkı. Türk halkı Avrupa Birliği’ni tatmin etmek için bu işleri yapmıyor. Kendisini daha mutlu kılmak, daha zengin kalmak, Türkiye’yi daha güçlü hale getirmek için bu konuda ısrarlıyız. Bunun da iyi bilinmesini isterim.”

Soru: “Kuvvetler ayrılığı konusundaki kaygılar?”

Cumhurbaşkanı Gül: “Biliyorsunuz, bu konu ile ilgili yasa hükümetin girişimiyle dondurulmuş vaziyettedir. Dolayısıyla şu anda tartışmalar zaten kesildi.”

Soru: “Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması tartışmaları var, sizin değerlendirmenizi alabilir miyiz?”

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER

Cumhurbaşkanı Gül: “Bu eski bir konu, tekrar gündeme geldi. Özel yetkili mahkemelere ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim. Bunu daha önce de söylemiştim. Gördüğüm kadarıyla bununla ilgili adımlar da atılmaya başlandı. Zaten biliyorsunuz özel yetkili mahkemeler kaldırıldı, şu anda özel yetkili mahkeme yok. Önce Devlet Güvenlik Mahkemeleri vardı, önce onları kaldırdık. Sonra onları özel yetkili mahkemelere çevirdik, onları da kaldırdık. Onlarda bazı davalar vardı, “Bu davalar bitene kadar görevlerine devam etsin” denmişti. Şimdi gördüğüm kadarıyla bu mahkemelerdeki davalar da normal mahkemelere devredilecek ve artık özel yetkili mahkeme kalmayacak. Bununla ilgili hükümet tarafından gelen açıklamaları da gayet memnuniyetle karşılıyorum.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı