KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül İtalya’ya Gitti

28.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül İtalya’ya Gitti

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun davetlisi olarak resmî bir ziyarette bulunmak üzere İtalya’ya gitti.

Cumhurbaşkanı Gül Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, ziyaretinin, İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano’nun 2009 yılında ülkemize yaptığı ziyaretin iadesi olduğunu kaydetti.

Ziyareti sırasında, Cumhurbaşkanı Napolitano’yla ikili ilişkileri tüm yönleriyle ele alacaklarını, güncel, bölgesel ve uluslararası konuları gözden geçireceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, Başbakan Letta ve Senato Başkanı Grasso başta olmak üzere, İtalyan yetkililerle ortak gündemde yer alan konuları görüşeceklerini aktardı.

“İTALYA, TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİN EN GÜÇLÜ DESTEKÇİLERİ ARASINDA YER ALMAKTADIR”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, İtalya ile Akdeniz Havzası’nda yüzyıllar boyunca etkileşim içinde olduğunu, güçlü kültürel ve beşeri bağlar bulunduğunu kaydetti.

İtalya ile NATO çerçevesinde ittifak ilişkilerine sahip olduğumuza da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, şöyle söyledi: “Bu köklü ilişkilerin doğal sonucu olarak İtalya, Türkiye’nin AB üyeliğinin en güçlü destekçileri arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, 2014 yılının ikinci yarısında AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak olan İtalya’daki tüm temaslarımda, AB ve AB’ye üyelik konularında müzakere sürecimizi de geniş bir şekilde ele alma fırsatı doğacaktır” dedi.

“TÜRKİYE VE İTALYA ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 20 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDE SEYRETMEKTEDİR”

Türkiye ile İtalya arasındaki siyasi ilişkiler kadar ekonomik ve ticari alandaki iş birliğinin geliştirilmesine de büyük önem verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa’yı etkisi altına alan ekonomik kriz ortamına rağmen İtalya’yla 20 milyar Dolar düzeyinde seyreden ticaret hacminin bunun en açık göstergesi olduğunu kaydederek, “Ancak iş, finans, bankacılık, ticaret ve karşılıklı yatırımlar gibi alanlarda yeni hedefler belirlediğimiz takdirde, iş birliğimizi çok daha ileri boyutlara taşıyabileceğimizi de biliyoruz. Ziyaretim sırasında ilişkilerimizin bu önemli boyutunu da ele alma fırsatını bulacağım. Bu çerçevede, Türk ve İtalyan iş çevrelerinin önde gelen temsilcileri ile bir çalışma kahvaltısı yapacağım. Ayrıca, Türkiye-İtalya İş Forumu toplantısının açılışında iş adamlarına hitap edeceğim ve onları karışlıklı ticaret ve yatırımlara teşvik edeceğim” dedi.

“2013 YILINDA 700 BİN İTALYAN TÜRKİYE’Yİ TURİST OLARAK ZİYARET ETMİŞTİR”

Ziyaretinin bir diğer boyutunun da ilişkilerin beşeri ve kültürel boyutuyla ilgili olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde bu alanda yakalanan hareketliliği de memnuniyet verici olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, 2013 yılında 700 bin İtalyan’ın Türkiye’yi turist olarak ziyaret ettiğini, ayrıca Türk vatandaşlarının da daha yoğun biçimde İtalya’yı ziyaret ettiğini belirterek şöyle söyledi: “Türk ve İtalyan halklarını birbirine yakınlaştıran bu alandaki etkileşimi kolaylaştıracak adımları atmakta da kararlıyız. Bu bağlamda, İtalya ziyaretimde Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Roma Şubesi’nin açılışını gerçekleştireceğim. Böylelikle, Türkçe’nin ve Türk kültürünün İtalya’da daha iyi tanınması ve öğrenilmesine katkı sağlamış olacaktır.”

Roma’daki resmî temaslarını tamamladıktan sonra 31 Ocak Cuma günü Floransa’ya geçerek, temas ve incelemelerimi sürdüreceğini de belirten Cumhurbaşkanı Gül,  ziyaretinin, Türkiye ile İtalya arasında tarihten gelen dostane ilişkilerin pekiştirerek, her alanda yeni ufuklara taşınmasına vesile teşkil edeceğine olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül’e bu ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, milletvekilleri, işadamları, akademisyenler, basın mensupları ve diğer resmî zevattan oluşan üst düzeyli bir heyet refakat ediyor.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı