KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’den Gündeme İlişkin Değerlendirmeler

20.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Gündeme İlişkin Değerlendirmeler

 

Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan Devlet Başkanı Margvelashvili ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının, Türkiye ile Gürcistan arasındaki projeler, HSYK düzenlemesi ve Fatih Hilmioğlu hakkındaki sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Soru: “Gürcistan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde ekonomik iş birliğinden bahsettiniz. 2014 yılında yeni projeler, yeni enerji projeleri planlanıyor mu veya yeni büyük yatırım planları söz konusu mu?”

TÜRKİYE İLE GÜRCİSTAN ARASINDAKİ PROJELER

Cumhurbaşkanı Gül: “Özellikle enerji konularda biliyorsunuz Türk şirketlerinin baraj yapma ve HES projeleri var. Gürcistan da bu şekilde büyük bir enerji üretim merkezi haline geliyor. Yine bizim yaptığımız bir yeni iletişim hattıyla Gürcistan’ın elektriği Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılabilecek hale geldi, devreye soktuğumuz bu yeni projeyle. Bunu çok önemsiyoruz, bu yeni bir şey. Bir de tabii TANAP projesi Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçecek. Bu da çok büyük bir proje, hepimizin ortak projesi olacak.”

Soru: “Geçtiğimiz hafta sizin HSYK ile ilgili bir girişiminiz oldu; muhalefet liderlerini ve Sayın Başbakanı Köşk’te ağırladınız. Ancak bu yasa teklifi Adalet Komisyonu’ndan çok fazla bir değişikliğe uğramadan çıktı. Bu hafta da Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Eğer HSYK’nın yapısını bu şekilde değiştiren teklif mevcut haliyle Meclis’te kabul edilirse veto edecek misiniz?”

HSYK DÜZENLEMESİ

Cumhurbaşkanı Gül: “Geçen haftaki çabalarımızı biliyorsunuz, bir Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi için uğraştım. Aslında buradaki esas amaç sadece yargı çerçevesinde tartıştığımız bir konunun Anayasa ile halledilmesi değil, aynı zamanda Türkiye’de sıkıntı olduğunda iktidar ve muhalefetin iş birliği ile de bir konunun çözülebildiğinin gösterilmesine çok önem veriyordum. Bu büyük bir moral olurdu, ama maalesef gerçekleşmedi, gördüğüm kadarıyla. Şimdi yasanın nasıl çıkacağına bakmak lazım. Hala Genel Kurul’da değiştirilebilecek imkânlar vardır. Önce bir yasa çıksın o zaman ne yapacağımı göreceksiniz.”

Soru: “Sayın Fatih Hilmioğlu’nun 5 yıldır tutuklu bulunması ile ilgili özel bir çalışma başlattığınız, talimat verdiğiniz ile ilgili bilgiler vardı, bu konu ile ilgili bir girişiminiz olacak mı?”

FATİH HİLMİOĞLU’NA AF TALEBİ

Cumhurbaşkanı Gül: “İleri yaşta, ayrıca bir de rahatsız olan bazı mahkûmlar ve yargılananlar var. Bunlara hep insani olarak bakıyorum ve bunlar eminim ki hepimizi çok rahatsız ediyordur. Bunlardan birisi de Sayın eski rektördür. Tabii ki bir an önce bu tip dosyaların önüme gelmesi gerekiyor. Kamuoyu şöyle zannediyor; Cumhurbaşkanı istediğini re’sen affedebilir, benim böyle bir yetkim yok. Benim yetkim belli bir prosedürden sonra adli tıp vasıtasıyla benim önüme dosyalar gelirse, ancak o zaman devreye girebiliyorum. Bu bakımdan gerek hasta olanların gerekse yaşları çok ilerlemiş olanların dosyalarının bir an önce önüme gelmesini arzu ediyorum,  ki ben de o zaman üstüme düşeni yapayım. Bu konunun hızlandırılmasıyla ilgili, çalışmaların titiz yapılmasıyla ilgili talimatlarım oldu.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı