KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Gürcistan, Türkiye’nin Doğuya Açılan Kapısı; Türkiye de Gürcistan’ı Batıya Bağlayan Ülkedir”

20.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Gürcistan, Türkiye’nin Doğuya Açılan Kapısı; Türkiye de Gürcistan’ı Batıya Bağlayan Ülkedir”

 

Gürcistan Devlet Başkanı Margvelashvili ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, seçilmesinin ardından Devlet Başkanı Margvelashvili’nin ikili düzeyde ilk resmî ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye ile Gürcistan arasındaki mükemmel ilişkileri daha ileri taşıma konusunda kararlıyız” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan Devlet Başkanı Margvelashvili’yi Türkiye’ye ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gürcistan Devlet Başkanı seçildikten sonra Margvelashvili’yi telefonla arayıp Türkiye’ye davet ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, seçilmesinin ardından Devlet Başkanı Margvelashvili’nin ikili düzeyde ilk resmî ziyaretini ülkemize gerçekleştirmesinden de büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.

 

 

“TÜRKİYE İLE GÜRCİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİLER MÜKEMMEL DÜZEYDE”

Gerçekleştirdikleri görüşmelerde hem ikili ilişkileri hem de bölgeyi ilgilendiren konuları ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu bir kez daha tespit ettik. Bunu daha ileri taşıma konusundaki azmimizi ve kararlılığımızı paylaştık” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Gürcistan vatandaşlarının, pasaportsuz olarak, kimlik kartlarıyla iki ülke arasında seyahat ettiğini, Batum Havaalanı’nın ortak kullanıldığını kaydetti ve dünyada sadece Cenevre Havaalanı’nın, ikincisinin de Batum Havaalanı olduğunu aktardı. Şimdi de tek gümrük uygulamasına geçme projesini gerçekleştireceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, tüm bunların ilişkilerin hangi boyutta olduğunun en açık göstergesi olduğunu söyledi.

TÜRKİYE-GÜRCİSTAN ARASINDAKİ PROJELER

Cumhurbaşkanı Gül, “Gürcistan, Türkiye’nin adeta doğuya açılan bir kapısı, Türkiye’de Gürcistan’ı batıya bağlayan bir ülke. Bu anlamda her iki ülke de birbirinin değerini iyi bilmektedir.  Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasında çok stratejik projeler hayata geçirilmiştir. Yenileri hayata geçirilecektir. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars projeleri ve buna ilaveten şimdi hayata geçirilecek TANAP Projesi bunların örnekleridir” dedi.

İki ülke arasındaki ticaretin 1,5 milyar dolar civarında olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, yatırımlara çok önem verdiklerini büyük Türk şirketlerinin Gürcistan’a yaptıkları önemli yatırımlar bulunduğunu belirterek, aynı şekilde Gürcü vatandaşları da Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti. Cumhurbaşkanı Gül, İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin örnek seviyede bulunduğunu ifade etti.

“BÖLGENİN İSTİKRAR VE GÜVENLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Bölgenin istikrar ve güvenliğine verdikleri öneme de değinen Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “Bölgedeki ihtilafların uluslararası alanlarda tanınmış sınırlar dâhilinde barışçı yöntemlerle çözümlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu vesile ile Güney Osetya ve Abhazya sorunlarına Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına inanıyoruz ve bu çerçevede desteğimizi her zaman veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Ayrıca Gürcistan’ın Avrupa Atlantik yapılarıyla bütünleşmesine yönelik desteğimiz de devam edecektir.”

Cumhurbaşkanı Gül, karşılıklı olarak kültürel mirasları koruma ve zenginleştirmenin ilişkilerin bir başka boyutu olduğunu kaydederek halklar arasındaki dostluğa verdikleri önemi de vurguladı.

DEVLET BAŞKANI MARGVELASHVİLİ: “İKİ ÜLKE ARASINDAKİ PROJELER, AVRASYA’YA YENİ İMKÂNLAR SUNUYOR”

Devlet Başkanı Margvelashvili de yaptığı açıklamada, ikili düzeyde ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmekten onur duyduğunu belirterek iki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde bulunduğunu söyledi. Devlet Başkanı Margvelashvili, iki ülke arasında gerçekleştirilen enerji ve ulaştırma projelerinin sadece iki ülkeye değil, tüm Avrasya’ya yeni imkânlar meydana getirdiğini aktardı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı